HKK Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Nie wiem czy to nowość, ale spotkałem się z tymi farbami dosłownie parę dni temu na YT. Czym prędzej zakupiłem. Dostępne są w wielu markach, odmianach i rozmiarach. To są wodne farby akrylowe a nie tusze! Tak wyglądają po aplikacji na HIPS-ie: Właściwości jak typowa farba a łatwość aplikacji jak pisakiem. Do drobnych szczegółów, np we wnętrzach kabin wręcz idealny. Wady są w zasadzie dwie. Po pierwsze, to farby błyszczące. Ale w sumie drobiazg, bo można przecież prysnąć bezbarwnym matem. Po drugie, dają kryjącą warstwę, a więc dość grubą. Do podmalówek na już pokrytych powierzchniach raczej się nie będą nadawać. W pewnych zastosowaniach to zaleta, bo kropka zrobiona takim pisakiem może mieć wypukłą fakturę. Tak to wygląda w zbliżeniu: Ale o zalewanie szczegółów nie ma się co za bardzo martwić. Nb. pomalowałem ta tablicę czarnym i srebrnym pisakiem w kilka sekund, bez żadnej dbałości o precyzję. Podsumowując. Nie wiem, czy świat modelarski odkrył już na większą skalę ten sprzęt. Dla mnie jest to pewien przełom. Mozliwość bezstresowego i precyzyjnego malowania szczegółów robi sporą różnicę. Na dodatek odpada przygotowanie farby i pędzla, późniejsze mycie pędzelka itp. Otwieram pisak, maluję, zamykam i tyle. Teraz czekam, aż firmy modelarskie np. Tamiya czy AK wprowadzą swoją odmianę takich pisaków z pełną gamą kolorów w wersji błysk i mat. Edytowane 28 Lutego 2020 przez HKK 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 Teraz wystarczy wymyślić krzykliwą nazwę... dajmy na to SMG (Superb Modellers Gear), zmontować jakieś logo idące w ślad za dzisiejszymi trendami i można sprzedawać zestawy za 1000% (albo i więcej jakby się z Chińczykami dogadać) ich wartości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 28 Lutego 2020 Share Napisano 28 Lutego 2020 25 minut temu, eLCe napisał: Teraz wystarczy wymyślić krzykliwą nazwę... dajmy na to SMG (Superb Modellers Gear), zmontować jakieś logo idące w ślad za dzisiejszymi trendami i można sprzedawać zestawy za 1000% (albo i więcej jakby się z Chińczykami dogadać) ich wartości zawsze się znajdzie jakiś jeleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lisikacovo Napisano 3 Grudnia 2021 Share Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Hej, możecie mi coś powiedzieć o tym, jak działaja farby strukturalne i dekoracyjne ? Ostatnio planuje remont i zastanawiam się, czym różnią się od innych, zwykłych farb? Czy dobrze rozumiem, że to chodzi o to, że są takie "chropowate" i mają odpowiednią fakture? Czy może jest w tym coś wiecej? Warto w to w ogóle inwestować, czy lepiej się tym nie bawić i zostawić zwykłe, standardowe farby? Chciałbym dodać, że interesuję mnie też różnica w cenie i robociźnie, jeśli ktoś się zna na tym bardziej. Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 8 Grudnia 2021 przez lisikacovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi