HKK Napisano 28 Lutego 2020 Napisano 28 Lutego 2020 (edytowane) Nie wiem czy to nowość, ale spotkałem się z tymi farbami dosłownie parę dni temu na YT. Czym prędzej zakupiłem. Dostępne są w wielu markach, odmianach i rozmiarach. To są wodne farby akrylowe a nie tusze! Tak wyglądają po aplikacji na HIPS-ie: Właściwości jak typowa farba a łatwość aplikacji jak pisakiem. Do drobnych szczegółów, np we wnętrzach kabin wręcz idealny. Wady są w zasadzie dwie. Po pierwsze, to farby błyszczące. Ale w sumie drobiazg, bo można przecież prysnąć bezbarwnym matem. Po drugie, dają kryjącą warstwę, a więc dość grubą. Do podmalówek na już pokrytych powierzchniach raczej się nie będą nadawać. W pewnych zastosowaniach to zaleta, bo kropka zrobiona takim pisakiem może mieć wypukłą fakturę. Tak to wygląda w zbliżeniu: Ale o zalewanie szczegółów nie ma się co za bardzo martwić. Nb. pomalowałem ta tablicę czarnym i srebrnym pisakiem w kilka sekund, bez żadnej dbałości o precyzję. Podsumowując. Nie wiem, czy świat modelarski odkrył już na większą skalę ten sprzęt. Dla mnie jest to pewien przełom. Mozliwość bezstresowego i precyzyjnego malowania szczegółów robi sporą różnicę. Na dodatek odpada przygotowanie farby i pędzla, późniejsze mycie pędzelka itp. Otwieram pisak, maluję, zamykam i tyle. Teraz czekam, aż firmy modelarskie np. Tamiya czy AK wprowadzą swoją odmianę takich pisaków z pełną gamą kolorów w wersji błysk i mat. Edytowane 28 Lutego 2020 przez HKK 3 Cytuj
eLCe Napisano 28 Lutego 2020 Napisano 28 Lutego 2020 Teraz wystarczy wymyślić krzykliwą nazwę... dajmy na to SMG (Superb Modellers Gear), zmontować jakieś logo idące w ślad za dzisiejszymi trendami i można sprzedawać zestawy za 1000% (albo i więcej jakby się z Chińczykami dogadać) ich wartości Cytuj
Bengal Napisano 28 Lutego 2020 Napisano 28 Lutego 2020 25 minut temu, eLCe napisał: Teraz wystarczy wymyślić krzykliwą nazwę... dajmy na to SMG (Superb Modellers Gear), zmontować jakieś logo idące w ślad za dzisiejszymi trendami i można sprzedawać zestawy za 1000% (albo i więcej jakby się z Chińczykami dogadać) ich wartości zawsze się znajdzie jakiś jeleń Cytuj
lisikacovo Napisano 3 Grudnia 2021 Napisano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Hej, możecie mi coś powiedzieć o tym, jak działaja farby strukturalne i dekoracyjne ? Ostatnio planuje remont i zastanawiam się, czym różnią się od innych, zwykłych farb? Czy dobrze rozumiem, że to chodzi o to, że są takie "chropowate" i mają odpowiednią fakture? Czy może jest w tym coś wiecej? Warto w to w ogóle inwestować, czy lepiej się tym nie bawić i zostawić zwykłe, standardowe farby? Chciałbym dodać, że interesuję mnie też różnica w cenie i robociźnie, jeśli ktoś się zna na tym bardziej. Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 8 Grudnia 2021 przez lisikacovo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi