Marek K Napisano 24 Marca 2020 Share Napisano 24 Marca 2020 Tak ciężko samemu poszukać, a wystarczy napisać Aotake iro Był to bezbarwny lakier fenolowy zabarwiany pigmentem zielono-niebieskim. Przybierał różne odcienie w zależności od podłoża i grubości powłoki. Tak samo jest z farbami modelarskimi. 1 warstwa farby -odcień zielonkawy, im więcej warstw farby tym bardziej niebieski kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 No widzisz, sam mi rację przyznajesz, że kolorystyczny efekt końcowy był różny. Aotaki iro to kilka różnych kolorów - od zielono-żółtego do niebiesko-zielonego - właśnie sobie to kiedyś w googlu sprawdziłem. A wnęki podwozia widziałem malowane naprawdę na różne kolory - od szarego przez metallic blue green do czegoś co przypomina IG. Wynika z tego, że jeśli nie mamy zdjęć, to nie jesteśmy w stanie określić jak dany Japończyk wyglądał w środku. Czyli właściwie każde malowanie się borni- czy to IG, czy metalic blue-green. A jeśli chcemy być takimi wielkimi purystami to trzeba właśnie taki oryginalny lakier sprawić. Albo lecieć po uważaniu kierując się ogólnymi wskazówkami. I biorąc pod uwagę sprawy malowania japońskich samolotów nie możmy zapominać o tym, że japoński przemysł chemiczny w trakcie wojny miał koszmarne problemy surowcowe, nawet "pędzili" benzynę z sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 25 Marca 2020 Share Napisano 25 Marca 2020 [edit] Poczytaj na temat malowania wnętrza japoncow to dowiesz się jak mało samolotow miało kabinę w Aotaki iro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi