Jump to content

Odlewy żywiczne - materiały.

Recommended Posts

Cześć.

Temat kiedyś oklepany między innymi na PWM, modelarstwo.org.

Ja tez chcę spróbować! Miałem kupić żywicę poliuretanową oraz Gumosil B. Na allegro sprzedają to dwie różne osoby, ale osoba sprzedająca Gumosil, sprzedaje również taką żywicę, podobno specjalna, fajnie, że czas reakcji aż 7 minut. Czy będzie ona dobra? Myślę, że tak, ale chcę się upewnić.

EDIT:

http://www.allegro.pl/item337786444_zywica_odlewnicza_super_jakosc_500gram_.html

Edited by Guest

A masz wtłocznice podciśnieniową ??

Odlewy robione standardową metodą nigdy nie wyjdą tak dobrze jak fabryczne.

Edited by Guest

wtłocznice podciśnieniową ??

WTF????

Chyba miałeś na myśli pompę próżniową po to aby odgazować silikon i żywicę. Do odlewów domowych w zupełności wystarcza pojemnik próżniowy lub np duży słoik, w deklu króciec na wężyk i sprężarka lodówkowa.

Do odlewów domowych w zupełności wystarcza pojemnik próżniowy lub np duży słoik, w deklu króciec na wężyk i sprężarka lodówkowa.

Hej.

Wszystko zależy od wielkości odlewów.

Jak forma jest mała, to nawet pojemnik próżniowy nie jest konieczny. Wystarczy wykałaczka, przy pomocy której dokładnie "obciapie" się wzornik cieniutką warstwą silikonu (a dopiero potem wyleje resztę silikonu).

Podobnie postępuję przy odlewach - najpierw cieniutka warstwa wepchnięta wykałaczką w zakamarki a potem reszta żywicy do zapełnienia formy.

Odlewałem w ten sposób koła zębate o średnicy 1 cm. Praktycznie bez odpadów.

A co do czasu reakcji - nie może być zbyt krótki bo NIE ZDĄŻYSZ zalać formy :> (szczególnie gdy masz ich więcej niż jedną)

A co do linku.

RenCast produkuje wiele żywic typu FC, różnią się lepkością, czasem wiązania itp. Dobrze by wiedzieć, którą z nich kupujesz bo w opisie aukcji tego nie ma.

I jeszcze jedno - wokół rzetelności osoby sprzedającej nie tak dawno rozpętała się awantura na kilku forumach. Sugeruję dobrze wczytać się w komentarze

Pozdrowionka

ZzB