Lucas HS Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) Cześć. Temat kiedyś oklepany między innymi na PWM, modelarstwo.org. Ja tez chcę spróbować! Miałem kupić żywicę poliuretanową oraz Gumosil B. Na allegro sprzedają to dwie różne osoby, ale osoba sprzedająca Gumosil, sprzedaje również taką żywicę, podobno specjalna, fajnie, że czas reakcji aż 7 minut. Czy będzie ona dobra? Myślę, że tak, ale chcę się upewnić. EDIT: http://www.allegro.pl/item337786444_zywica_odlewnicza_super_jakosc_500gram_.html Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 (edytowane) A masz wtłocznice podciśnieniową ?? Odlewy robione standardową metodą nigdy nie wyjdą tak dobrze jak fabryczne. Edytowane 3 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 Mam pojemnik próżniowy na żywność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 wtłocznice podciśnieniową ?? WTF????Chyba miałeś na myśli pompę próżniową po to aby odgazować silikon i żywicę. Do odlewów domowych w zupełności wystarcza pojemnik próżniowy lub np duży słoik, w deklu króciec na wężyk i sprężarka lodówkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 A co na temat żywicy?? Może być ta z linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 A z jakiego linka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2008 O cyc, nie dałem go... przepraszam... oto on: http://www.allegro.pl/item337786444_zywica_odlewnicza_super_jakosc_500gram_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 3 Kwietnia 2008 Share Napisano 3 Kwietnia 2008 WTF???? Widziałem kiedyś w programie na tV jak robią odlewy żywiczne, wtłaczane do form pod ciśnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZzB Napisano 4 Kwietnia 2008 Share Napisano 4 Kwietnia 2008 Do odlewów domowych w zupełności wystarcza pojemnik próżniowy lub np duży słoik, w deklu króciec na wężyk i sprężarka lodówkowa. Hej. Wszystko zależy od wielkości odlewów. Jak forma jest mała, to nawet pojemnik próżniowy nie jest konieczny. Wystarczy wykałaczka, przy pomocy której dokładnie "obciapie" się wzornik cieniutką warstwą silikonu (a dopiero potem wyleje resztę silikonu). Podobnie postępuję przy odlewach - najpierw cieniutka warstwa wepchnięta wykałaczką w zakamarki a potem reszta żywicy do zapełnienia formy. Odlewałem w ten sposób koła zębate o średnicy 1 cm. Praktycznie bez odpadów. A co do czasu reakcji - nie może być zbyt krótki bo NIE ZDĄŻYSZ zalać formy :> (szczególnie gdy masz ich więcej niż jedną) A co do linku. RenCast produkuje wiele żywic typu FC, różnią się lepkością, czasem wiązania itp. Dobrze by wiedzieć, którą z nich kupujesz bo w opisie aukcji tego nie ma. I jeszcze jedno - wokół rzetelności osoby sprzedającej nie tak dawno rozpętała się awantura na kilku forumach. Sugeruję dobrze wczytać się w komentarze Pozdrowionka ZzB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi