Jump to content

[IN-BOX] Su-15TM - Trumpeter 1:72

cimek
 Share

Recommended Posts

Su-15TM w wykonaniu Trumpetera, skala 1:72:

Pudełko:

th_img01.jpg

Ramki - delikatne, wgłębne linie podziału, "nity" w postaci dziur. Pólmatowe tworzywo, czyste wypraski bez nadlewek:

th_img05.jpgth_img06.jpgth_img07.jpgth_img08.jpgth_img09.jpg

Ramki opakowane w osobne woreczki.

Kalkomania i fragmenty instrukcji:

th_img02.jpgth_img03.jpgth_img04.jpg

Czytelna instrukcja, ładne kalkomanie.

Zgrubna przymiarka do planów z Monografii Lotniczych AJ Press:

- skrzydło leży niemal idealnie

- usterzenie pionowe i poziome - jw.

- długośc i kształt kadłuba z osłoną stacji i dyszą wylotową - ok.

Nie zgadzają się panele za osłoną radaru.

Więcej na razie nie sprawdzałem.

Edited by Guest

Ciekawy jestem jak zostanie oceniony.

W jednej z ocen sklepu z Holandii wyczytalem, ze owszem model jest ladny, ale mniej odpowiada rzeczywistosci niz starsze produkty A-Model i...VES (czy jakos tak?). Tu kosztuje ok. 15-16 Euro.

Samolot nalezy do moich ulubiencow, moze dlatego, ze tak niewiele bylo o nim informacji kiedy naprawde interesowalem sie lotnictwem.

Edited by Guest

Model kosztował około ~55 PLN + koszty przesyłki przez ocean ~30 PLN.

Zgrubnie przymierzyłem do planów z PKL - kadłub leży dośc ładnie, skrzydło idealnie. Nie do końca zgadzają się na pewno panele zaraz za stacją radiolokacyjną.

Jak dla mnie wygląda przed sklejeniem w miarę ok

I jeszcze jedno - w pudełku NIE ma kalkomanii/malowania dla Su 15TM który zestrzelił koreańskiego Boeinga 747.

Zgrubnie przymierzyłem do planów z PKL - kadłub leży dośc ładnie, skrzydło idealnie. Nie do końca zgadzają się na pewno panele zaraz za stacją radiolokacyjną.

Jak dla mnie wygląda przed sklejeniem w miarę ok

No coz, czyli kandydat do zakupu!

Model kosztował około ~55 PLN + koszty przesyłki przez ocean ~30 PLN.
- dzieki

I jeszcze jedno - w pudełku NIE ma kalkomanii/malowania dla Su 15TM który zestrzelił koreańskiego Boeinga 747.
- faktycznie brak "czerwonej 17" to spora lipa.

Pozdr.

Pawel

Witam. Jakiś czas temu kupiłem su-15 w 1/72 firmy Gran. Linie wklęsłe, nity wypukłe. Z wyposażenia kabiny tylko fotel ale za to fajnie zrobiony. Owiewka dwuczęściowa (moja ma otwór w części przezroczystej 1x2mm!!!), kalki z czerwoną 17-stką. Nie ma się co czaić, trzeba kupić trumpetera

• 2 months later...

Jak leży w planach to nie wiem, oglądałem w sklepie tego trumpka i ślina mi ciekła ale cena 70 zł na razie mnie wyhamowała. Wróciłem do domu i po analizie wyprasek mojego Gran/A-Model stwierdziłem że coś z niego da się wystrugać. Kabinę trzeba robić całą od podstaw bo blaszek do tego modelu brak, jest tylko fotel o dziwo dość fajnie odlany. Jak zrobię zdjęcia to wrzucę in-boxa.

W 1:48 calkiem mozliwe, ze jest niezly.

Ten w 1:72 lezy nawet niezle w planach z Monografii Lotniczych, ktore z kolei sa podobno przewymiarowane, tzn. za duze.

A-Model pasuje do planow ze Zlinka zupelnie dobrze.

Roznica w dlugosci Su-15 z ML i Zlinka to 28,5cm-27,3cm= 1,2cm

Pomiar miedzy koncowka statecznika pionowego i koncowka oslony radaru (bez sondy).

Komu wierzyc

Oba rysunki, podobno, sa tego samego autora

Oczywiscie mozna to olac i powiedziec, ze albo Trumpeter albo A-Model nie sa, tak do konca, w 1:72

Dobrze by bylo wiedziec jednak, ktory to?

W poznańskiej Panterze Trumpek jest za 79 zł. Ja jeszcze poczekam sobie aż pokaże się w LuckyModelu. Ostatnio kupiłem u nich F-16 z Academy za 32 zł.

Modele Trumpkowe np Ił-28 albo An-2 kosztują 11 zł.

Mały edit: Na Hobbyeasy Trumpkowy Su-15 kosztuje 39 PLN + 26 wysyłka.

Chyba jeszcze poczekam aż będą mieli w Lucky`m, koszty wysyłki mniejsze i same modele też w niższych cenach.