Agnieszka Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Witajcie. Mam bardzo nietypowe pytanie. Czy ktokolwiek z was orientuje się w jakim kolorze było oświetlenie wnętrza pancerników? W modelu Bismarcka z Hachette: https://bismarck-kolekcja.pl/ Mostek oświetlony jest jaskrawo białymi diodami. Coś mi to nie pasuje. Rozumiem, że reflektory sygnałowe dawały białe światło, ale chyba we wnętrzach stosowano zwykłe żarówki o ciepłym świetle, więc raczej powinien być odcień lekko żółtawy. Co o tym sądzicie, jak będzie to najlepiej wyglądało? pozdrawiam Aga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blacman Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 (edited) Niemcy używali w swoich reflektorach łuku jako źródła światła - co dawało w porównaniu z klasyczną metodą żarnikową światło ze znacznie niższą składową fali (nawet poniżej 300nm) - w rezultacie bardziej zimny kolor. więc reflektory być może tak ale we wnętrzach były zwykłe żarówki. Edited April 25, 2020 by blacman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iron Duke Posted April 26, 2020 Share Posted April 26, 2020 Na USS Missouri zwykłe żarówki o odcieniu biały ciepły. Na dwóch lotniskowcach które miałem okazję również zwiedzić było podobne oświetlenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts