Agnieszka Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 Witajcie. Mam bardzo nietypowe pytanie. Czy ktokolwiek z was orientuje się w jakim kolorze było oświetlenie wnętrza pancerników? W modelu Bismarcka z Hachette: https://bismarck-kolekcja.pl/ Mostek oświetlony jest jaskrawo białymi diodami. Coś mi to nie pasuje. Rozumiem, że reflektory sygnałowe dawały białe światło, ale chyba we wnętrzach stosowano zwykłe żarówki o ciepłym świetle, więc raczej powinien być odcień lekko żółtawy. Co o tym sądzicie, jak będzie to najlepiej wyglądało? pozdrawiam Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 25 Kwietnia 2020 Share Napisano 25 Kwietnia 2020 (edytowane) Niemcy używali w swoich reflektorach łuku jako źródła światła - co dawało w porównaniu z klasyczną metodą żarnikową światło ze znacznie niższą składową fali (nawet poniżej 300nm) - w rezultacie bardziej zimny kolor. więc reflektory być może tak ale we wnętrzach były zwykłe żarówki. Edytowane 25 Kwietnia 2020 przez blacman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 26 Kwietnia 2020 Share Napisano 26 Kwietnia 2020 Na USS Missouri zwykłe żarówki o odcieniu biały ciepły. Na dwóch lotniskowcach które miałem okazję również zwiedzić było podobne oświetlenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi