Jump to content

AH-64A Peten, Hasegawa 1:72

GreGG24
 Share

Recommended Posts

W ramach ogólnej walki z koronawirusem napocząłem swój niemały zasób modeli. Na warsztat trafił stary model Hasegawy, co prawda zestaw umożliwia wykonanie modelu w wersji Longbow, jednak nie spotkałem się w dostępnej mi literaturze fachowej z użyciem w Izraelu AH-64A w wersji Longbow. Dlatego też wykonałem go bez radaru na rotorze.

W Izraelu Apache w wersji A otrzymały miejscową nazwę "Peten", czyli Kobra. W użyciu są od początku lat 90-tych, brały udział w wielu wojnach i operacjach specjalnych toczonych przez ostatnie 30 lat.

Model wykonałem praktycznie prosto z pudełka, jedynym wyjątkiem są pasy z Eduarda. Model był malowany sporządzoną przeze mnie mieszanką farb Tamiya, głównie Olive Drab z Dark Green z dodatkiem czarnego. Po pokryciu modelu lakierem matowym stał się "płaski". Starałem się to zróżnicować suchymi pastelami, ale na zdjęciach niestety nie są one dobrze widoczne - na żywo widać to nieco lepiej.

IMG-7731.JPG.7af1adaffc34f73fb5cb78a20de2f5a6.JPG

IMG-7732.JPG.30e87f049fbb9eba76a5ab681d78cbff.JPG

IMG-7730.JPG.97e5c8f3f7c614cb588f6dad979509b6.JPG

IMG-7733.JPG.fdd9fa3a4a15e9a937a25ed2a51d9718.JPG

IMG-7735.JPG.b8020f5ce4eceeb50a3b941c65412733.JPG

IMG-7736.thumb.JPG.35e2bdf32eb27628c0e4de769dcb5e2a.JPG

ja zrobiłem apache z Mirage Hobby. ciekawe opracowanie z wieloma fajnymi pomysłami, ale jakość spasowania mogłaby być lepsza.

ale mój tez tak wygląda jakby podnosił się do startu i to pomimo obróbki goleni podwozia. postaram się zrobić fotki i podesłać.

18 minut temu, bart207skw napisał:

tak to wyszło, zdjęcie średniej jakości. i zaraz pewnie Najlepsi forumowicze uznają mnie za Janusza tego forum,. ale ok wrzucam fotkę :)

Fotoram.io (4).jpg

Na początek nieźle, przydałoby się na koniec pociągnąć lakierem matowym, bo nie powinien się tak błyszczeć. I taki drobiazg - dobry zwyczaj nakazuje otwierać nowy wątek, jeśli chcesz się pochwalić swoim modelem ?

• Haha 1

2 godziny temu, bart207skw napisał:

tak to wyszło, zdjęcie średniej jakości. i zaraz pewnie Najlepsi forumowicze uznają mnie za Janusza tego forum,. ale ok wrzucam fotkę :)

Fotoram.io (4).jpg

Pomijajac... ? 

Zdjecia na jednolitym tle, jasne ciemne, ale jednolite :szampan1:

Edited by Mitrandir
  • Like 1