kamilos223 Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Cześć wszystkim, zaczynam swój drugi model pojazdu. I pierwszy raz robię warsztat tutaj. Mam nadzieję że mi pomożecie i doradzicie jak i co robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Już oczyściłem z nadlewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Stareńka Tamiya. Polecam wymianę lufy na metalową RbModel numer katalogowy 35B36 2cm FlaK 38 L/65. i karabinu 7,92mm MG34 nr katalogowy 35B39. Ograniczniki skrajni też są lepsze metalowe 35A01, antenę też wykonaj z cienkiego drutu. Przy tej cenie modelu nie ma sensu inwestować w elementy fototrawione. Gąsienice też są fatalne, ale myślę, że odrobina washa i pigmentu załatwi sprawę. Powodzenia!!!! Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Dziękuję za poradę do tych części użyje ich od razu jak mi przyjadą, co do części fototrawionych to nie potrafię tego jeszcze używać bo przy wycinaniu części często mi się niszczyły, miałem wcześniej styczność z tymi częściami jak robiłem samoloty i to była dla mnie porażka. A co do gąsienic to pytanie będę miał jaki użyć pigment bo aktualnie nie posiadam, i mam wash dark Gray i nie wiem czy kolor będzie adekwatny do modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) W/w środek to raczej do lotnictwa. Taki kup. Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Tu masz jak ubrudzić gąsienice. Ale 250 i 251 miała elementy gumowe na ogniwach. One był w kolorze czarno/szarym (rubber). Tak to wygląda na egzemplarzu muzealnym: Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 (edytowane) Tak pojazd ten wyglądał na wojnie. Ja bym go zostawił w fabrycznym żółtym kamuflażu i delikatnie zapiaszczył podwozie : Edytowane 16 Maja 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 Obserwuj ten warsztat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Spotter, odnośnie Twojego warsztatu,napiszesz jak zrobiłeś te jasne rysy na bazowym kolorze, malowane? a jeżeli tak to jaki pędzel czy może mikrodrucik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacus1944 Napisano 2 Maja 2020 Share Napisano 2 Maja 2020 Dzięki. Fajnie to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 Jeszcze myślę czy zrobić otwartą klapę od silnika ale to już dalszy etap więc mam więcej czasu na przemyślenie tej decyzji. Dzięki wielkie za porady będę pisać na jak tylko ruszę się z tematem bo praca do której chodzę trochę czasu mi zabija. A te blaszki spotter to jak się nazywała katalogowa wersja pamiętasz bo może uda mi się ich użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) co uważacie o tych wash ? używaliście ich ? a też mam pytanie jak malujecie różne małe części przyklejacie na patyczek czy macie takie klipsy ? co jest lepsze ? Edytowane 5 Maja 2020 przez kamilos223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 11 minut temu, Spotter napisał: Patafix zostawia tłuste plamy. Washe od AK są ok, ale jak za długo stoją, to tracą swoje właściwości, głównie kolor. Dlatego dobrze jest wcześniej polakierować bezbarwnym, bo z niego można relatywnie łatwo te tłuste ślady zmyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilos223 Napisano 5 Maja 2020 Autor Share Napisano 5 Maja 2020 (edytowane) 3 godziny temu, Spotter napisał: Patafix zostawia tłuste plamy. Washe od AK są ok, ale jak za długo stoją, to tracą swoje właściwości, głównie kolor. a z tych wash które podesłałem które mogą mi się przydać do tego modelu, bo tez się zdecydowałem kupić gotowe gąsienice pod ten model a zamiast patafix co mogę użyc albo co używacie ? 3 godziny temu, mic43 napisał: Dlatego dobrze jest wcześniej polakierować bezbarwnym, bo z niego można relatywnie łatwo te tłuste ślady zmyć a używasz go do wszystkich modeli czy tylko do małych elementów i lakier jaki używasz zwykły co kobiety używają czy jaki specjalny i jeszcze pytanie jak skończycie malować model lakierujecie go bo na filmikach widziałem ze jedni lakieruja inni nie ? Edytowane 5 Maja 2020 przez kamilos223 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 5 Maja 2020 Share Napisano 5 Maja 2020 Godzinę temu, kamilos223 napisał: a używasz go do wszystkich modeli czy tylko do małych elementów i lakier jaki używasz zwykły co kobiety używają czy jaki specjalny i jeszcze pytanie jak skończycie malować model lakierujecie go bo na filmikach widziałem ze jedni lakieruja inni nie ? Lakier do wszystkich modeli, dotychczas używałem sidoluxu, teraz mam lakier bezbarwny od tamiya. Kiedyś używałem na koniec matu, ale teraz matowienie samo przychodzi wraz z kolejnymi warstwami weatheringu. Z resztą niektórzy są zdania, że taka niejednorodność jaka powstaje bez użycia końcowego matu jest pożądana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi