Tomek Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Nazwa: British Sherman VC Firefly Producent: Tasca Numer katalogowy: 35-009 Skala: 1:35 Ilość części: 480 Rok produkcji: 2006 Cena: ok. 150 zł Wypraska A - 2 sztuki: Wypraska B - 3 sztuki: Wypraska C: Wypraska D + G - 2 sztuki: Wypraska E: Wypraska F: Wypraska H: Gąsienice z pasków - 4 sztuki: Drobiazgi: Elementy fototrawione: Kalkomanie: Instrukcja sklejania: Instrukcja malowania: W pudełku znajdziemy aż 11 ramek z ciemnooliwkowego plastiku (razem 386 części, o ile się w liczeniu nie pomyliłem), 2 z przezroczystego (14 części), jedną z miękkiego plastiku (24 części), 4 odcinki gąsienic z miękkich taśm, kawałek gumo-gąbki, fototrawioną blaszkę (51 części), arkusz kalkomanii oraz 2 instrukcje - 10 stronicową składania i 4 stronicową malowania. Niestety w instrukcjach przeważa język japoński i tylko część napisów przetłumaczono na angielski (co w moim przypadku będzie utrudniało budowę, bo na Shermanach nie znam się wcale). Drugim niedociągnięciem zestawu jest to, że producent nie dołącza liny holowniczej, chociaż w instrukcji pokazuje, jaką ma ona mieć długość i gdzie ją umieścić. Jak już piszę o minusach, to jeszcze dodam, że mamy co prawda figurkę czołgisty ale nie jest ona najwyższych lotów (choć po pomalowaniu może coś z niej będzie) A tak poza tym, to już chyba tylko same plusy ma ten model. Między innymi mamy do wyboru 3 rodzaje kół napędowych oraz po 2 rodzaje jezdnych i napinających; 2 rodzaje hamulców wylotowych i skrzynek na radiostację a także elementy opcjonalne jak np. osłony przeciwpiaskowe, dopancerzenie kadłuba i wieży czy chociażby hak holowniczy. Mamy przezroczyste elementy na peryskopy i światła. Do pełni szczęścia brakuje chyba tylko metalowej lufy. Jakość wyprasek jest bardzo dobra (choć w dosłownie kilku miejscach można dojrzeć małe jamki skurczowe). Niektóre z plastikowych części są wręcz filigranowe. Ślady podziału formy są delikatne. Z tego, co widzę, to ilość śladów po wypychaczach do zaszpachlowania będzie raczej znikoma. Zestawowa kalkomania daje nam do wyboru 4 malowania - 2 brytyjskie z Normandii (czerwiec i lipiec 1944), oraz polskie z wiosny 1944 r. (w trakcie szkolenia w Wielkiej Brytanii) i nowozelandzkie z Włoch z kwietnia 1945 r. Podsumowując, to jest to zdecydowanie jeden z najlepszych modeli z jakimi do tej pory miałem do czynienia, a po zapowiadanych podwyżkach cen modeli Dragona, jego cena nie będzie już tak bardzo wygórowana. Dla chcących więcej poczytać o tym zestawie, polecam następujące linki: KLIK1 KLIK2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Jak tylko uzbieram kasę na 100% będzie mój. Aha, a kupiłeś go przez neta- jeśli tak to w którym sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Kupowałem tutaj: http://ibg.com.pl/ A za niedługo mam zamiar rozpocząć relację z budowy tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Oooo, no to będę stałym gościem u Ciebie- i to w pierwszym rzędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 A w jakich barwach będzie? Ja mam Firefly Dragona ale jeszcze długa droga przed nim na stół pracowni. Będziesz dawał jakieś blaszki czy robisz go prosto z pudła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Barwy oczywiście będzie miał jedyne słuszne, czyli nasze. Blaszek żadnych dokupował do niego nie będę. Użyję tylko tych, co są w zestawie - to i tak będzie dopiero mój pierwszy poważny kontakt z fototrawionkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 No to masz następnego stałego widza. Ps. Ja jeszcze szukam Firefly Dragona w 1/72 ale teraz strasznie trudno go dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Ps. Ja jeszcze szukam Firefly Dragona w 1/72 ale teraz strasznie trudno go dostać. Widziałem przyzwoitego z Revell'a za 70 zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baldigozz Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 Polecam Tascę, przy nowych proporcjach cenowych z Dragonami nawet nie ma się co zastanawiać. Składałem M4A1 Early Mid i był to najprzyjemniejszy w montażu model jaki miałem w rękach. Na dodatek finezją i poprawnością odskakuje od Dragona o lata świetlne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 w 1/72? Revell? Za 70? Co brałeś ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 13 Kwietnia 2008 Share Napisano 13 Kwietnia 2008 w 1/72? Revell? Za 70? Co brałeś ;P Witaminę C ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Ja jeszcze szukam Firefly Dragona w 1/72 ale teraz strasznie trudno go dostać. Radzę szukać dalej Dragona, zaś Revella ktorego cena wynosi około 30-35zł omijać z daleka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Tego Revellowskiego M4A1 76(W) to już mam 3 sztuki - służyły jako poligon doświadczalny z blachami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Tego Revellowskiego M4A1 76(W) to już mam 3 sztuk Nie chodziło mi o M4A1 76(W) tylko o Firefly konkretnie tego: KLIKNIJ TU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 A to jest stary Matchbox, uproszczony jak się tylko da, taka zabawka dla początkujących. Jemu to by chyba blachy nawet nie pomogły, poza tym to 1/76 a nie 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 A to jest stary Matchbox, uproszczony jak się tylko da, taka zabawka dla początkujących. Jemu to by chyba blachy nawet nie pomogły, poza tym to 1/76 a nie 1/72. Więc dlatego piszę, żeby omijać szerokim łukiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 A przepraszam, tak to jest jak człowiek sobie pisze i jednocześnie jest nagabywany przez przyszłą-niedoszłą (ałaaa...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 14 Kwietnia 2008 Share Napisano 14 Kwietnia 2008 Spoko, w pełni zrozumiałe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi