mart72 Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 (edytowane) Witam wszystkich. Właśnie wczoraj po długich bojach udało mi się skończyć Shermana. Jest to w zasadzie mój pierwszy model, nie licząc wprawki w postaci Corsaira (do obejrzenia w dziale 'samoloty"). Do malowania użyłem farb akrylowych Vallejo a brudzenie "na suchy pędzel" jakimś pożyczonym akrylem. Wydaje mi się, że trochę przesadziłem z makijażem. Najwięcej problemów sprawiły mi reflektory i ich osłony, szczególnie tylne nie wyszły najlepiej, więc trochę je błotkiem przykryłem. Na pewno znajdziecie jeszcze trochę niedoróbek. Zapraszam do oglądania i krytyki Edytowane 12 Kwietnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Kornafel Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Stanowczo przesadziłeś z tym żółtym czymś... A KM z przodu wygląda jak żółty patyczek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 12 Kwietnia 2008 Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Witam, jeśli chodzi o budowę to prezentuje się nieźle. Nie widać żadnych śladów kleju itd. Kolor bazowy też wygląda na ładnie położony. Natomiast z suchym pędzlem to zaszalałeś Generalnie suchy pędzel powinien być dosyć subtelny i robiony przy użyciu koloru nieco jaśniejszego niż bazowy. (jeśli chcesz więcej o tym poczytać to w tym temacie opisałem jak ja to robię: viewtopic.php?p=63838 ). Co do wszelkich elementów metalowych (narzędzia, broń) - to tu wszyscy na początku malują je na gunmetal. Jednak lepsze efekty można uzyskać malując je najpierw na czarno i zrobić tylko przecierkę metalizerem przy użyciu właśnie suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Stanowczo przesadziłeś z tym żółtym czymś To prawda, powinno być trochę subtelniej, zdjęcie jeszcze dodatkowo wyciągnęło na wierzch i wyjaskrawiło ten kolor, dopiero zaczynam. ale może on po prostu jechał po normandzkiej plaży, a dookoła wybuchały miny i bomby i go tak mokrym piachem obsypało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Jednak lepsze efekty można uzyskać malując je najpierw na czarno i zrobić tylko przecierkę metalizerem przy użyciu właśnie suchego pędzla. z browningiem na wieży zrobiłem coś takiego, tylko na odwrót, najpierw "natural steel" a potem przetarłem "dark grey" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2008 Najbardziej z tego wszystkiego jestem zadowolony z gąsienic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zimi Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Jak na pierwszy model nie jest źle, ale mogłbyś gąsienice suchym pendzlem na srebrno przetrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 12 Maja 2008 Autor Share Napisano 12 Maja 2008 Dzięki za wszystkie opinie, teraz walczę z Cromwellem 1/48 Tamiya. Postaram się tym razem nie szaleć z brudzeniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Maja 2008 Share Napisano 12 Maja 2008 Cromwellem 1/48 Tamiya. Jeśli możesz, to zarzucaj relację. Chętnie popatrzę na cromwell'a - bardzo fajny czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mart72 Napisano 13 Maja 2008 Autor Share Napisano 13 Maja 2008 Jakub Ślęczka Coś może wrzucę, ale mam tak mało czasu, że przez miesiąc uporałem się dopiero z podwoziem, strasznie chaotycznie mi to idzie, to byłaby bardzo długa relacja : ) więc nie wiem czy warto zaczynać nowy wątek. Zasiadam sobie do zabawy późnym wieczorem, przyklejam pół błotnika i daję spokój bo oczy się same zamykają... a serce rwie się do walki : ) Sklejałeś Cromwella? W tym z Tamiyi cóś z tylnymi błotnikami nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi