kowal76 Posted June 6, 2020 Share Posted June 6, 2020 Zabrałem się za Iła 14 firmy BiG Model. Jest to przepak modelu Eastern Express. Samolocik w tym przypadku będzie posiadał ślady eksploatacji ponieważ robię go dla siebie na półkę. Na chwilę obecną powycianałem drobne części i przygotowałem pod malowanie. Patrząc na otwory okienne i same okna stwierdziłem, że okna zrobię z kalek lub pomaluję. Niestety w zestawie nie ma kalek z okienkami :(.. W otwory na okna wkleiłem od spodu zestawowe szkiełka i zalałem od zewnątrz klejem CA, a następnie wszystko zeszlifowałem. Wolę CA niż szpachlę ponieważ się nie zapada. Model jednak będzie wymagał sporo szpachlowania i szlifowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
milczacy Posted June 6, 2020 Share Posted June 6, 2020 Wprawdzie stare śmiglaki to nie moja bajka ale twoje zmagania będę śledził. Powodzenia 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted June 7, 2020 Author Share Posted June 7, 2020 Kadłub poszpachlowany klejem CA. Na spodzie nie trzeba było szpachlować po całości. Skrzydła sklejone i czekają na obróbkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted June 11, 2020 Author Share Posted June 11, 2020 Szlifowanie kadłuba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted June 13, 2020 Author Share Posted June 13, 2020 Tupolew czeka na brakujące kalki, więc zająłem się Iłkiem. Na razie szlifuję kadłub i skrzydła. Po papierze 500 przyszedł czas na 800. Wszystko szpachlowałem klejem CA, więc trochę dłużej się schodzi z szlifowaniem. Przymierzyłem też kadłub ze skrzydłami i nie wygląda to aż tak źle :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted June 14, 2020 Share Posted June 14, 2020 Widzę, że spasowanie w tym modelu tylko z grubsza jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted June 14, 2020 Author Share Posted June 14, 2020 Niestety modele EE tak mają :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kowal76 Posted June 14, 2020 Author Share Posted June 14, 2020 Co do samego modelu, to kadłub i skrzydła już przygotowane do odtwarzania zatartych lini. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts