ANDY_JAW Napisano 29 Czerwca 2020 Napisano 29 Czerwca 2020 Witam, Po kilku latach wróciłem do modelowania. Po lekturze różnych forów moja głowa nie obejmuje wszystkich zagadnień, dlatego proszę o pewne wskazówki. Ja kleję tylko auta cywilne - w obecnej chwili mam ok. 50 i jak wspomniałem wróciłem do hobby. O ile z samym klejeniem sobie radzę zauważyłem masę nowości w zakresie farb i różnych dodatków, stąd moje pytania do bardziej doświadczonych osób: 1. Jak robicie wykładziny w środkach, wygląda super, a nie chcę się uczyć na modelu? 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Proszę pomóżcie wrócić z lepszą wiedzą.... Cytuj
toled Napisano 29 Czerwca 2020 Napisano 29 Czerwca 2020 1. Flock/Flok/Zamsz do paznokci - malujesz najpierw daną część farbą w podobnym kolorze co flok, a potem jeszcze mokry element posypujesz tym przez sitko i czekasz do wyschnięcia. Druga szkoła, to klej typu wikol lekko rozrzedzony malujesz dokładnie dany fragment, a potem posypujesz flokiem - czekasz aż wyschnie, nadmiar strzepujesz. Są też okleiny welurowe samoprzylepne - nie mam o nich opinii, bo nie korzystałem, ale tutaj na forum były używane kilkukrotnie z bardzo dobrym efektem. 2. Gunze, Tamiya, Creative Colors, Zero Paints, Gravity - czego nie użyjesz, powinieneś uzyskać bardzo dobre efekty. Z czego Gunze i Tamiya trzeba rozcieńczać najlepiej Levelling Thinnerem (może być ten z Wamodu, jest tańszy, a równie skuteczny). Creative Colors, Zero Paints i Gravity są w większych pojemnikach, trochę droższe, ale dajesz od razu do aerografu i malujesz Cytuj
robertmodelarz Napisano 19 Grudnia 2021 Napisano 19 Grudnia 2021 W dniu 29.06.2020 o 14:38, ANDY_JAW napisał: 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Cytuj
robertmodelarz Napisano 21 Grudnia 2021 Napisano 21 Grudnia 2021 W dniu 29.06.2020 o 14:38, ANDY_JAW napisał: Witam, Po kilku latach wróciłem do modelowania. Po lekturze różnych forów moja głowa nie obejmuje wszystkich zagadnień, dlatego proszę o pewne wskazówki. Ja kleję tylko auta cywilne - w obecnej chwili mam ok. 50 i jak wspomniałem wróciłem do hobby. O ile z samym klejeniem sobie radzę zauważyłem masę nowości w zakresie farb i różnych dodatków, stąd moje pytania do bardziej doświadczonych osób: 1. Jak robicie wykładziny w środkach, wygląda super, a nie chcę się uczyć na modelu? 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Proszę pomóżcie wrócić z lepszą wiedzą.... Bilmodel: https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55162/subaru_blue_mica https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55163/citroen_dark_green_metalic https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55164/ford_black_pearl Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi