ANDY_JAW Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 Witam, Po kilku latach wróciłem do modelowania. Po lekturze różnych forów moja głowa nie obejmuje wszystkich zagadnień, dlatego proszę o pewne wskazówki. Ja kleję tylko auta cywilne - w obecnej chwili mam ok. 50 i jak wspomniałem wróciłem do hobby. O ile z samym klejeniem sobie radzę zauważyłem masę nowości w zakresie farb i różnych dodatków, stąd moje pytania do bardziej doświadczonych osób: 1. Jak robicie wykładziny w środkach, wygląda super, a nie chcę się uczyć na modelu? 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Proszę pomóżcie wrócić z lepszą wiedzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 29 Czerwca 2020 Share Napisano 29 Czerwca 2020 1. Flock/Flok/Zamsz do paznokci - malujesz najpierw daną część farbą w podobnym kolorze co flok, a potem jeszcze mokry element posypujesz tym przez sitko i czekasz do wyschnięcia. Druga szkoła, to klej typu wikol lekko rozrzedzony malujesz dokładnie dany fragment, a potem posypujesz flokiem - czekasz aż wyschnie, nadmiar strzepujesz. Są też okleiny welurowe samoprzylepne - nie mam o nich opinii, bo nie korzystałem, ale tutaj na forum były używane kilkukrotnie z bardzo dobrym efektem. 2. Gunze, Tamiya, Creative Colors, Zero Paints, Gravity - czego nie użyjesz, powinieneś uzyskać bardzo dobre efekty. Z czego Gunze i Tamiya trzeba rozcieńczać najlepiej Levelling Thinnerem (może być ten z Wamodu, jest tańszy, a równie skuteczny). Creative Colors, Zero Paints i Gravity są w większych pojemnikach, trochę droższe, ale dajesz od razu do aerografu i malujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ANDY_JAW Napisano 29 Czerwca 2020 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2020 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 19 Grudnia 2021 Share Napisano 19 Grudnia 2021 W dniu 29.06.2020 o 14:38, ANDY_JAW napisał: 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Grudnia 2021 Share Napisano 21 Grudnia 2021 W dniu 29.06.2020 o 14:38, ANDY_JAW napisał: Witam, Po kilku latach wróciłem do modelowania. Po lekturze różnych forów moja głowa nie obejmuje wszystkich zagadnień, dlatego proszę o pewne wskazówki. Ja kleję tylko auta cywilne - w obecnej chwili mam ok. 50 i jak wspomniałem wróciłem do hobby. O ile z samym klejeniem sobie radzę zauważyłem masę nowości w zakresie farb i różnych dodatków, stąd moje pytania do bardziej doświadczonych osób: 1. Jak robicie wykładziny w środkach, wygląda super, a nie chcę się uczyć na modelu? 2. Pytanie o farby : jakich używać? Ja zatrzymałem się na Model Masters'ach i Guzne. Te pierwsze chyba są słabe teraz. Jak oceniacie Tamiya lub inne. Problem mam z kolorem żółtym i czerwonym . Proszę pomóżcie wrócić z lepszą wiedzą.... Bilmodel: https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55162/subaru_blue_mica https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55163/citroen_dark_green_metalic https://www.martola.com.pl/pl2681/produkty55164/ford_black_pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi