Skocz do zawartości

Tauchpanzer III Ausf.H Dragon 1/35

Edzio

Rekomendowane odpowiedzi

Co robi? Zgodnie z imstrukcją został przyklejony....Niepotrzebnie? Wyjaśnij proszę który to pojemnik na granaty dymne i co z nim nie tak?

Reflektory to nie problem, nic tu nie przyklejone

Pozdrawiam

13 minut temu, Edzio napisał:

Zgodnie z imstrukcją został przyklejony....

Niestety NIE. Popatrz - część U5 gdzie jest zamocowana i gdzie powinny być mocowane - mocowania dla wyrzutnika granatów dymnych. Na tej samej części U8 po sąsiedzku.

llll.jpg.1dd80631ae0551d86dc21b8212a0f69b.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

28 minut temu, meser262 napisał:

Niestety NIE. Popatrz - część U5 gdzie jest zamocowana i gdzie powinny być mocowane - mocowania dla wyrzutnika granatów dymnych. Na tej samej części U8 po sąsiedzku.

llll.jpg.1dd80631ae0551d86dc21b8212a0f69b.jpg

Pozdrawiam

Krzysztof

100% racji, mój babol, aż wstyd...Super że ktos tu czuwa, zaraz to poprawiam i dziękuję! A co z resztą, nic złego nie wpada w oko? I co z tym pojemnikiem ma tak byc jak w instr, czy trzeba go jednak zabudować?

Pozdrawiam

W dniu 12.08.2020 o 17:10, Edzio napisał:

A co z resztą, nic złego nie wpada w oko?

Fotki kiepskiej jakości - niestety.

W dniu 12.08.2020 o 17:10, Edzio napisał:

I co z tym pojemnikiem ma tak byc jak w instr, czy trzeba go jednak zabudować?

"Zabudować" ? - raczej przesunąć - CIUT.

Skrzynka tam musi być. Problem w tym że powinna być bliżej łomu. 
Mocowania (czerwone strzałki) powinny być prawie na końcach tego łomu - aby skrzynka była zamocowana bliżej tego łomu (zielona strzałka).

Popatrz na rysunek - jak to powinno wyglądać.541678057_om.jpg.454f52e194fece98669ba1045744df31.jpg

Teraz użyłeś łomu jako część - K13. Spróbuj zamienić ten łom na ten z ramki E - E18 - chyba to nr.18. Popatrz na ramki w modelu.1624664147_omnaE.jpg.4d63e70a8fc7f22efb75dc744dad4610.jpg

Pozdrawiam
Krzysztof

PS. Fotki tylko w celach dyskusji

Edytowane przez meser262
PS

dzięki Krzysztofie, że czuwasz bo bez tej opieki byłoby ciężko Tak wygląda po zamianie nieszczęsnych łomów Przynajmniej jeden uchwyt powędrował blizej jego koncówki

I6w9kfn.jpg

Ale czy to lepiej, tak ma być?

Mówiłem o tej dzirze, dla mnie to tu brakuje tej ścianki...

h9Hrija.jpg

Czy nie trzeba jej wstawić?

Pozdrawiam 

Edzio

46 minut temu, Edzio napisał:

Tak wygląda po zamianie nieszczęsnych łomów Przynajmniej jeden uchwyt powędrował blizej jego koncówki

Moim zdaniem to "bliżej" to za mało.

47 minut temu, Edzio napisał:

Ale czy to lepiej, tak ma być?

Ja bym przerobił ten łom K13 i zrobił go właściwie. Wyciąć drugą klamrę - przesunąć i dokleić. Przedtem jednak  jest jeszcze jeden łom na ramce V - V70. Przypasuj.

51 minut temu, Edzio napisał:

Mówiłem o tej dzirze, dla mnie to tu brakuje tej ścianki...

Czy nie trzeba jej wstawić?

Ja bym to zabudował. Jednak tego nie będzie widać. Twój wybór.

Zaznaczam to Ja bym tak zrobił - widzisz jak powinno to wyglądać decyzja należy do Ciebie. :roll: To Twoja praca.

Pozdrawiam

Krzysztof

Zgadzam się z Krzyśkiem, skoro chcesz zrobić poprawnie to trzeba poprawiać. Od siebie dodam, że lepiej wolniej a poprawnie, nawet zapytać i poczekać na odpowiedź niż potem mieć problemy z odklejaniem i przerabianiem. Warto patrzeć w instrukcję nawet i po 10-20 razy zanim coś się przyklei. Na łomie który przykleiłeś ( lub jeszcze nie ) widać chyba ślady po wycięciu z ramki. Warto by to poprawić jeśli faktycznie mnie wzrok nie myli.

6 godzin temu, lukee82 napisał:

Zgadzam się z Krzyśkiem, skoro chcesz zrobić poprawnie to trzeba poprawiać. Od siebie dodam, że lepiej wolniej a poprawnie, nawet zapytać i poczekać na odpowiedź niż potem mieć problemy z odklejaniem i przerabianiem. Warto patrzeć w instrukcję nawet i po 10-20 razy zanim coś się przyklei. Na łomie który przykleiłeś ( lub jeszcze nie ) widać chyba ślady po wycięciu z ramki. Warto by to poprawić jeśli faktycznie mnie wzrok nie myli.

Panowie, żeby było wszystko jasne i aby wiecej nie wracacą do tej kwestii: Ja się również z tym zgadzam, dlatego pytam i przerabiam jeśli trzeba i nic nie przyklejam zanim sie nie upewnię otzrymując odpowiedź od madzrejszych od siebie. Na tym łomie są ślady po wycięciu z ramki, to fakt. Nie usuwałem, gdyż nie wiedziałem który z łomów zostanie ostatecznie zamontowany. Teraz jak wiem jak to ma wygladać śldy te zostana na pewno usuniete.

P.S. Żeby było ciekawiej, to ta skrzynka i pierwotny łom zamontowane zostały zgodnie z instrukcją Dragona, Skrzynka ma nawet 3 występy do montażu w błotniku, a w nim są 3 odpowiednie otwory.Ale skoro to byk Dragona, nie ma problemu by to poprawić i dziś to zrobi wraz z zabudowaniem ściamki skrzyni.

Dzięki Wam, "strażnikom praworządności " za czujność i uwagę

Pozdrawiam

No więc chłopaki jest tak: skrzynka przesunieta w dół i zabudowana ścianka (jeszcze nie zaszpachlowane złącza), na razie nie równo bo nie klejone wszystko ucieka)

Ai7VLuC.jpg

WgqB8ow.jpg

Niżej nie można bo nie mieszczą się uchwyty łoma

To jako poglądówka, że było wg instrukcji

EESw5rv.jpg

Zamiast reflektorów będą jakieś takie podstawki

y5wSFxk.jpg

A to z pytaniem czy to się jeszcze gdzies stosuje?

kmNqzjY.jpg

Panowie, czy jeszcze jakieś uwagi do tego błotniczka, czy też jest do przyjęcia i można działać z drugim?

Pozdrawiam

2 godziny temu, Edzio napisał:

Żeby było ciekawiej, to ta skrzynka i pierwotny łom zamontowane zostały zgodnie z instrukcją Dragona, ... .

Instrukcje firmy Dragon bardzo często mają błędy i niedomówienia.

Godzinę temu, Edzio napisał:

Niżej nie można bo nie mieszczą się uchwyty łoma

Przesuń o "cit" haki "S" - tak żeby nie odsłoniły tych dziur montażowych pod nimi.Na przykład obetnij pół "cypka montażowego" na haku "S", tak aby mógł się lekko przesunął w bok.

1 godzinę temu, Edzio napisał:

Zamiast reflektorów będą jakieś takie podstawki ... .

Te podstawy i tak by były w tych miejscach na błotnikach.

A to z pytaniem czy to się jeszcze gdzies stosuje?

Jak najbardziej - jako wieżowy MG.

... czy jeszcze jakieś uwagi do tego błotniczka, ... .

Na tym etapie już NIE. :super: Według mnie możesz ruszać dalej.

Pozdrawiam

Krzysztof

Wyglada na to, że oba błotniki i ich "uzbrojenie" byłyby zrobione

2nsEEY4.jpg

Nie jestem pewien co z tą częścią ze znakiem zapytania. Instrucja mówi o jej usunięciu ale czy faktycznie trzeba to zrobić?

qnX9fre.jpg

Chłopy, jeśli nie byłoby jakichś zastrzeżen przyszłaby kolej na kolejny punkcik czyli wykonanie i uzbrojenie górnrj, tylnej części wanny, a tam wydaje mi się bedzie sporo zmian...

Pozdrawiam

Nie mam aparatu, fotki robię telefonem Wiem, że mozna by lepiej (prześwietlone, nie doswietlone) tylko nie wiem jak to zrobić. Jak widzicie robię nieco ciemniejsze, czy takie sa lepsze, czy to nie o to chodzi?

Na początek pytanie - jakie części przykleiłeś jako końcówki tylne błotników.

Powinny to być - A38 (prawy) i A39 (lewy). Sprawdź bo wydaje mi się że wkleiłeś te bez wyciętych otworów do świateł.(40/41)
Trzeba jeszcze zmienić tylne światło na lewym błotniku. Wkleić część .A13 zamiast tego co masz teraz (C4 i C6). Dlatego w ruchomej części błotnika jest / powinien być wycięty otwór prostokątny w tym z lewej strony i okrągły z prawej strony.609868080_tylnewiato.jpg.10a18a9dddf7beaac63e34fa03d8eb8c.jpg

W dniu 14.08.2020 o 12:04, Edzio napisał:

Nie jestem pewien co z tą częścią ze znakiem zapytania. Instrucja mówi o jej usunięciu ale czy faktycznie trzeba to zrobić?

Na prawym błotniku trzeba to ściąć. 

Teraz jeszcze mówiąc ogólnie kolor narzędzi. Wszystkie mocowania powinny być w kolorze bazowym pojazdu. (Zielone strzałki.)1346639515_narzdzia.thumb.jpg.c9f0dfb2c6d8ada65a6f75d659ee17ed.jpg
Elementy drewniane wiadomo drewno. Części takie jak łom; ostrze siekiery; korba; S-haki powinny być w kolorze stali. Nożyce to samo z rączkami w kolorze bakelitu.
Osłona na łopacie też powinna być w kolorze bazowym pojazdu. Klocek pod lewar też był drewniany. Przypięty paskiem - i on może być brązowy, czarny.

Jeśli chodzi o zdjęcia to jest ich za mało i są/były nieostre. Przy innych elementach rób fotki z różnych stron danej części. Na przykład każdy błotnik powinieneś "obcykać" po trzy zdjęcia na jeden błotnik. Wtedy można dokładnie popatrzeć co gdzie jest lub co brakuje.

Po wprowadzeniu zmian możesz przejść do kolejnego etapu :super: tak myślę.

Pozdrawiam
Krzysztof

Edytowane przez meser262
PS

Krzysztof... narzędzia są w kolorze bazowym trzonki drewniane, resztę poprawi Części błotników dałem bez otworów (albo je zrobię albo zdemontuję i założe właściwe). No i spróbuję coś z tymi fotkami (a było mało bo nie chciałem sie zbyt rozpisywać; zwiększyć ilość nie problem)

pozdrawiam

Edytowane przez Edzio

37 minut temu, Edzio napisał:

...narzędzia są w kolorze bazowym ... .

Data produkcji tego pojazdu to luty 1941 roku - modernizacja wiosna 1941 roku.
Pojazdy w tym czasie nie miały malowanych narzędzi kolorem bazowym. Kolor ich powinien być - ich naturalny.
Narzędzia malowane kolorem bazowym/kamuflażowym zdarzały się później po remontach, lub po malowaniu w warunkach polowych.

Pozdrawiam
Krzysztof

No i widzisz...słyszałem gdzieś dzwon tylko nie wiem gdzie on, jak sie to mówi, ale tak jest gdy wraca sie po dłuższym czasie do tematu. To wszystko to mała sprawa do przeróbki i sprawa zrozumiała. 

Nie rozumiem czegoś innego...Wyciąłem otwór w tylnej części obu błotników. Czy ten reflektor A13 mam wkleić w ten wycięty otwów? Wg instr otwór ten miałby być zaklejony blasząMA2. Czy też otwór tą blaszką podkleić jak chce Dragon, a reflektor A13 wstawić na miejsce poprzedniego ( C4 i C6)? I co z otworem okrągłym na prawym błotniku? Podkleić blaszką MA4 czy zostawić ? I co w takim układzie ze światłem A26 na tym błotniku? Zostaje na miejscu?

Nie wiem czemu taka konstrukcja, moę się tylko domyślać. Może te tylne części obu błotników miały możliwość odchylenia/podniesienia i wtedy światła wchodziły/ chowały się w tych otworach? Wyjaśnij mi to, proszę

Na kolejnym etapie jest wspomniana wyżej tylna pokrywa wanny.Wg instrukcji wymaga jedynie uzupełnienia o brakujące zawiasy. Pytanie czy na pewno tylko to jest potrzebne by upodobnić ja do stanu faktycznego. Pytam o to bo znowu są tu 2 wersje i nie wiem jaką mam wybrać; wersję z liną czy bez?

Teraz wygląda tak

KMgHf6G.jpg

sYeluW0.jpg

UmEoBe4.jpg

pN2ldvf.jpg

A to są jej 2 wersje do wyboru

27jHRWy.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Edzio

Czy też otwór tą blaszką podkleić jak chce Dragon, a reflektor A13 wstawić na miejsce poprzedniego ( C4 i C6)?

Dokładnie tak zrób.

I co z otworem okrągłym na prawym błotniku? Podkleić blaszką MA4 czy zostawić ?

Podkleić blaszką.

I co w takim układzie ze światłem A26 na tym błotniku? Zostaje na miejscu?

Światło to zostaje na miejscu.

... te tylne części obu błotników miały możliwość odchylenia/podniesienia i wtedy światła wchodziły/ chowały się w tych otworach?

Dokładnie tak. Podczas podniesienia ruchomej części błotnika nie uszkadzano świateł.

Na kolejnym etapie jest wspomniana wyżej tylna pokrywa wanny.

Są dwie wersje z zamocowanymi linami holowniczymi, lub bez tych lin. Dwie wersje do wyboru gdybyś chciał jakoś inaczej zamocować liny holownicze.

Zawiasy i haki jeszcze nie przyklejone - wiem tylko tak na wszelki wypadek się dopytuje.

Pozdrawiam

Krzysztof

Oczywiście ,że nie klejone. Wybieram tę wersjęz linami i mam nadzieję, że skoro z tą pokrywą wszystko ok, to mogę ja skleić całościowo zzawiasami i tymi włazami. Czy TAK?

P.S. Nigdy bym nie przypuszczał, że pomiędzy wyrobem Dragona, a oryginałem jest aż tyle przeróbek. Bardzo dziękuję za podpowiedzi:nauka::piwo:

Pozdrawiam

Wybieram tę wersjęz linami i mam nadzieję, że skoro z tą pokrywą wszystko ok, to mogę ja skleić całościowo zzawiasami i tymi włazami. Czy TAK?

Tak. Pokrywę nad silnikową możesz złożyć.

Proszę bardzo.:szampan1:

Pozdrawiam

Krzysztof

Niby powoli do przodu ale wątpliwości i pytań wcale nie mniej. Gdyby ktoś mnie zechciał oświecić byłoby fajnie...No więc tak:

1. Dragon nie wyjaśnia jaki ma być kolr liny. Rozumiem, że chyba stalowy, a uchwyty w kolorze pojazdu. Tak, czy znowu coś schrzaniłem?

2. MG...

Skoro mam metalową końcówkę to ozumiem że plastikową lufę mam uciąć na taką długość by tylko metalowa część wystawała z otworu strzelniczego...

zQ6dSw1.jpg

3. Przednia pokrywa wanny

ULSWqm0.jpg

Te dwa elementy ze znakami zapytania....Niezbyt czytelny ten rysunek, ale na moje oko mam wywiercić otworki nie w samej pokrywie (V40) ale w tych dwóch wbudowanych elementach... Co w te otwory ma wejść kable?coś innego?

4. Czy tu powinny być jakieś zmiany, zy mozna to sklejać w stanie instrukcyjnym?

mm2GG1g.jpg

5. Dragon przewiduje w elemencie U1, czyli w podstawie wieży, usunięcie pewnych elementów

TC2F7Yi.jpg

Jednak na tym zdjęciu wydaje się że coś tam chyba jest...

ugQpBhH.jpg 

Więc wątpliwość pozostaje...

Pozdrawiam

Edytowane przez Edzio

Lina raczej tak jak opisałeś, co do karabinu to jeśli się nie mylę ty masz ten co jest we wieży i tam go powinieneś mocować. To nie jest ten wystający z płyty czołowej. Co do reszty potwierdzi pewnie Krzysiek ja niestety nie znam tego pojazdu.

1.Tak kolor stalowy uchwyty kolor bazowy.
2. Ta końcówka (krótka) co ją masz to jest przeznaczona do wieżowego stanowiska.
MG strzelca radio-telegrafisty to dłuższa lufa. MG który jest w zestawie jako część B48 to MG stosowany w Pz.Kpfw.III do wersji ausf.G.
Dlatego trzeba ściąć tę dziurkowaną i dać lufę w wersji czołgowej. Niestety nie podają jaka to część. Ja na ten moment też jej nie znalazłem.
3. Są to elementy C5 czyli podstawy pod przednie reflektory. Tak trzeba w nich zrobić otwory pod przyszły kabel. Podobnie jak w podstawach pod reflektory na błotnikach. Tak były prowadzone przewody w osłonie pancernej - 1278228179_kabelek1.jpg.e9b811902e03294610ae7b355e3afa4f.jpg
4. Można sklejać.
5. Należy ściąć - to są starego typu haki. Ten sam zabieg co na płycie nad silnikowej.
Jednak jak słusznie zauważyłeś haki na tej płycie też powinny być. Jeden z przodu w tym samym miejscu co ten ścięty( to część A10). 
Dwa pozostałe po jednym z każdego boku (A10) . - Popatrz niżej -

157784674_hak-H-1a.jpg.e4053687b2cac364d97be6b7818a5d9c.jpg

Na koniec fotka - widać ten hak z przodu (zielone kółko) i podstawy pod przednie reflektory (żółte strzałki) i przewód (czerwone strzałki).703215570_221sprztu.jpg.635272b63c2ddf0a518e777ed82b2796.jpg 

Tę lufę poszukaj wśród części - gdzieś powinna być, lub będzie trzeba dokupić.30517_rd.thumb.jpg.dc30f0f239e29885d50a16ee067f2860.jpg

https://www.mojehobby.pl/products/MG-34-Panzerlauf-lufy-niemieckiego-karabinu-maszynowego-wersja-czolgowa-w-opancerzonej-oslonie-2-szt..html?start_p=1#section_similar#gallery_start

Pozdrawiam
Krzysztof

Edytowane przez meser262
PS

Dzięki Panowie! Co ja bym bez Was zrobił??? Krzysztof ja zwyklena stanowisku z pełnym zasobem wiadomości. Skąd Ci się to bierze, dobry człeku?

Z tą lufą to jakieś jaja...W zestawie nie ma części B 48 ani C 8, które sie na tę lufę składają. C 8 wogóle na ramkach nie występuje, a więc moży być błąd w oznakowaniu i znajdę to na innej ramce. Jeśli cos bedzie nie klawo, najwyżej zostawię tak jak jest

Pozdrawiam