Remik Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Witam Tym razem chciałbym zaprezentować replikę samolou z okresy Bitwy o Anglię, wykonanego z zestawu Academy podczas pracy dokonałem niewielkich przeróbek min. dorobiłem płytę pancerną chroniącą głowę pilota, nowe golenie i osłony podwozia, lufy karabinów. Trochę problemów sprawiło malowanie kadłuba- ginący kamuflaż segmentowy przechodzący w nieregularne ciapki, króre naniosłem watą nawiniętą na wykałaczkę. Kalkomania firmy Techmod. Model w całości pokryty sidolux'em. Na ostatnich zdjęciach "Dwóch dawnych wrogów". Ciekawe,czy doszło kiedykolwiek między nimi do waliki powietrznej. Pozdrawiam Remik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Mhm... Ciemne fotki. Przydała by się jedna ze spodem samolotu..opony szare felgi czarne hmmm , krawędzie natarcia skrzydeł są aby na pewno ok? przydało by się o mattem śmignąć... Bardzo urzekła mnie ta antena (ten drut) zdradź proszę jak go zrobiłeś . Model ładny, podoba mi się, brak większych błędów... chyba No dobra strasznie ostry wash Ale to kwestia wizji modelarskiej <-(nie słuchaj mnie, ja bredzę..) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Podobała mi się Twoja FOKA ale ten to mi najbardziej... Zresztą to moja ulubiona niemiecka maszyna latająca (tylko Bf-109E). Naprawdę elegancki. Teraz GRATULUJĘ Mam też tego Emila ale jeszcze w pudle i chcę go wykonać w malowaniu z WRZEŚNIA'39... Nie masz może jakiegoś takiego schematu malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 22 Kwietnia 2008 Share Napisano 22 Kwietnia 2008 Czytam właśnie książkę Gallanda ..:-)) Emil fajny.Schludny. Bez fajerwerków, ale fajny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 24 Kwietnia 2008 Share Napisano 24 Kwietnia 2008 No no no Ten Bf-109 prezentuje się całkiem uroczo Bardzo gładkie malowanie,samoróbki, całkiem nieźle wykonany kamuflaż i wykończeniówka. Bardzo słusznie,że wykorzystałeś kalkomanie Techmodu. Jeden podstawowy błąd jaki popełniłeś to ostatnia warstwa werniksu. Model trochę zbyt mocno się błyszczy. Pwoienien być satynowy. Może udałoby Ci się go jeszcze lekko przejechać Satyną? Wykonałeś kawał dobrej roboty przy Tym modelu. Wygląda dość realistycznie. Trochę gorzej jest z Focke Wulfem,który moim zdaniem wygląda nieco plastikowo Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 24 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2008 Witam HubertK-pytałes o antenę (ten drut)- to nitka wyciągnięta z damskiej pończochy .A co do połysku -to zgadza się, trzeba by pociągnąć go matem . Dzięki za sugestie i miłe komentaże - pozdrawiam Re-Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 29 Kwietnia 2008 Share Napisano 29 Kwietnia 2008 Nie poprawiłeś podstawowego błędu Academy w tym modelu...popatrz dokładnie na rury wydechowe i wyciągnij wnioski. Druga sprawa to malowanie... jeśli samolot jest z okresu BoB to powienien być raczej pomalowany RLM 65 dół i boki kadłuba a góra i górne powierzchnie skrzydeł raczej RLM 02 i RLM 71. To co zaprezentowałes na modelu est zgoła inne. Dlaczego tak twierdzę ano dlatego iż wczesne FW 190 A-1 i A-2 były jeszcze malowane według tego schematu, z tą małą zmianą, że zamiast RLM 65 używano już RLM 76. Schemat malowania RLM 74/75/76 wprowadzono w pierwszej połowie 1942 czyli w czasie gdy BoB już się oficjalnie zakończyła a to co się działo w powietrzu nad kanałem La Manche to raczej zwykłe bitwy powietrzne międzu FC a Luftwaffe. W mojej ocenie 4-/5 ... tak wiem, czepiam się Za bardzo się świeci, nietrafione kolory, brak charakterystycznych dla Emila okopceń i innych syfów, brakuje mi zdjęcia spodu maszyny. Plusy koledzy wymienili. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Remik Napisano 29 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2008 Witam W ostatnnim poście kol. Marcin _C odniósł się do nietrafionych kolorów , nie do końca się z tym zgodzę - zdjęcia robiłem przy świetlówce a ta niestety trochę zmienia kolory , przy świetle naturalnym barwy mają inne odcienie .A co do rur wydechowych - jak kolega zauważył to poprostu ,,Nie chciało mi się ich poprawiać ''- gratuluję fachowej wiedzy . Pozdrawiam Re-Mig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin_C Napisano 30 Kwietnia 2008 Share Napisano 30 Kwietnia 2008 To ja poproszę w miarę możliwości zdjęcie przy naturalnym świetle bo i tak uważam, że naturalne światło tylko utwierdzi mnie w przekonaniu, że to jednak nie te kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi