Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Towarzysze,
kolejny problem.
Jakie  farbki są właściwe do oddania koloru płótna nasączanego tą RAF-owską farbą podkladową z dodatkiem tlenku żelaza? Ona dawała taki czerwonoszary spłowiały odcień. Widać ją od środka na płóciennych powierzchniach Hurricane'ów czy np. Wellingtonów. Najchętniej z oferty Gunze, ale dopóki Kolejorz prowadzi, to może być wszystko... 😁
A przy okazji - Interior Green RAF jest w palecie Gunze C? Bo H58 znalazłem.

Edytowane przez KayFranz
Napisano (edytowane)

Dzięki, ale bardziej mnie interesuje ten "rdzawy"? kolor płótna.

IMG_6631.JPG&key=2c651c057b89ba79d546e0d

Ma ktoś pojęcie jak Angole nazywali ten kolorek? Byłoby może łatwiej mi szukać.
Nie używałem nigdy (i nie mam, rzecz jasna)  Pactry A51 - może być taka? To jest do wnętrza, mało kto będzie się temu przyglądał dokładnie...

Edytowane przez KayFranz
Napisano

Tamiya XF-9 Hull Red może? Delikatnie rozjaśniona białym lub czerwonym będzie bardzo blisko. 
Pactra Rust wpada raczej w brązy, i do aero się nie nadaje. (jakoś rok temu zmienili formułę i teraz to w zasadzie Vallejo) 
Tamiya_XF9_Hull_Red_10ml__81709.jpg

Napisano

Molto grazie.
Co prawda nigdy tego nie używałem i wygląda mi to raczej na coś, co wchodzi w skład "apteczki" każdego pancerniaka

140107+%25285%2529.jpg

- ale po dodaniu czegoś jasnego (chociaż raczej nie biały - poleci w róż) powinno być dobrze. Mam mało zużytą japońską szarość XF-76 od Zera - powinno być dobrze. W końcu to tylko wnętrze, często w naturze malowane z pędzla. Będę dobierał "metodą optyczną" 😜.
A swoją drogą - nigdzie nie znalazłem definicji tego koloru, tak jakby jego odcień nie był sprecyzowany. Co biorąc pod uwagę wojenny czas, różnych dostawców tlenku żelaza i reszty składników - nie dziwi. Rozrzut mógł być spory.

Dzięki.

Napisano

Bo nie był. Kolor był tu rzeczą wtórną. Liczyła się funkcja. Zupełnie jak z powłokami zabezpieczającymi metale, które w alianckim lotnictwie przybierały odcienie żółtego, zielonego, szarości, srebra, czerwieni... .

Napisano

Bezsprzecznie tak.

Nie chodziło mi o definicję w sensie określenia tego koloru przez Air Ministry, tak jak w przypadku kolorów powierzchniowych. Miałem na myśli to, że nigdzie nie znalazłem określenia tego koloru jako porównania go do czegoś ze wzornika FS-a czy innych popularnych systemów (Pantone MS, HKS czy cokolwiek), a nawet wręcz do jakiejś konkretnej farbki, choćby Tamiya, Gunze czy wręcz archaicznego Humbrola.

Nie znalazłem, więc zapytałem. Następny z tym problemem nie będzie miał ułatwionej drogi - nadal trzeba kombinować, najlepiej patrząc na rożne fotki.
Za co tego następnego z góry przepraszam 😛.

Napisano

Szczególnego problemu nie widzę. Kolor jest niestandaryzowany. Dobrany, czy zmieszany, nawet z pamięci, będzie przyjęty za dobrą monetę przez obserwatora. Z kilkoma fotkami jako pierwowzorem tym bardziej. Działa to z  szeroką gamą odcieni ZCY, pojawiającą się na modelach i z tym czerwonym nie jest inaczej. Tu nie ma istotnego zagrożenia. A jeśli ktoś jest wyjątkowo zakręcony w tym temacie, to może dotrzeć do receptury, namieszać sobie składniki i osiągnąć źródło nad źródłami :). Co prawda tylko przykładowe, bo kolor wciąż nie był standaryzowany, ale zawsze... .

Ale to wszystko nie ma nic wspólnego z sensem zadanego pytania. którego nijak nie podważam.