Skocz do zawartości

AV-8B Harrier II+ VMA-223 Bulldogs, Hasegawa 1:72

Psar77

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem wspomóc Mosesa w doposażeniu forumowych Marines w związku z czym na warsztat po Tomcacie (który jest na ostatniej prostej) idzie model AV-8B II+ z Hasegawy.
Model będzie w malowaniu pudełkowym, które bardzo przypadło mi do gustu:

BhiKQCk.jpg?1

Ponieważ lubię robić maszyny, które prócz spalania paliwa robiły jakąś konkretna robotę na wyjeździe wiec poszperałem trochę w necie i okazało się, że ten egzemplarz ma za sobą m.in. epizod w Operacji Iraqi Freedom i na przełomie 2005/2006r operował wraz z kilkoma innymi maszynami z tej jednostki z po-irackiego lotniska Al Asad.
Co się tyczy uzbrojenia, to z książki Ospreya o udziale Harrierow w tej operacji wyczytałem, że przeważnie latały w parach, przy czym jedna z maszyn z zasobnikiem AN/AAQ-25 Litening i GBU-12 a druga z pary z dwiema bombami. Plus AIM-9L Sidewinder do ewentualnej obrony plus oczywiście baniaki jako, ze Harrier bynajmniej zasięgiem nie grzeszy 🙂
Z dodatków prócz uzbrojenia mam jeszcze zestaw blach Edka dedykowany do tego modelu, kabinę od Airesa oraz koła i dysze od Brenguna. Całość tej galanterii dopełnia końcówka do tankowania w locie od Mastera 🙂

Ct9vSd5.jpg?1

UDEaOT9.jpg

Jak wiec widać dodatków na bogatosci !!!

Ponieważ przed rozpędzeniem się na dobre muszę dokończyć Tomcata wiec zacząłem wczoraj skromnie od sklejenia i oszlifowania baniaków i dzioba...

hOizIrW.jpg?1

... oraz podwozia:

0TJuAGq.jpg?1

... które pozbawiłem elementów wymiennych na te od Brenguna

01Y5Y5j.jpg?1

Przednie kolo zrobię skręcone, bo wygląda wtedy zawadiacko 😄
Na razie tyle z frontu 🙂

Edytowane przez Psar77
  • Like 3

I to jest bardzo dobry temat👍

Sporo Ci z tej miedzi zostanie jak użyjesz żywicznej kabiny, kół i dysz. 

Swoją drogą ciekawe jak owa kabina będzie pasowała. 

Do swojego AV-8B użyłem tylko blachy i też dała radę. Galeria miała być pewnie ze trzy miesiące temu, ale że "zarobiony jestem", a w samym modelu wystarczy tylko kilka elementów popieścić, dokleić i cyknąć fotki... Może zdążę zanim Ty skończysz swojego :hmmm:

Będę zaglądał :wink:

• Haha 1

Ty mnie Rudy nie denerwuj tylko kończ swojego ! 😄 Jakieś miejsca na które powinienem szczególnie zwrócić uwagę ?  Do wpasowania kokpitu Airesa konieczne jest pocieniowanie ścian kabiny o czym zresztą jest w airesowej instrukcji 🙂 będę raportował na bieżąco 🙂

7 godzin temu, Psar77 napisał:

Ty mnie Rudy nie denerwuj tylko kończ swojego !

Staram się nikomu na nerwach nie grać, z wyjątkiem sytuacji kiedy ktoś na nerwach gra mi :glupek:

7 godzin temu, Psar77 napisał:

Jakieś miejsca na które powinienem szczególnie zwrócić uwagę ?

Nawet wyciągnąłem Harrier'a z pudełka i gdy tak na niego patrzę staram sobie przypomnieć to i tamto bo dawno to już było :haha:

Ogólnie model bezproblemowy, w większości wszystko ładnie pasowało. Z rzeczy które trzeba było podszlifować lub podszpachlować to:

- dziób, przy łączeniu z kadłubem. był lekko za duży, trzeba było go delikatnie "skrócić"

- minimalnie coś nie pasowało przy wlotach powietrza,

- bardzo dobrze za to zostały spasowane skrzydła z kadłubem, do teraz mam je nie przyklejone, wchodzą na wcisk. Nie wklejałem ich na początku ponieważ było mi wygodniej do malowania i do uzbrajania.

Swojego mocno dość utyrałem, także nie jest to model dla ludzi o słabych nerwach :wink:

• Thanks 1

Skrzydło na wcisk do kadłuba ale z powierzchniami LERX czy te już na stałe przymocowane ? Tzn przymocowałeś je do skrzydeł czy do kadłuba ? 🙂

Jak sobie pasowałem na sucho to faktycznie ładnie się składa, nawet w dosyć skomplikowanej okolicy wlotów powietrza.
A blach i żywic tyle, że w sumie to obdzieliłbym tym dobrem i Harriera GR.7 revelowskiego  tych samych wyprasek 🙂 Może jak co zostanie to go kiedyś zrobię 🙂

Nooo i to Moses lubi. 
Mam na składziku, tez kokpit od airesa jest, bede siedzał i robił notatki :)

Podeslij maila to Ci cos wysle co moze sie przydac 😉 

Edytowane przez Moses
  • Like 1

• 3 weeks later...

Przyszły narzędzia więc robota nieco drgnęła 🙂
Dzisiaj bawiłem się przy pylonach uzbrojenia.  Były płaskie i nudne więc dodałem co nieco od siebie.

tDAfmbL.jpg?1

Próbuję też dopasować kabinę Airesa i coś czuję, że będzie trzeba ściany kabiny wycieniować do grubości papieru 🙂 Ale póki co jest fun i o to chodzi !

• Like 3

Nie zamierzam specjalnie szaleć przy tym Harierze. Ot takie właśnie pierdółki ewentualnie jeszcze przy podwoziu ale to raczej tyle. Na razie jeszcze mocuję się z kabina Airesa oraz poprawiłem linie na całym modelu za pomocą rewelacyjnych piłek Tamki :-) Kolejne zdjęcia jak już będzie co pokazać :-)

Po prawie roku odpoczynku od Harriera ... coś tam drgnęło ... 🙂

Korzystając z zestawu żywic Brenguna zrobiłem skrętną przednią oś, dodałem blaszki i kombinuje z bocznymi kolkami - miałem nawiercić amortyzatory, ale z braku precyzyjnych narzędzi w końcu je odciąłem i zrobię z igieł lekarskich, tylko wrócę do tego jak już kadłub stanie na podwoziu głównym, żeby dobrze dobrać skok amora coby kolka nie wisiały w powietrzu albo wręcz przeciwnie.

W kabinie jeszcze mnie czeka zabawa zegarmistrzowska z ta cala drobnica. Bedę korzystał z zestawu Airesa i blaszek Edka. Zmontuje jakieś combo 🙂

236891969_812222922680049_6214584100558812794_n.jpg.8e8d0bd71991e6fb081b01649cf9421f.jpg238755637_1342155532866041_5672390717284030340_n.jpg.c1fec43ae90efc993876bf20a7844cea.jpg

Edytowane przez Psar77
  • Like 4

Dłubię sobie powoli kabinę. Jak się z nią uporam to muszę zrobić wirnik i wloty coby móc skleić kadłub. Na razie przymiarki na sucho. Driver z F-16 ale chyba zostanie 🙂 No i jak wsiądzie to już w sumie niewiele w tej kabinie widać 😉received_548954089764734.jpeg.b0133e6101565f8f9f49e730c737678b.jpegreceived_272214877755440.jpeg.3cdeef18033a1cfe62474fb50cc2e70c.jpegreceived_3046568248895893.jpeg.18697468ef06ee3944ad9b75037020f0.jpegreceived_448005139652795.jpeg.dc150867b3f07f3a4c04b996d792749e.jpeg

• Like 3

Znow coś tam do przodu - powoli czas zamykać kadlub. W związku z tym wyrzezałem otwór pod wnękę hamulca aero:received_1199755207164937.thumb.jpeg.d8d5c8bec7bef9eb35ac06da5abafe6c.jpeg

Następnie wziąłem się za gun pody. Zestawowe są bardzo biedne:

received_635254704547030.thumb.jpeg.a872110d73e39187c6eb01d079ccedf5.jpeg

Krotki research w necie:

received_370653554678600.thumb.jpeg.206e5c8f01f65cc5801f0d1c30344bd3.jpeg

I jakaś tam próba odwzorowania tego w modelu:

received_379163080253514.thumb.jpeg.d24b12594e60051cbc65aad5a77f333d.jpeg

Oczywiście po sklejeniu nic nie widać z tej imitacji guna ale co tam - sumienie mam czyste 🙂

• Like 2

• 4 months later...
8 godzin temu, rudy0007 napisał:

Zrobię Ci zdjęcie jutro ale u mnie to jest cofnięte bardziej do środka, w sensie do tyłu bliżej ogona.

A to ciekawe, bo u mnie nie ma prawa się cofnąć ani o cześć milimetra bo w środku cały wentylator jest blokowany przez specjalny próg w połówkach kadłuba. Tak czy inaczej patrząc na fotki wlotów powietrza chyba trzeba to jednak zaszpachlować i wyprowadzić na gładko a wcześniej konkretnie zeszlifować ... 🤔

57 minut temu, mirage3 napisał:

Takie tematy z rana to ja lubię 😁

Sie wie ! Jedziemy z tym koksem 💪

Z chęcią będę podpatrywał. Mój pierwszy harrier jeszcze przede mną, a mam jakiś dziwny pociąg do tej konstrukcji. Obiecaj proszę, że owiewka będzie otwarta.

no to teraz wyzwanie, ogarnąć tego małego figuranta aby wyglądał dobrze, a nie jak zalana farbą kukiełka 

Super, że będzie otwarte. A co do figurki... ech dla mnie to niestety zawsze wygląda jak pomalowana "kukiełka". Figurka, choćby najlepsza, redukuje mój odbiór modelu do oglądania zabawki. Nie spotkałem modelu, w którym mi to grało. Po prostu chyba nie lubię figurek :) Ale oczywiście nic nie sugeruję i rozumiem, jak ktoś lubi.