Psar77 Napisano 12 Października 2020 Napisano 12 Października 2020 (edytowane) Postanowiłem wspomóc Mosesa w doposażeniu forumowych Marines w związku z czym na warsztat po Tomcacie (który jest na ostatniej prostej) idzie model AV-8B II+ z Hasegawy. Model będzie w malowaniu pudełkowym, które bardzo przypadło mi do gustu: Ponieważ lubię robić maszyny, które prócz spalania paliwa robiły jakąś konkretna robotę na wyjeździe wiec poszperałem trochę w necie i okazało się, że ten egzemplarz ma za sobą m.in. epizod w Operacji Iraqi Freedom i na przełomie 2005/2006r operował wraz z kilkoma innymi maszynami z tej jednostki z po-irackiego lotniska Al Asad. Co się tyczy uzbrojenia, to z książki Ospreya o udziale Harrierow w tej operacji wyczytałem, że przeważnie latały w parach, przy czym jedna z maszyn z zasobnikiem AN/AAQ-25 Litening i GBU-12 a druga z pary z dwiema bombami. Plus AIM-9L Sidewinder do ewentualnej obrony plus oczywiście baniaki jako, ze Harrier bynajmniej zasięgiem nie grzeszy Z dodatków prócz uzbrojenia mam jeszcze zestaw blach Edka dedykowany do tego modelu, kabinę od Airesa oraz koła i dysze od Brenguna. Całość tej galanterii dopełnia końcówka do tankowania w locie od Mastera Jak wiec widać dodatków na bogatosci !!! Ponieważ przed rozpędzeniem się na dobre muszę dokończyć Tomcata wiec zacząłem wczoraj skromnie od sklejenia i oszlifowania baniaków i dzioba... ... oraz podwozia: ... które pozbawiłem elementów wymiennych na te od Brenguna Przednie kolo zrobię skręcone, bo wygląda wtedy zawadiacko Na razie tyle z frontu Edytowane 23 Sierpnia 2021 przez Psar77 3 Cytuj
rudy0007 Napisano 12 Października 2020 Napisano 12 Października 2020 I to jest bardzo dobry temat Sporo Ci z tej miedzi zostanie jak użyjesz żywicznej kabiny, kół i dysz. Swoją drogą ciekawe jak owa kabina będzie pasowała. Do swojego AV-8B użyłem tylko blachy i też dała radę. Galeria miała być pewnie ze trzy miesiące temu, ale że "zarobiony jestem", a w samym modelu wystarczy tylko kilka elementów popieścić, dokleić i cyknąć fotki... Może zdążę zanim Ty skończysz swojego Będę zaglądał 1 Cytuj
Psar77 Napisano 12 Października 2020 Autor Napisano 12 Października 2020 Ty mnie Rudy nie denerwuj tylko kończ swojego ! Jakieś miejsca na które powinienem szczególnie zwrócić uwagę ? Do wpasowania kokpitu Airesa konieczne jest pocieniowanie ścian kabiny o czym zresztą jest w airesowej instrukcji będę raportował na bieżąco Cytuj
rudy0007 Napisano 12 Października 2020 Napisano 12 Października 2020 7 godzin temu, Psar77 napisał: Ty mnie Rudy nie denerwuj tylko kończ swojego ! Staram się nikomu na nerwach nie grać, z wyjątkiem sytuacji kiedy ktoś na nerwach gra mi 7 godzin temu, Psar77 napisał: Jakieś miejsca na które powinienem szczególnie zwrócić uwagę ? Nawet wyciągnąłem Harrier'a z pudełka i gdy tak na niego patrzę staram sobie przypomnieć to i tamto bo dawno to już było Ogólnie model bezproblemowy, w większości wszystko ładnie pasowało. Z rzeczy które trzeba było podszlifować lub podszpachlować to: - dziób, przy łączeniu z kadłubem. był lekko za duży, trzeba było go delikatnie "skrócić" - minimalnie coś nie pasowało przy wlotach powietrza, - bardzo dobrze za to zostały spasowane skrzydła z kadłubem, do teraz mam je nie przyklejone, wchodzą na wcisk. Nie wklejałem ich na początku ponieważ było mi wygodniej do malowania i do uzbrajania. Swojego mocno dość utyrałem, także nie jest to model dla ludzi o słabych nerwach 1 Cytuj
Psar77 Napisano 12 Października 2020 Autor Napisano 12 Października 2020 Skrzydło na wcisk do kadłuba ale z powierzchniami LERX czy te już na stałe przymocowane ? Tzn przymocowałeś je do skrzydeł czy do kadłuba ? Jak sobie pasowałem na sucho to faktycznie ładnie się składa, nawet w dosyć skomplikowanej okolicy wlotów powietrza. A blach i żywic tyle, że w sumie to obdzieliłbym tym dobrem i Harriera GR.7 revelowskiego tych samych wyprasek Może jak co zostanie to go kiedyś zrobię Cytuj
rudy0007 Napisano 12 Października 2020 Napisano 12 Października 2020 3 minuty temu, Psar77 napisał: Tzn przymocowałeś je do skrzydeł czy do kadłuba ? Przymocowałem do skrzydeł 1 Cytuj
Psar77 Napisano 12 Października 2020 Autor Napisano 12 Października 2020 Świetnie - to zdecydowanie ułatwi malowanie Cytuj
Moses Napisano 13 Października 2020 Napisano 13 Października 2020 (edytowane) Nooo i to Moses lubi. Mam na składziku, tez kokpit od airesa jest, bede siedzał i robił notatki Podeslij maila to Ci cos wysle co moze sie przydac Edytowane 13 Października 2020 przez Moses 1 Cytuj
Psar77 Napisano 28 Października 2020 Autor Napisano 28 Października 2020 Przyszły narzędzia więc robota nieco drgnęła Dzisiaj bawiłem się przy pylonach uzbrojenia. Były płaskie i nudne więc dodałem co nieco od siebie. Próbuję też dopasować kabinę Airesa i coś czuję, że będzie trzeba ściany kabiny wycieniować do grubości papieru Ale póki co jest fun i o to chodzi ! 3 Cytuj
rudy0007 Napisano 2 Listopada 2020 Napisano 2 Listopada 2020 To też wymyślił Ale dobrze dobrze, jak będzie szło tym tempem, to będę miał więcej czasu na swojego Na poważnie: jak już tutaj zacząłeś z takimi detalami, ciekaw jestem jak to będzie wyglądało dalej 'Czymam' kciuki 1 Cytuj
Psar77 Napisano 3 Listopada 2020 Autor Napisano 3 Listopada 2020 Nie zamierzam specjalnie szaleć przy tym Harierze. Ot takie właśnie pierdółki ewentualnie jeszcze przy podwoziu ale to raczej tyle. Na razie jeszcze mocuję się z kabina Airesa oraz poprawiłem linie na całym modelu za pomocą rewelacyjnych piłek Tamki :-) Kolejne zdjęcia jak już będzie co pokazać :-) Cytuj
Psar77 Napisano 24 Sierpnia 2021 Autor Napisano 24 Sierpnia 2021 (edytowane) Po prawie roku odpoczynku od Harriera ... coś tam drgnęło ... Korzystając z zestawu żywic Brenguna zrobiłem skrętną przednią oś, dodałem blaszki i kombinuje z bocznymi kolkami - miałem nawiercić amortyzatory, ale z braku precyzyjnych narzędzi w końcu je odciąłem i zrobię z igieł lekarskich, tylko wrócę do tego jak już kadłub stanie na podwoziu głównym, żeby dobrze dobrać skok amora coby kolka nie wisiały w powietrzu albo wręcz przeciwnie. W kabinie jeszcze mnie czeka zabawa zegarmistrzowska z ta cala drobnica. Bedę korzystał z zestawu Airesa i blaszek Edka. Zmontuje jakieś combo Edytowane 24 Sierpnia 2021 przez Psar77 4 Cytuj
Psar77 Napisano 28 Sierpnia 2021 Autor Napisano 28 Sierpnia 2021 Dłubię sobie powoli kabinę. Jak się z nią uporam to muszę zrobić wirnik i wloty coby móc skleić kadłub. Na razie przymiarki na sucho. Driver z F-16 ale chyba zostanie No i jak wsiądzie to już w sumie niewiele w tej kabinie widać 3 Cytuj
Psar77 Napisano 1 Września 2021 Autor Napisano 1 Września 2021 Znow coś tam do przodu - powoli czas zamykać kadlub. W związku z tym wyrzezałem otwór pod wnękę hamulca aero: Następnie wziąłem się za gun pody. Zestawowe są bardzo biedne: Krotki research w necie: I jakaś tam próba odwzorowania tego w modelu: Oczywiście po sklejeniu nic nie widać z tej imitacji guna ale co tam - sumienie mam czyste 2 Cytuj
Psar77 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Napisano 12 Stycznia 2022 "- A może byś go tak teraz kopnął w dupę, żeby przy Harrierze podłubał ? Jak ja mam tym latać ?.... - A może...." 1 6 Cytuj
Psar77 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Napisano 12 Stycznia 2022 Godzinę temu, Moses napisał: Popieram To powiedz jak zrobiles u siebie ? Wypełniałeś to czymś ? Czy zostawiłeś w spokoju ? Cytuj
Moses Napisano 12 Stycznia 2022 Napisano 12 Stycznia 2022 A nie powiem BO jeszcze leży w poczekalni Cytuj
rudy0007 Napisano 12 Stycznia 2022 Napisano 12 Stycznia 2022 42 minuty temu, Psar77 napisał: To powiedz jak zrobiles u siebie ? Wypełniałeś to czymś ? Czy zostawiłeś w spokoju ? Zrobię Ci zdjęcie jutro ale u mnie to jest cofnięte bardziej do środka, w sensie do tyłu bliżej ogona. 1 Cytuj
Psar77 Napisano 13 Stycznia 2022 Autor Napisano 13 Stycznia 2022 8 godzin temu, rudy0007 napisał: Zrobię Ci zdjęcie jutro ale u mnie to jest cofnięte bardziej do środka, w sensie do tyłu bliżej ogona. A to ciekawe, bo u mnie nie ma prawa się cofnąć ani o cześć milimetra bo w środku cały wentylator jest blokowany przez specjalny próg w połówkach kadłuba. Tak czy inaczej patrząc na fotki wlotów powietrza chyba trzeba to jednak zaszpachlować i wyprowadzić na gładko a wcześniej konkretnie zeszlifować ... 57 minut temu, mirage3 napisał: Takie tematy z rana to ja lubię Sie wie ! Jedziemy z tym koksem Cytuj
kozborn Napisano 15 Stycznia 2022 Napisano 15 Stycznia 2022 Z chęcią będę podpatrywał. Mój pierwszy harrier jeszcze przede mną, a mam jakiś dziwny pociąg do tej konstrukcji. Obiecaj proszę, że owiewka będzie otwarta. Cytuj
Psar77 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Napisano 16 Stycznia 2022 18 godzin temu, kozborn napisał: Obiecaj proszę, że owiewka będzie otwarta. Wiadomix - musi być widać kierownika 3 Cytuj
Moses Napisano 16 Stycznia 2022 Napisano 16 Stycznia 2022 no to teraz wyzwanie, ogarnąć tego małego figuranta aby wyglądał dobrze, a nie jak zalana farbą kukiełka Cytuj
kozborn Napisano 16 Stycznia 2022 Napisano 16 Stycznia 2022 Super, że będzie otwarte. A co do figurki... ech dla mnie to niestety zawsze wygląda jak pomalowana "kukiełka". Figurka, choćby najlepsza, redukuje mój odbiór modelu do oglądania zabawki. Nie spotkałem modelu, w którym mi to grało. Po prostu chyba nie lubię figurek Ale oczywiście nic nie sugeruję i rozumiem, jak ktoś lubi. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi