Skocz do zawartości

Agregat PAD-16-3/400P 1:72 scratch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Prezentuję krótką relację z budowy od podstaw polskiego agregatu wojskowego. Miałem go postawić przy Danucie ale ostatecznie stanie się częścią innego większego projektu.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

• Like 4
Napisano

Hej,

Dokumentację zbieram z Internetu :) Mam masę zdjęć tego agregatu w różnych wersjach i różnych stanach rozkładu. Ponadto ściągnąłem sobie z YT co najmniej jeden filmik z rozruchu takiego agregatu, który służy mi za walk-around.  Potem szukam informacji o wymiarach lub przynajmniej dopatruję się jakiegoś punktu odniesienia - jak np. standardowe koło. Takie koło znalazłem w zestawie Ace (ACE72444 Hell Cannon Syrian Artillery). Sklonowałem sobie z niego koła i jeden z odlewów przerobiłem na odkręcone koło. No i potem narysowałem sobie plany modelarskie. Do Draft Sight'a - programu CAD (który ku mojej rozpaczy nie jest już darmowy). Wrzuciłem fotki z przodu i boków i wyskalowałem je do wymiarów w 72. potem obrysowałem fotki i otrzymałem prosty plan:

Agregat.thumb.JPG.d913c6524a1930fa5514423f9a658a05.JPG

A jeśli chodzi o światła, to zadrukowana folia to folia do rzutników - na Allegro kupiłem życiowy zapas za niewielkie pieniądze. Do zadruku na drukarce laserowej. Ramki narysowałem w CADzie. Wyskalowałem do różnych wielkości dałem różne grubości linii. Potem wystarczyło zdobyć kawałek pomarańczowego i czerwonego plastiku i dokleić do kawałków folii z ramkami. A jak klej złapał to można było odciąć co niepotrzebne.

Pozdro,

Marudek