Marudek Napisano 8 Listopada 2020 Napisano 8 Listopada 2020 Witam, Prezentuję krótką relację z budowy od podstaw polskiego agregatu wojskowego. Miałem go postawić przy Danucie ale ostatecznie stanie się częścią innego większego projektu. 4 Cytuj
Baas ArK Napisano 8 Listopada 2020 Napisano 8 Listopada 2020 (edytowane) . Edytowane 8 Listopada 2020 przez Baas ArK Cytuj
mysiek13 Napisano 9 Listopada 2020 Napisano 9 Listopada 2020 Jak zwykle u Ciebie super praca czy możesz zdradzić skąd masz dokumentację do takich tematów? Cytuj
Adamo722 Napisano 9 Listopada 2020 Napisano 9 Listopada 2020 Rozumiem ze to folia i wydruk ale z jakiej drukarki atramentowki? Cytuj
Marudek Napisano 10 Listopada 2020 Autor Napisano 10 Listopada 2020 Hej, Dokumentację zbieram z Internetu Mam masę zdjęć tego agregatu w różnych wersjach i różnych stanach rozkładu. Ponadto ściągnąłem sobie z YT co najmniej jeden filmik z rozruchu takiego agregatu, który służy mi za walk-around. Potem szukam informacji o wymiarach lub przynajmniej dopatruję się jakiegoś punktu odniesienia - jak np. standardowe koło. Takie koło znalazłem w zestawie Ace (ACE72444 Hell Cannon Syrian Artillery). Sklonowałem sobie z niego koła i jeden z odlewów przerobiłem na odkręcone koło. No i potem narysowałem sobie plany modelarskie. Do Draft Sight'a - programu CAD (który ku mojej rozpaczy nie jest już darmowy). Wrzuciłem fotki z przodu i boków i wyskalowałem je do wymiarów w 72. potem obrysowałem fotki i otrzymałem prosty plan: A jeśli chodzi o światła, to zadrukowana folia to folia do rzutników - na Allegro kupiłem życiowy zapas za niewielkie pieniądze. Do zadruku na drukarce laserowej. Ramki narysowałem w CADzie. Wyskalowałem do różnych wielkości dałem różne grubości linii. Potem wystarczyło zdobyć kawałek pomarańczowego i czerwonego plastiku i dokleić do kawałków folii z ramkami. A jak klej złapał to można było odciąć co niepotrzebne. Pozdro, Marudek Cytuj
piotrkur Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 4 godziny temu, Marudek napisał: Hej.... K#@$%^**&a!!jakie to wszystko proste!! 2 Cytuj
Adamo722 Napisano 10 Listopada 2020 Napisano 10 Listopada 2020 10 godzin temu, piotrkur napisał: K#@$%^**&a!!jakie to wszystko proste!! Powiedz drukarce 3d Cytuj
Marudek Napisano 11 Listopada 2020 Autor Napisano 11 Listopada 2020 W sumie mógłbym to zaprojektować pod druk 3D. Tylko ja już swój agregat mam. Może gdyby byli jeszcze jacyś chętni... 1 Cytuj
mysiek13 Napisano 14 Listopada 2020 Napisano 14 Listopada 2020 Dziękuję za informację i też byłbym chętny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi