Łyba Napisano 13 Listopada 2020 Share Napisano 13 Listopada 2020 (edytowane) Ostatnio zacząłem się bawić z rdzą. Chciałem stworzyć karoserię samochodu, która została zniszczona przez czas. Karoserię początkowo pomalowałem podkładem vallejo. Potem po około godzinie gdy wydawał się już być suchy pomalowałem go w miejscach newralgicznych rdzą w płynie marki AK. Na delikatnie wilgotne jeszcze miejsca z rdzą nasypałem soli i odczekałem aż rdzą pod solą wyschnie. Na koniec całość pomalowałem sprayem tamiya i zostawiłem na noc do wyschnięcia. Rano, gdy chciałem usunąć sól lakier był już na tyle twardy, że udało mi się to zrobić dopiero po namoczeniu karoseri w wodzie. Sól zeszła ale pod nią nie było już śladów rdzy a jedynie podkład. Gdzie popełniłem błąd? Jak powinienem postąpić krok po roku żeby z takim zestawem i techniką z solą uzyskać właściwy efekt bez problemów? Efekt na zdjęciu wyszedł po pomalowaniu miejsc gdzie b yła sól rdzą. Edytowane 13 Listopada 2020 przez Łyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 13 Listopada 2020 Share Napisano 13 Listopada 2020 https://www.youtube.com/results?search_query=salt+weathering++technique Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łyba Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 Dziękuję za filmy na pewno się przydadzą ale czy możecie napisać co złeźle zrobiłem że po zdjęciu soli rdzą zniknęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łyba Napisano 13 Listopada 2020 Autor Share Napisano 13 Listopada 2020 Wychodzi w ogóle na to że rdza rozpuszcza mi podkład Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 W godzinę nie wyschnie Ci podkład. Ja bym go zostawił na noc żeby się dobrze utwardził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Listopada 2020 Share Napisano 14 Listopada 2020 (edytowane) Zabezpieczyłeś rdze przed nałożeniem soli?A w ogóle co to za rdza w płynie .Podejrzewam,że to ten specyfik emaliowy do łoszy.A powinna być jakas Tamka typu Hull red z pomarańczem. Edytowane 14 Listopada 2020 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łyba Napisano 14 Listopada 2020 Autor Share Napisano 14 Listopada 2020 Rdza taka jak poniżej. Nałożyłem ją na element pomalowany podkladem a i tak go rozpuscila. Nie, nie zabezpieczylem rdzy. Czym powinienem to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łyba Napisano 15 Listopada 2020 Autor Share Napisano 15 Listopada 2020 To teraz jeszcze inne pytanie. Jakie farby olejne w jakich proporcjach mirszacie żeby zrobić rdzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 15 Listopada 2020 Share Napisano 15 Listopada 2020 Czerwień z brązami w proporcjach "na oko" (np. Humbrole 100 +29 1:1). Rdza też jest w różnych odcieniach. Popróbuj, potestuj, zobacz co Ci wyjdzie i co Ci pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 16 Listopada 2020 Share Napisano 16 Listopada 2020 Rdzę fajną mieszasz robiąc to kolorem pomarańczu z umbrą paloną.Pomarańcz to ma różne nazwy .Vermilion od Van gogha.Albo od rembrandta.W każdym razie musi to być kolorek wpadający w intensywny pomarańcz.Potem go sobie modulujesz dodając albo ciut czarnej albo najlepiej umbry palonej.Dobre daje efekty także dodanie czerwonego.Prosty brąz uzyskasz dając do czerwonego czarnego.Piszemy o olejach artystycznych.Ale zrobisz podobnie z emaliami.Użyj do tego farbek Tamiya emalii.Świetny pigment.I szybko schną.I są lepsze od tych wynalazków MIga.Nie zbrylają się . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łyba Napisano 16 Listopada 2020 Autor Share Napisano 16 Listopada 2020 Ok dzięki. W takim razie do czego używać tego ak które kupiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 17 Listopada 2020 Share Napisano 17 Listopada 2020 5 godzin temu, Łyba napisał: Ok dzięki. W takim razie do czego używać tego ak które kupiłem? http://www.ak-masters.com/app/pdf/AK 046 LIGHT RUST WASH.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi