Truckerek93 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Mateusz a czym kładziesz farbkę?? Sprayem czy aero?? janex a ty czym kładziesz farbkę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 16 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Farbę na ramie kładłem aero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Widzę że dobrze ci idzie rób tak dalej . Muszę cie ostrzec montowanie tylnych części przedniego błotnika to pomyłka musisz to jakos tak dopasować żeby się łączyły z tymi z kabiny proste to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 3 Października 2008 Autor Share Napisano 3 Października 2008 Dawno tu nic nie pisałem :/ A wiec tak kabina została pomalowana już kolorem. Rama i cały osprzęt tzn. silnik, tłumik i takie tam są już prawie skończone. Aktualnie robię wnętrze i jak na razie mam tak z 70%. Dobra nie ma się co rozpisywać. FOTY: Wiem ze na kabinie widać tak jakby lakier spływał, ale po I w rzeczywistości nie jest to aż tak bardzo widoczne, a po II teraz robią jakieś spraye takie wodnite. Przyznaję że nie malowałem motipem ale inne lakiery też powinny być dobre a jednak się pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
truckman Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Widzę prace idą na przód, co do lakieru miałem to samo poprostu trzeba kilka warst walnąć, tak to się robi jak używasz lakieru samochodowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 3 Października 2008 Autor Share Napisano 3 Października 2008 A co ty myślisz ze dałem jedna warstwę?? Na kabinie są aż 4 cieniutkie warstwy. Może za cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Mi się lakierek bardzo podoba.Wszystko moim zdaniem jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 janex, a czy zmatowiłeś i odtłuściłeś za każdym razem powierzchnię przed kolejnym malowaniem? Ja miałem podobny efekt, gdy malowałem na czarno czerwone plastiki (w cysternie). Lakier był Dupli Color, dość długo schnący (do zaniknięcia "mokrości"). Teraz maluję Motipem, białym, moją Scanię. I co ciekawe, efekt ten nie wychodzi, nawet po pierwszym malowaniu. Każda powierzchnia , podczas jednego malowania, jest pociągnięta ze 3 razy - najpierw "mgiełka", później nieco więcej i na koniec już lecę śmiało. Następnie do wyschnięcia i utwardzenia na kilka dni, szlif papierem 2000 pod wodą, odtłuszczenie i ponowne malowanie - znów 3 warstwy za jednym zamachem. Jeśli spray nie "splunie", albo nie osiądzie paproch, malowanie jest skończone, w przeciwnym razie malowanie po raz trzeci. Efekt takiego dwukrotnego malowania możesz zobaczyć na Scanii. którą buduję (osłony i zderzak). Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 3 Października 2008 Share Napisano 3 Października 2008 Lakier jest położony (tak mi się przynajmniej wydaje) dobrze, ale szlifowanie przed następną warstwą lakieru by się przydało, żeby wyeliminować jakiekolwiek grudki czy paprochy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinfire Napisano 5 Października 2008 Share Napisano 5 Października 2008 fajny modelik, sam mam taką drabkę u siebie za szybą, niestety italerka się nie pokwapiła aby wykonać bardziej realistyczne podpory tzn z możliwością złożenia lub rozłożenia, ale to szczegół który jest do pokonania... Bardziej nurtuje mnie inna sprawa. Pamiętam jak popełniałem jakieś 10 lat temu tą drabinkę i wtedy bardzo nie pasowały mi barwy podwozia... Pracuję w tym fachu ładnych parę lat i nie spotkałem się z wozem drabiną z czerwonym silnikiem, resorami, ramą czy też tarczami. Nie myślałeś, żeby to prysnąć na czarno?? moim zdaniem razi w oczy, a tak ogólnie fajna praca, życzę powodzenia i śledzę uważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 6 Października 2008 Autor Share Napisano 6 Października 2008 Co do tej ramy to uświadomił mnie kolega z innego forum ze trochę zły kolor wybrałem ale teraz to już za późno :/ wszystko poprzyklejane i nie mam jak tego zmienić Ale na przyszłość będę wiedział. Bo jak bym teraz zaczął poprawiać i jak bym to wszystko miał odkleić to znając życie już bym tak tego wszystkiego czysto nie przykleił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 14 Października 2008 Autor Share Napisano 14 Października 2008 Witam, prace idą do przodu i to nawet dość szybko. Kabina już sklejona z prawie całym osprzętem. Rama też już jest gotowa. Teraz tylko gdzieniegdzie małe poprawki. Nie będę zanudzał tylko daje foty na razie rama z błotnikami: Teraz foty wnętrza: Czas na foty kabiny: Niestety ale w model są pewne niedociągnięcia części nie pasują do siebie i w związku z tym miedzy błotnikami z kabiny a błotnikami z ramy miał bym około 3-4mm przerwy. Ni jak nie mogłem tego zniwelować wiec wpadłem na pomysł (nie wiem czy dobry) zrobienia siłownika i podniesionej kabiny: A tak oto wygląda siłownik: Wiem ze siłownik jakiś powalający nie jest ale starałem się jak najbardziej mogłem. Sorki za jakość fotek ale robiłem je na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 14 Października 2008 Share Napisano 14 Października 2008 No no prace posuwają się szybko i podoba mi się Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 9 Listopada 2008 Autor Share Napisano 9 Listopada 2008 No i kolejna aktualizacja: pomalowałem elementy zabudowy na czerwono oraz drabinę na srebrno. Dzisiaj oklejałem zabudowę przed malowaniem schowków na srebrno. Oklejałem też drabinę. Nie było te oklejanie zbyt przyjemne bo trwało aż 4h z przerwą na obiad ale myślę że nie robiłem tego na daremno. Co tam będę więcej przynudzał foty: Drabina i kosz przed oklejeniem: Po oklejeniu: No i zabudowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 Model przypomina mój z przed roku z tym że lakier jest trochę lepszy ,teraz zabieram się za takiego na konkursie a stary zostanie przerobiony na lawetę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 27 Listopada 2008 Autor Share Napisano 27 Listopada 2008 Ja już mojego magirusa skończyłem. Fotki niedługo będą w galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 27 Listopada 2008 Share Napisano 27 Listopada 2008 janex To dawaj ciekaw jestem jak wygląda krytykował nie będę bo mój 1 na pewno gorszy jest ale ciekawe co mi z konkursowego wyjdzie. A co do błotników to ja pokąbinowałem i po zamknięciu kabiny błotnik idealnie sie łączy bez szpary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi