Rogue Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 Witam. Tak jak w tytule. Farbka na plastiku rozlewa się, w ogóle nie trzyma się oraz nie pokrywa. Tak jakby malować zabarwioną wodą. Mieszam je najpierw w buteleczce, a później w opakowaniu od toffifee. Farbki mają ok. 1 rok. Były ten rok temu już używane. Nie wiem co robić. Proszę o pomoc. Cytuj
jarek Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 Możliwe że po takim czasie pigment osiadł na dni buteleczki i trzeba by wymieszać patyczkiem. Cytuj
robertmodelarz Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 42 minuty temu, Rogue napisał: Witam. Tak jak w tytule. Farbka na plastiku rozlewa się, w ogóle nie trzyma się oraz nie pokrywa. Tak jakby malować zabarwioną wodą. Mieszam je najpierw w buteleczce, a później w opakowaniu od toffifee. Farbki mają ok. 1 rok. Były ten rok temu już używane. Nie wiem co robić. Proszę o pomoc. Czy używałeś podkładu przed malowaniem. Farby akrylowe bez podkładu słabo kryją. Cytuj
Fixer Napisano 23 Lutego 2021 Napisano 23 Lutego 2021 Używam czasem Vallejo na goły plastik w miejscach gdzie nie będą narażone na ścieranie i nie zachowują się w ten sposób. Czym je rozcieńczasz? U mnie najlepiej działa denaturat z wodą. Rozcieńczanie samą wodą może dać taki efekt jak u ciebie ze względu na napięcie powierzchniowe. Cytuj
Rogue Napisano 24 Lutego 2021 Autor Napisano 24 Lutego 2021 12 godzin temu, robertmodelarz napisał: Czy używałeś podkładu przed malowaniem. Farby akrylowe bez podkładu słabo kryją. Tak używam podkładu szarego także Vallejo. A farbek nie rozcieńczam. Czyli rozumiem, że to błąd. Tylko, że rok temu wszystko było dobrze. Cytuj
myszaty Napisano 24 Lutego 2021 Napisano 24 Lutego 2021 (edytowane) Z czasem powinny zgęstnieć, więc zrób jak radzi kolega #Jarek i zabełtaj patykiem do dna. Edytowane 24 Lutego 2021 przez myszaty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi