Jendrek Napisano 15 Maja 2008 Share Napisano 15 Maja 2008 Witam! Matura napisana, tak więc czas zabrać się znów za modelowanie. Po długim namyśle postanowiłem skończyć z 72 i przejść na 48. Budowa zajmuje u mnie mnóstwo czasu, dorabiam często jakieś detale, a gdy skończę model, to i tak w 72 wielkiego efektu nie ma . Kupiłem sobie bajerancki model na początek - F4U-1 Corsair z Tamiyi. To mój pierwszy model tej firmy, cóż mogę powiedzieć - coś pięknego! Jako, że nie sklejałem nic od ponad roku, także mój warsztat wymaga teraz uzupełnień i unowocześnień, co chwilę czuję, że coś by mi się przydało, coś bym użył. Ale radzę sobie jak mogę i w miarę możliwości będę uzupełniał narzędzia. Przeszukując zbiór farb natknąłem się na to, co było mi potrzebne: Praktycznie komplet do malowania Birdcage'a Zacząłem od silnika, jednak po pierwszym malowaniu postanowiłem wykąpać mój aerek - nie działał zbyt dobrze: Cleanlux to naprawdę super wynalazek. Aerograf się moczy, ja zacząłem rozglądać się za jakimś malowaniem. Postanowiłem wykorzystać kalki z Academki, jednak nie wiem, które malowanie wybrać: To jeszcze kwestia otwarta, wszelkie rady mile widziane. Mój sposób na farby Model Mastera: wrzucam do środka kulkę - ciężarek wędkarski, dzięki czemu farbę można łatwo rozmieszać. Poza tym pod zakrętkę wkładam kawałek folii z woreczka czy czegoś podobnego, dzięki czemu nie trzeba używać kombinerek do odkręcenia słoiczka - każdy wie jak te farby lubią zasychać przy "wieczku". Relacja będzie prowadzona na bieżąco, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 18 Maja 2008 Autor Share Napisano 18 Maja 2008 No i silnik pomalowany: Chciałem uzyskać efekt silnika używanego, zużytego, ale jeszcze zdrowego Na cylindry najpierw aluminium, potem czarny wash, brudno-olejowy, rdzawy i na koniec jeszcze raz brudno-olejowy Teraz czas na środek Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 No fajny silniczek, moje wątpliwości budzi natomiast dobór kalek, bo jeżeli dobrze zrozumiałem chcesz nakleić kalki Academy. Malowania bardziej pasują? Bo jakość kalek Academy jest na prawdę parszywa. Zastanów się jaszcze bo kalek i ciekawych malowań jest bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 19 Maja 2008 Autor Share Napisano 19 Maja 2008 No malowanie to jeszcze kwestia otwarta, na tą chwilę mogę powiedzieć, że na pewno Corsarz będzie w malowaniu dwukolorowym, typowym dla Birdcage'ów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 19 Maja 2008 Share Napisano 19 Maja 2008 Chodziło mi tylko o jakość kalek, ja w swoim na pewno, użyję czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 A prace nad modelem idą do przodu. Tak wyglądało to wszystko przed położeniem pierwszej warstwy H75: Polecam taśmę dwustronną - jest świetna jeśli chodzi o mocowanie elementów do malowania Tutaj mój profesjonalny stojak pod aerograf Sprawdza się naprawdę dobrze. Tu z kolei drugie lub trzecie zmywanie pasów (które wziąłem z blaszki do P-40B umieszczonej w Miniaturach Lotniczych od Kagero :P ) A teraz kokpit po kolorowaniu: Ostrzegam, że kolory trochę z sufitu, ale mniejsza z tym ;o) Następne fotki po zabiegach upiększających typu wash i suchy pędzel w kokpicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Jestem pod wrażeniem czystości elementów. Ja na razie dopiero próbuję takie coś osiągnąć a potem brać się za walorki, chociaż wychodzi odwrotnie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 22 Maja 2008 Autor Share Napisano 22 Maja 2008 Jestem pod wrażeniem czystości elementów. Ja na razie dopiero próbuję takie coś osiągnąć a potem brać się za walorki, chociaż wychodzi odwrotnie ;) Wszystkie te drobne detale malowane pędzlem, rozmiar chyba 00, dosyć gęstą farbą, żeby nie rozlewała się tam gdzie nie trzeba Ale już na przykład większe, czarne powierzchnie, malowałem już troszkę inaczej. Wziąłem większy pędzel, taki mój ulubiony, któremu najlepiej się układa włosie, i dość mocno rozcieńczyłem farbę, żeby szybko zasychała, ale jeszcze dobrze kryła. Malowałem uważając, żeby nie "zalecieć" za określone obszary, ale bardzo się tym nie przejmując. Gdy gdzieś wyjechałem za daleko z farbą, odczekiwałem chwilę i zdrapywałem ją wykałaczką - prosty, a genialnie skuteczny sposób. Jednak należy najpierw pomalować wszystko lakierem błyszczącym, gdyż z matowej powierzchni farby nie da się tak łatwo zetrzeć. Mam nadzieję, że nie zanudziłem na śmierć Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 22 Maja 2008 Share Napisano 22 Maja 2008 Jasne, że nie. To bardzo dla mnie wartościowe co mówisz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 Twoja dokładność robi na mnie wrażenie. Kokpit naprawde świetnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 23 Maja 2008 Share Napisano 23 Maja 2008 I super fotki! Wszystko przejrzyście widać i ostre jest to co ma być ostre, czyli detale, a tło rozmazane lekko - SUPER!! Może pokusisz się o jakieś przetarcia srebrnym i troszkę tym sposobem powycierasz lakier z powierzchni metalowych? Żeby samolot nie był aż tak prosto z fabryki? Taka mała sugestia, bo ja właśnie wczoraj wpadłem na ten pomysł u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 23 Maja 2008 Autor Share Napisano 23 Maja 2008 Wnętrze jest jeszcze nie skończone, będzie teraz leciał suchy pędzel i jakieś kolorowe washe, może pastele - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 11 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2008 Po przerwie, spowodowanej klasowym wyjazdem w góry i późniejszym dochodzeniem do siebie, skończyłem kokpit. Wiem, że pasy są brzydkie, ale uwierzcie - lepsze takie, niż homemade Teraz zabieram się powoli za wnęki podwozia, zacząłem usuwać brzydkie ślady po wypychaczach, które Tamiya zaserwowała w swoim prawie idealnym modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 Klasa wychodzi. Czekam na wiecej. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gzt Napisano 11 Czerwca 2008 Share Napisano 11 Czerwca 2008 To rzeczywiscie ladny zestaw. Moim skromnym zdaniem najladniej wychodza korsarze malowane w kolorach Royal Navy. Te jednokolorowe US NAVY sa nieco monotonne. Ale to moje zdanie dlatego robie Mk II Bede kibicowac Pozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 11 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2008 No właśnie mam zamiar jakoś tą monotonię przełamać odpowiednim malowaniem, ale zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 Elementy pomalowane, czas na składanie klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 4 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2008 No i model dostał barwy bojowe, teraz czas na błyszczący lakier i kalki Jeśli ktoś chce skomentować, to proszę się nie wstydzić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 4 Sierpnia 2008 Share Napisano 4 Sierpnia 2008 Wygląda nieźle Cóż to za zacieki na spodzie lewego skrzydła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 A to jest Sidolux, którego jakoś nie udało mi się właściwie położyć. Dlatego zdecydowałem się na inwestycję w jakiś dobry lakier błyszczący, którego nie trzeba będzie nakładać pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 5 Sierpnia 2008 Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Sidolux tez nie trzeba kłaść pędzlem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 5 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2008 Teoretycznie tak, lecz gdy nakładem go aerografem powierzchnia robiła się chropowata, zamiast pozostać gładka. Wtedy zacząłem nakładać go pędzlem i do tej pory byłem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jendrek Napisano 2 Września 2008 Autor Share Napisano 2 Września 2008 No i powoli męczę tą budowę do końca. Po drodze spotkałem wiele trudności, w końcu to mój pierwszy model od bardzo długiego czasu.. Błąd został jednak naprawiony, zająłem się także detalami: Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi