AQUARIUS_ML Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Oto kolejny odcinek rozrywkowego programu pt. sklejam dla dzieciaka. "Zestaw", jak pewnie powszechnie wiadomo, nosi głębokie znamiona zeszłej epoki, kiedy ludzie trochę mniej narzekali. A narzekać można, choćby na sposób pakowania-elementy wrzucone luzem w torebkę cefalonową i brak wiatrochronu. Poza tym wszystko miód malina: linie podziału, odwzorowanie elementów, szczegółowość-ach i och. Jest motyw, jest działanie. Od razu uprzedzę tych, którzy liczą nity i łoszują - nic z tego ne będzie - sorry, ale już tak mam, że lubię zacząć model, a jeszcze bardziej go skończyć, a czasu wolnego jak na lekarstwo. Nie ukrywam, że model powstał też trochę jako pomoc dydaktyczna-niech się młodzież dowie trochę o naszych dzielnych pilotach i ich sprzęcie. A było to tak: Najsampierw splanowałem nieco linie podziału, potem całość pokleiłem (kleju wbrew pozorom sporo nie zeszło, bo spasowanie na 4+) i wzmocniłem nieco podwozie drutem: Całość pryśnięta primerem samochodowym - dzięki temu trochę się pozalewały różne rysy i nierówności: Ten otwór na brzuchu chyba miał być pierwotnie na podstawkę. Zostawiłem go , w sumie nie bardzo wiem po co... Malowanie. Kolory umieszałem na oko, "polish khaki" jak wiadomo jest dosyć rozległym pojęciem, ja zdecydowałem się na bardziej oliwkowy niż brązowy. Schemat jak na pudełku: Model doczekał się też "waloryzacji". Musiałem mianowicie dorobic wiatrochron, którego w pudełku po prostu nie było i może lepiej, bo pewnie wyglądałby jak kawałek odłupanej pleksy. A tak ro proszę - kopytko z listeweczki, kawałek przezroczystego PVC i termoforming: Potem całość zalałem sidoluxem, żeby model nabrał odpowiedniego glancu do nakładania kalek, co było kolejnym przyjemnym etapem budowy: Na koniec poszła warstwa bezbarwnego matu i model trafił do kolekcji: Już się nie mogę doczekać, jak sobie zafunduję pejedenastkę, ale z nowszych porządniejszych wydań! Edytowane 26 Marca 2021 przez AQUARIUS_ML 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Można by zapytać, czy są granice masochizmu? Też sobie kupiłem ten model niedawno, u mnie wiatrochron jest, choć ta plastikowa torba jest tak robiona, że pewnie spora część zestawów przedwcześnie żegna się z wiatrochronem. Z dzieciństwa pamiętałem go jako znacznie lepszy model. Nie zaszpachlowałeś tych okrutnych kraterów po wypychaczach. Ale w sumie wyszedł ci bardzo nieźle - sylwetka odpowiada rysunkowi z ostatniego zdjęcia, jako pomoc dydaktyczna chyba w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 (edytowane) Czy Dowódzca zadowolony? Edytowane 26 Marca 2021 przez Wojtek190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 15 minut temu, Wojtek190 napisał: Czy Dowódzca zadowolony Zadowolony. Nawet jak gdzieś P-11 widzi to umie nazwać! A co do masochizmu to granice są ciągle przesuwane-mam kolejne dwa modele... z mistercrafta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek190 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 28 minut temu, AQUARIUS_ML napisał: Zadowolony. Nawet jak gdzieś P-11 widzi to umie nazwać! A co do masochizmu to granice są ciągle przesuwane-mam kolejne dwa modele... z mistercrafta SUPER uśmiech Dziecka/Dowódcy bezcenny. I ja tak naprawdę bo wg. mnie modelarstwo powinno powodować uśmiech i dawać radość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Kolego AQUARIUS_ML; jak na spartańskie warunki (żebranie czasu) i materiał wyjściowy to całkiem fajna "11" wyszła , a w sumie w trochę innym celu "zagajam" rozmowę Mam pytanie, co to za broszurka o "Płockich tradycjach lotniczych" i czy jest ona gdzieś do zdobycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 Już się bałem, że nikt nie zapyta.To takie wydawnictwo ogólnie o lotnictwie, przeznaczone dla młodzieży. Płocki aeroklub niedawno prowadził taką ciekawą akcję promocyjną skierowaną do uczniów szkół w różnym wieku i takie broszurki i kolorowanki wydali. Jest tam właśnie taki lokalny akcent historyczny. Ja to opracowałem. Mam pdf jakby ktoś był zainteresowany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 A bo ja zapomniałem się przywitać i przedstawić. Marcin jestem, z Płocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 Godzinę temu, AQUARIUS_ML napisał: Nawet jak gdzieś P-11 widzi to umie nazwać! I takie modelarstwo jest najbliższe mojemu sercu... szacun. Mój dowódca ma też półkę - ale większość pokaleczona okrutnie w bojach z zingsami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 24 minuty temu, AQUARIUS_ML napisał: A bo ja zapomniałem się przywitać i przedstawić. Marcin jestem, z Płocka. Witaj Marcinie, poszło PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AQUARIUS_ML Napisano 26 Marca 2021 Autor Share Napisano 26 Marca 2021 6 minut temu, myszaty napisał: I takie modelarstwo jest najbliższe mojemu sercu... szacun. Mój dowódca ma też półkę - ale większość pokaleczona okrutnie w bojach z zingsami. Zingsy to nic (bo gumowe) bakugany są gorsze. Ale to ma swoje dobre strony-bo można ciągle coś doklejać, naprawiać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi