Vieh_san Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Pierwszy model, w którym starałem się zrobić brudzenie, odpryski, rdze, ogólnie wethering. Producentów tego modelu to chyba sam szatan się boi. Tak niespasowanego modelu to nie widziałem, brak kołków ustalających, czy jakiegoś zaznaczenia jak części powinny być przymocowane, każdą część musiałem docinać albo szlifować żeby jako tako pasowała, a mistrzem w tej materii nie jestem. Instrukcja niezbyt czytelna i kilka razy nie te numery części. Mimo wszystko dużo się nauczyłem na nim i jestem z siebie w miarę zadowolony. Wiadomo, że poziom raczej marny w porównaniu z innymi, ale to nie jest moje ostatnie słowo ;D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Jak na pierwszy to może nie taki marny. Ja tam wielkim fachowcem od malowania nie jestem ale chyba malowałeś pędzelkiem i farba Ci się trochę za grubo położyła? A może coś słabo widzę bo zdjęcia jak na mój wzrok są ciut nieostre. A tak z ciekawości to w jakim malowaniu jest pojazd? Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Noo, pędzelkiem malowany, wciąż ciężko mi określić jak rozcieńczyć te farby. Z malowaniem to wzorowałem się na tych. Nie są tak zużyte, ale tak jak pisałem chciałem zrobić cale brudzenie. Plus tutaj jest zdjęcie bez edycji. Edytowane 28 Marca 2021 przez Vieh_san Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Niestety nie doradzę Ci za wiele. Pędzlem malowałem dawno, dawno temu i też mi grubo wychodziło. Od jakiegoś czasu używam aerografu. Tylko z teorii wiem że trzeba malować farba bardzo rzadką, im rzadsza tym lepiej i malować wiele warstw. W praktyce może ktoś z kolegów coś podpowie. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 Przeczytałem instrukcje na forum, teraz rozcieńczam wódką (robię ziła ICM). Pomalowałem silnik taka mieszanką i musze powiedzieć, że widać różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Jak na pędzel to ładnie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 Ja np za dużo stażu w modelarstwie nie mam, ale jeśli chodzi o malowanie pędzlem to w moim przypadku dzaiałało rozcieńczenie przynajmniej 1do 5,gdzie farba to 1, i ze trzy, cztery warstwy płaskim pędzlem, rozmiar pędzla zależy od malowanej powierzchni, ilość warstw w zależności od koloru, jaśniejszy to więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Ził z ICM-u w 1:72 to fajny model, dobrze spasowany. Koniecznie załóż wątek warsztatowy. Parę ciężarówek z ICM-u popełniłem więc w razie potrzeby będę mógł coś poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi