Hafren Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Witajcie. Piszę z zapytaniem o malowanie modelu podkładem. Zakładając że wszystkie elementy modelu chcę pomalować tym samym podkładem to jak widzicie pomysł na pomalowanie podkładem całych tabliczek z elementami A przed samym malowaniem tylko odtluscic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Bez sensu, podkład ma też za zadanie ujawnić wszystkie niedoróbki na powierzchni po sklejeniu i szpachlowaniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Poza tym wypadałoby oczyścić z podkładu wszystkie miejsca klejenia części, w innym wypadku spoina będzie osłabiona. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Nie ma sensu malować wszystkiego na ramkach, ślady obróbki i tak trzeba zamalować, poza tym formy są tłuste. Model przed malowaniem trzeba umyć i odtłuścić w ciepłej wodzie z detergentem (płyn do mycia naczyń). Klej zżera i rozpuszcza farbę- po co malować dwa razy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafren Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Nie ma sensu malować wszystkiego na ramkach, ślady obróbki i tak trzeba zamalować, poza tym formy są tłuste. Model przed malowaniem trzeba umyć i odtłuścić w ciepłej wodzie z detergentem (płyn do mycia naczyń). Klej zżera i rozpuszcza farbę- po co malować dwa razy. A czy zamiast myć w wodzie z płynem to mógłbym przejechać cały model benzyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Oczywiście, że można, ale koszt/efekt. Woda jest za grosze-0,5 l benzyny do ekstrakcji 9-10 zł. O zapachu nie wspomnę, Poza tym , bieżąca woda wypłukuje pył powstały po szlifowaniu lub obróbce plastiku. Zaleta benzyny, że szybko paruje. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę łatwopalność par benzyny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafren Napisano 29 Marca 2021 Autor Share Napisano 29 Marca 2021 Dziękuję Wam za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 29 Marca 2021 Share Napisano 29 Marca 2021 Ja tam nigdy nie myłem wyprasek dawałem podkład i jakos farba trzyma sie do dzisiaj ale uzywam emalii nvm jak z akrylami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, Plutek77 napisał: Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. I zostan przy tym sposobie. Co się takie strasznego wydarzyło, że zacząłeś myśleć a zmianie sposobu nakładania podkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, Plutek77 napisał: Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. Rób tak dalej, pędzlem takiego efektu na pewno nie osiągniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 Aha,super,dzięki za odpowiedź.I tylko jeszcze,bo na YT oglądam dużo Pana Tomka z AGTOM,ale ogrom informacji powala.Czy jest jakaś ogólna zasada do stosowania KOLORÓW washy,do efektu podziału blach,bo ja kleję w większości współczesne myśliwce i bombowce i śmigłowce,i tu w większości używa się szarych odcieni,no czasem brązy i zielenie.Czy czarny to taki do wszystkich,bo widziałem też odcienie szarych itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Share Napisano 5 Listopada 2023 A jeszcze odpowiedź do pierwszej odpowiedzi,nic takiego się nie wydarzyło,tylko tak pomyślałem,że może łatwiej by było,ale z doświadczenia wiem,że może i jest trochę więcej roboty przy klipsach itd,ale efekt jest zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi