Hafren Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Witajcie. Piszę z zapytaniem o malowanie modelu podkładem. Zakładając że wszystkie elementy modelu chcę pomalować tym samym podkładem to jak widzicie pomysł na pomalowanie podkładem całych tabliczek z elementami A przed samym malowaniem tylko odtluscic? Cytuj
myszaty Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Bez sensu, podkład ma też za zadanie ujawnić wszystkie niedoróbki na powierzchni po sklejeniu i szpachlowaniu. 1 Cytuj
Roland_Sebastian Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Poza tym wypadałoby oczyścić z podkładu wszystkie miejsca klejenia części, w innym wypadku spoina będzie osłabiona. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Nie ma sensu malować wszystkiego na ramkach, ślady obróbki i tak trzeba zamalować, poza tym formy są tłuste. Model przed malowaniem trzeba umyć i odtłuścić w ciepłej wodzie z detergentem (płyn do mycia naczyń). Klej zżera i rozpuszcza farbę- po co malować dwa razy. 1 Cytuj
Hafren Napisano 29 Marca 2021 Autor Napisano 29 Marca 2021 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Nie ma sensu malować wszystkiego na ramkach, ślady obróbki i tak trzeba zamalować, poza tym formy są tłuste. Model przed malowaniem trzeba umyć i odtłuścić w ciepłej wodzie z detergentem (płyn do mycia naczyń). Klej zżera i rozpuszcza farbę- po co malować dwa razy. A czy zamiast myć w wodzie z płynem to mógłbym przejechać cały model benzyną? Cytuj
robertmodelarz Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Oczywiście, że można, ale koszt/efekt. Woda jest za grosze-0,5 l benzyny do ekstrakcji 9-10 zł. O zapachu nie wspomnę, Poza tym , bieżąca woda wypłukuje pył powstały po szlifowaniu lub obróbce plastiku. Zaleta benzyny, że szybko paruje. Jeszcze trzeba wziąć pod uwagę łatwopalność par benzyny. 1 Cytuj
DamianosPL Napisano 29 Marca 2021 Napisano 29 Marca 2021 Ja tam nigdy nie myłem wyprasek dawałem podkład i jakos farba trzyma sie do dzisiaj ale uzywam emalii nvm jak z akrylami. Cytuj
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. Cytuj
Smokepsv Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, Plutek77 napisał: Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. I zostan przy tym sposobie. Co się takie strasznego wydarzyło, że zacząłeś myśleć a zmianie sposobu nakładania podkładu? Cytuj
robertmodelarz Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 3 godziny temu, Plutek77 napisał: Witam,witam,ja również mam pytanko,banalne dla zaawansowanych ale ja po 35latach wracam do tego hobby(kiedyś takich specyfików nie było).A mianowicie,jaki podkład polecacie do małych części(1:72 ,1:48,panzerka 1:35),tak aby można było kłaść pędzelkiem.Do tej pory,mocowałem w klipsy i Tamką spray primer. Rób tak dalej, pędzlem takiego efektu na pewno nie osiągniesz. Cytuj
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 Aha,super,dzięki za odpowiedź.I tylko jeszcze,bo na YT oglądam dużo Pana Tomka z AGTOM,ale ogrom informacji powala.Czy jest jakaś ogólna zasada do stosowania KOLORÓW washy,do efektu podziału blach,bo ja kleję w większości współczesne myśliwce i bombowce i śmigłowce,i tu w większości używa się szarych odcieni,no czasem brązy i zielenie.Czy czarny to taki do wszystkich,bo widziałem też odcienie szarych itd. Cytuj
Plutek77 Napisano 5 Listopada 2023 Napisano 5 Listopada 2023 A jeszcze odpowiedź do pierwszej odpowiedzi,nic takiego się nie wydarzyło,tylko tak pomyślałem,że może łatwiej by było,ale z doświadczenia wiem,że może i jest trochę więcej roboty przy klipsach itd,ale efekt jest zadowalający. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi