Thalgonis Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 (edytowane) Bücker Bü 181 Bestmann – Special Hobby, 1:48 Wojskowy treningowy samolocik, który pod koniec wojny został wprzęgnięty w obronę walącej się III Rzeszy. W marcu 1945 narodziła się idea użycia tych samolotów jako... niszczycieli czołgów. Zamontowano na skrzydłach cztery „Panzerfausty 100”, ogień miał być otwierany z wysokości 20-30 metrów z oddalenia ok. 150 metrów od celu. Poniższy egzemplarz służył w utworzonej na początku kwietnia 1945 Panzerjagdstaffel. Ta konkretna maszyna już 18 kwietnia „zwiała” do Szwajcarii, w barwach której służyła jeszcze do roku 1956. Edytowane 4 Kwietnia 2021 przez Thalgonis 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Bardzo przyjemny szkrab Co to za model, bo i ewentualnie w ramy mojej kolekcji by pasował (co prawda bez uzbrojenia, ale jednak ); posiadaliśmy w latach 1945-48 co najmniej 1 szt. [poz. 245 w Rejestrze Polskich Statków Powietrznych RP - nr fabr. P-7 rejestracja SP-AGP] 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Sławku, jest w opisie - Special Hobby, 1:48 Dzięki za info, nie wiedziałem że nasi także przejęli taką m,aszynę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 4 Kwietnia 2021 Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Hmm, i to nawet w "cztery ósemce"; cza by poszukac "kwitów" i modelu ; a jak Macieju ze składalnością teho SH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 4 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2021 Składalność niestety fatalna Sporo rzeźbienia... To jest wprawdzie bardzo prosta konstrukcja, ale to chyba tym bardziej... To mój pierwszy kontakt z firmą Special Hobby, ale na FB widziałem kilka opinii in minus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 14 godzin temu, Thalgonis napisał: To mój pierwszy kontakt z firmą Special Hobby, ale na FB widziałem kilka opinii in minus. SH wymaga sporo determinacji, zwłaszcza jak chce się trzymać poziom, bo w obrębie jednego wypustu czesci różnią się poziomem jakości Temat bardzo nietypowy i mam takie pytanie, czy są jakieś świadectwa skutecznego bojowo zastosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 5 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Nie wiem czy są świadectwa. Moim zdaniem nie zdążyli tego przećwiczyć „w ogniu”... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Kwietnia 2021 Share Napisano 5 Kwietnia 2021 Jakieś kwity gdzieś są. Ale straty były duże a zyski małe. Więc za bardzo się nie chwalili. A temat rzadki (a przez to zacny), a i wykonanie niezgorsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi