kermeet Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Witam serdecznie, Projekt, który miał trwać cztery tygodnie przeciagnal sie do prawie trzech miesięcy... No ale nareszcie zakończony Urywki z budowy można zobaczyć tutaj: Model to stary Airfix, formy z 1973 roku. To widac. Większość czasu podczas sklejania spędziłem na usuwaniu nadlewek plastiku. Wredna robota, której efektu tak naprawde nie widac. Z minusów dodam jeszcze zwichrowana osłonę silnika (gorna czesc), która probowalem wyprostować kilkukrotnie, ale bojąc się uszkodzenia części zostawiłem. Problematyczne było troche łączenie kadlub-skrzydlo, poszlo tam troche szpachli. Poza tym model (jak na swój wiek) zaskakuje naprawde niezlym spasowaniem większości elementów i w miarę dobra szczegółowością. Robiony prosto z pudla, jedyna modyfikacja było dodanie malutkich magnesów do trzymania bocznych osłon silnika. Malowany farbami Tamiya na czarnym podkładzie Mr. Hobby. Malowanie to maszyna Irlandzkich Sil Powietrznych w służbie w latach 1943-1946. Nie miałem do modelu kalkomanii, wiec oznaczenia są namalowane ręcznie wyciętych szablonów. Pod koniec budowy okazało się, ze znajomy drukuje kalkomanie i poratował mnie kokardami na kadłub i godłem jednostki. NIESTETY różnią się one kolorem od oznaczeń na skrzydłach i trochę to widać. No ale biorac pod uwage, ze zalozenie klienta bylo "przyklej cokolwiek będzie dobrze", to chyba jest ok. To mój pierwszy model w tej skali i dość ciekawe doświadczenie. Trudno takim kolosem manewrować na warsztacie, zużycie materiałów tez jest spore Ale z drugiej strony całkiem przyjemnie sie malowalo. Nie jestem do konca zadowolony z malowania - chyba troszkę przegiąłem ze zróżnicowaniem odcieni, glownie szarego. Musze popracować tez nad obiciami - te na kadłubie wydaja sie byc OK, ale te na skrzydłach wolalbym zeby wygladaly inaczej. No nic, zapraszam do oglądania i komentowania - krytyczne uwagi są bardzo cenne, do wykorzystania przy następnym modelu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 Kapitalny byczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Kwietnia 2021 Share Napisano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) No jak prawie na mojego rówieśnika, to Garbusek wygląda świetnie. Fajnie że przemalowałeś śmigło, jest dużo lepiej . Z drobiazgów to wywal tylko ten wysuwany stopień. Raz że jest wklejony trochę krzywo, a dwa to równocześnie z wysunięciem tego stopnia, automatycznie otwierała się klapka na burcie pod kabiną odsłaniając uchwyt na rękę pomocny przy wsiadaniu, którego w modelu brakuje. Taki drobiazg, a robi różnicę. Zainteresowani Garbuskiem docenią to od razu, tak jak i przewody na wewnętrznych stronach osłon podwozia o których nie zapomniałeś . Bardzo fajny model. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 9 Kwietnia 2021 Share Napisano 9 Kwietnia 2021 Super robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermeet Napisano 13 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2021 W dniu 8.04.2021 o 16:40, barszczo napisał: Z drobiazgów to wywal tylko ten wysuwany stopień. Raz że jest wklejony trochę krzywo, a dwa to równocześnie z wysunięciem tego stopnia, automatycznie otwierała się klapka na burcie pod kabiną odsłaniając uchwyt na rękę pomocny przy wsiadaniu, którego w modelu brakuje. Wywalone. Dziekuje. Dziękuję za uwagi i komentarze, model pojechal do klienta. Mam nadzieje, ze będzie zadowolony. Następny będzie lepszy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi