Rzeznik Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Dzień dobry. Dziś nie typowa jak na mnie relacja, bo figurka i to żywiczna - zupełne nowości dla mnie. Figurkę dostałem w prezencie od Piterpanzera za co mu serdecznie dziękuję. Jeśli ktoś byłby chętny taką nabyć (lub jakieś inne) to są dostępne w jego sklepie. Ogólnie rzecz ujmując nie spodziewam się by ten model wyszedł mi jakoś wybitnie - będzie wyglądał raczej jak zabawka, bo to co wyprawiają modelarze figurkowi mi się w głowie nie mieści. Podziwiam ich i chylę czoła przed ich umiejętnościami malowania, dla mnie to artyści. Aha, zapomniałbym: jest to figurka żywiczna saki 1:25 przedstawiająca oficera wojsk pancernych IIRP. No to tyle tytułem wstępu, teraz rzut okiem na sam obiekt: Troche detali: W zestawie są dwie głowy (bo co dwie głowy to nie jedna): w rogaczu: oraz w adrianie (tutaj już podkład jest): Długo myślałem w którym momencie przykleić kończyny górne, bo z jednej strony lepiej teraz bo łatwiej wyprowadzić miejsce łączenia z torsem, a z drugiej będzie ciężko wymalować elementy kryjące się pod rękami, ale stwierdziłem ze raz się żyje i kleje ter Nieudolne próby cieniowania : No i truskawka na torcie w postaci twarzy: Zapomnąłem brwi namalować! No cóż to następnym razem. Wiem, że wygląda jakby cierpiał na jakąś ciężką chorobę genetyczną połączoną z rzeżączką ale nic wiecej raczej z tego nie wycisnę. Teraz stoję przed wyborem odcieniu zieleni kombinezonu. Zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Wydaje mi się, że farbę za gęstą masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 18 Czerwca 2021 Share Napisano 18 Czerwca 2021 Błędy merytoryczne figurki: -> Kabura od Visa nie trzyma proporcji ( jest za mała) i w tej skali wygląda jak kabura od jakiegoś straszaka 6 mm -> Sznur od Visa pociągnięty nie po "pancernemu". Pancerniacy nosili ten rzemień odpowiednio zrolowany i przypięty do pasa głównego. Całość z prostego powodu: w takiej konfiguracji jak jest na figurce zawadzał by i chaczył o wszystko wystające w czołgu. -> pas od torby na maskę pgas jest zdecydowanie za szeroki. Bardziej wygląda teraz jak pas torby od "Słonia". Paski do puszek/toreb na maskę pgas. ( niezależnie od wzoru torby) były jednego wymiaru i miały 28 mm szerokości. -> torby na maskę były zapinane na malutki mosiężny knopik. To co jest na tej figurce bardziej wygląda na mały guzik mundurowy. Wywal to i zmniejsz o połowę. W oryginale knopik ma średnicę ok.9-10 mm i kształt stożkowy, nie okrągły jak guzik. -> od czego jest ten drugi pas przez pierś? Jeśli to koalicyjka to brakuje mocowania do pasa. -> pasek od torby powinien iść nad pasem głównym, a nie pod nim. Z prostego powodu: komenda "pogotowie gazowe" i zaczyna się problem, bo maska jest na dupie i trzeba ją jakoś przeciągnąć na pierś czy też wyjąć z torby, a czas goni... -> w adrianie nakarczek do poprawy, jest za mały. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 W dniu 18.06.2021 o 17:10, Marcin M. napisał: Wydaje mi się, że farbę za gęstą masz. Zwrócę na to większa uwagę. Dzięki W dniu 18.06.2021 o 19:32, neptun1939 napisał: Błędy merytoryczne figurki: -> Kabura od Visa nie trzyma proporcji ( jest za mała) i w tej skali wygląda jak kabura od jakiegoś straszaka 6 mm -> Sznur od Visa pociągnięty nie po "pancernemu". Pancerniacy nosili ten rzemień odpowiednio zrolowany i przypięty do pasa głównego. Całość z prostego powodu: w takiej konfiguracji jak jest na figurce zawadzał by i chaczył o wszystko wystające w czołgu. -> pas od torby na maskę pgas jest zdecydowanie za szeroki. Bardziej wygląda teraz jak pas torby od "Słonia". Paski do puszek/toreb na maskę pgas. ( niezależnie od wzoru torby) były jednego wymiaru i miały 28 mm szerokości. -> torby na maskę były zapinane na malutki mosiężny knopik. To co jest na tej figurce bardziej wygląda na mały guzik mundurowy. Wywal to i zmniejsz o połowę. W oryginale knopik ma średnicę ok.9-10 mm i kształt stożkowy, nie okrągły jak guzik. -> od czego jest ten drugi pas przez pierś? Jeśli to koalicyjka to brakuje mocowania do pasa. -> pasek od torby powinien iść nad pasem głównym, a nie pod nim. Z prostego powodu: komenda "pogotowie gazowe" i zaczyna się problem, bo maska jest na dupie i trzeba ją jakoś przeciągnąć na pierś czy też wyjąć z torby, a czas goni... -> w adrianie nakarczek do poprawy, jest za mały. Super, że wyliczyłeś rzeczy do poprawy, tylko szkoda ze zauważyłem tego i mam już pomalowaną figurkę, ale by docenić Twoją pomoc przynajmniej cześć z tych rzeczy postaram się wdrożyć. Nie wiem do czego miał być ten drugi pasek, ale zakładając, ze to koalicyjka (cokolwiek to jest) to jak powinno wyglądać jego mocowanie do pasa? I taki pytanie. Figurka jest tak zaprojektowana że ewidentnie cos trzyma w ręce. Jedynie co przychodzi mi do głowy to mapa W IIRP były jakieś mapniki? Bo szperając w internecine to raczej prędzej raportówki znajduję . A może jaką wrześniowa gazetę dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 19 Października 2021 Autor Share Napisano 19 Października 2021 Dzień dobry, Z duża niechęcią dodaję kolejną aktualizację moich poczynań. Udało mi się wdrożyć część uwag kolegi @neptun1939 tj. usunięcie smyczy do Visa, delikatne powiększenie kabury (bardziej wydłużenie, nie chciałem robić całej od podstaw), zwężenie i wyciągnięcie na wierzch paska do torby na maskę oraz poprawa zamknięcia tejże torby. Zrobiłem także podstawkę. Oto fotki: Podstawka mi się podoba. Ale figurka jest pomalowana koślawo i zdaję sobie z tego sprawę. Powiedziałem sobie już, że najlepsza rzeczą dla modelarstwa będzie jak już nie będę robił figurek Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Podstawka wygląda nieźle, jeszcze możesz z niej trochę wyciągnąć. 1 godzinę temu, Rzeznik napisał: Ale figurka jest pomalowana koślawo i zdaję sobie z tego sprawę. Powiedziałem sobie już, że najlepsza rzeczą dla modelarstwa będzie jak już nie będę robił figurek Każda następna będzie lepsza, zgodnie ze starym przysłowiem pszczół - trening czyni mistrza. Tylko zabierz się za to jak należy, przygotuj chociaż namiastkę mokrej palety, coby nie zalewać figurki farbą na raz. No i lepszą jakościową figurkę weź, ta wygląda na strasznie mydlaną, a szczegółowość rzeźby twarzy, to smutek i żal. Skup się na poprawnym malowaniu, kwestie merytoryczne zostaw na potem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 19 Października 2021 Share Napisano 19 Października 2021 Trochę zeza dostał. Widać rzeżączka postępuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rzeznik Napisano 27 Października 2021 Autor Share Napisano 27 Października 2021 Dzień dobry, Melduję, że udało mi się przeprowadzić proces odwrotny do dekapitacji (kapitacja? :P) i umieścić mordeczkę na podstawce. Zmatowiłem całego Tamiyą X-22 plus X-21. No i teraz najważniejsze. Co mu dać do łapki? Myślałem nad mapą. Wydrukować jakaś mapę w kolorze i jakoś pomiąć i gitarka. Ale jak wyglądały mapy wojskowe IIRP i jak były składane? Wiem że w LWP były takie "płachty" ale czy wtedy było podobnie? A druga opcja jaka mi się nasuwa to jakaś wrześniowa gazeta. Co sadzicie? Oto fotki: Pomalowałem kamyczki na podstawce: I popełniłem mema xD Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bondarek Napisano 5 Grudnia 2021 Share Napisano 5 Grudnia 2021 Na przyszłość popracuj nad oczami. Możesz je pomalować jako pierwsze, jeszcze zanim pomalujesz resztę twarzy. Zerknij tu http://chestofcolors.com/forum/viewtopic.php?t=4570 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi