abtb Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Nie wiem czy tak można ale se pozwalam wlepić galerię "wintyżowdgo" Łosia. Co prawda pokazywałem go już w normalnym dziale lotniczym ale skoro zaistniał nowy, wintydżowo - PRL-owy to niech będzie powtórka. Dyskusja co to "wintydż" a co nie, trwa w najlepsze i właściwie nic na razie z niej nie wynika poza tym że są dwie opcje (a może i trzy ). Mój "Łoś" jest prosto z pudła w 99%, (ten jeden brakujący procent to km-y które wywaliłem bo mi nie pasowały do koncepcji) Pudło jest z czasów PRL-u, rok wydania bodajże 1985. ZERO dodatków ale model przeryty i przenitowany wg planów zamieszczonych w książce "Samoloty bombowe września 1939". Model dostałem na Babarybie w 2018 jako nagrodę za start w kategorii "Vintage" ( ) . Modelem, którym wywalczyłem tego fanta był Churchil A.V.R.E. z Matchboxa (rocznik powstania zestawu bodajże '75 lub 76 r) w reedycji Revella. A teraz pora na "Łosia" 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Co do dyskusji to wintydżach to się zupełnie nie znam, ale model bardzo mi się podoba. Mam tylko pytanie, czemu brakuje jakichkolwiek oznaczeń ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Cudownie wyszedł ten łoś! Świetna gra odcieniami metalu. Ja coprawda skleiłem już 5 łosi z tego zestawu, ale żaden nie wyszedł mi tak realistycznie, jak Twój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 14 Lipca 2021 Autor Share Napisano 14 Lipca 2021 Godzinę temu, tomekk napisał: Mam tylko pytanie, czemu brakuje jakichkolwiek oznaczeń ? Nie ma oznaczeń, nie ma uzbrojenia, nawet nie ma radia w środku. A nie ma gdyż koncepcja była taka, że model ma przedstawiać "Łosia" w stanie fabrycznym przed malowaniem i przekazaniem do wojska. Z tego co pamiętam wszystkie "Łosie" po oblotach były wysyłane do Małaszewicz i tam dopiero wojsko montowało swą część wyposażenia czyli uzbrojenie, radio, celowniki itp. Pozwoliłem sobie jedynie "zaciągnąć" antenkę gdyż zakładam, ze była montowana fabrycznie z "wyprowadzeniem" wtyczki podłączeniowej w kadłubie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 (edytowane) To jest bardzo ładny i elegancki model wykonany w koncepcji vintage freestyle. Spełnia wszystkie wymagania a więc model sprzed końca roku 1989, bez dodatków, samodzielna waloryzacja w postaci przerycia linii podziałowych i nitowania. Edytowane 14 Lipca 2021 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Lipca 2021 Share Napisano 14 Lipca 2021 Są zdjęcia z Okęcia właśnie z łosiami bez kamuflażu. I to nawet są w kolorze! 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi