barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Trzeci model z serii Mikro72 i ostatni w charakterystycznym pudełku. Debiut w roku 1986, produkowany nadal. Model od początku krytykowany, choćby przez Klub 1:72 ze Skrzydlatej Polski, faktycznie Iła przypominał z dość daleka. Zestaw umożliwiał też budowę wersji jednomiejscowej. Plastik dramatyczny, miękki w kolorze mydelniczki, kalki stan świetny: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Udało mi się repatriować do kraju jeden egzemplarz tego modelu z rynku brytyjskiego! Po zwiedzaniu muzeum RAF pod Londynem udałem się do znajdującego się obok znanego sklepu modelarskiego Hannants. Moim celem był zakup jakiś matchboxów, ale wyszedłem z fabrycznie zapakowanym Nieuportem Esci oraz właśnie Iłem z Plastyka . Data produkcji mojego modelu: Czerwiec 1986, czyli sam początek. A ił-2 ZTS-u jest bardzo przyjemy w budowie i ukończyłem już dwie sztuki, a kto wie może kiedyś trzeciego skleję. Ciekawostka. ZTS wyprodukował 500 000 Iłów Edytowane 24 Lipca 2021 przez Kolekcjoner WP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 24 Lipca 2021 Share Napisano 24 Lipca 2021 Ten model miał pecha ponieważ podczas jego opracowywania zmarł jego projektant pan Grochowski i niestety firma wydała go tak jak potrafiła to zrobić najlepiej. Mimo to i tak był on lepszy od modeli Iła-2 Airfixa i do czasu pojawienia się modelu bodajże Zvezdy nie było lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Lipca 2021 Autor Share Napisano 24 Lipca 2021 (edytowane) Iłek był mocno spóźniony, miał się ukazać przed Łosiem. Dlatego pierwsza edycja pakowana była w pudełka graficznie zbliżone do Czapli i Jaka które już były przygotowane i czekały na model. Łoś ukazał się dwa lata wcześniej i miał pudełko zaprojektowane według nowego wzoru, podobne otrzymały następne modele czyli oba Erwudziaki. Iłek pudełko nowego wzoru dostał w następnej edycji, prawdopodobnie po wyczerpaniu zapasów starego wzoru. A sam model ponoć był mocno wzorowany na Airfixie. Edytowane 24 Lipca 2021 przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Lipca 2021 Share Napisano 25 Lipca 2021 3 godziny temu, barszczo napisał: Iłek był mocno spóźniony, miał się ukazać przed Łosiem. Dlatego pierwsza edycja pakowana była w pudełka graficznie zbliżone do Czapli i Jaka które już były przygotowane i czekały na model. Łoś ukazał się dwa lata wcześniej i miał pudełko zaprojektowane według nowego wzoru, podobne otrzymały następne modele czyli oba Erwudziaki. Iłek pudełko nowego wzoru dostał w następnej edycji, prawdopodobnie po wyczerpaniu zapasów starego wzoru. A sam model ponoć był mocno wzorowany na Airfixie. Wątpię by Plastyk wzorował się na zestawie Airfixa tym bardziej, że w Warszawie stoi w Muzeum Wojska Polskiego taki samolot. Poza tym uważa się, że model polskiego producenta jest lepszy od brytyjskiego odpowiednika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 12 Lipca 2023 Share Napisano 12 Lipca 2023 (edytowane) Zachęcony lekturą PW33 sprawiłem sobie Iła rocznik 1988 Porównanie do rysunków w Monografiach Lotniczych ś.p. AJ-Pressu wygląda całkiem dobrze. Końcówka skrzydła za bardzo spiczasta. Airfix ma zdecydowanie gorsze kształty i na pewno nie jest protoplastą polskiego modelu: Zdjęcie ze strony sklepu Mojehobby.pl Edytowane 12 Lipca 2023 przez Wymysl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi