unicaunica Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Sercówki wiążesz do sztagow, tak pewnie zrobiłeś, a potem naciągacz liną pomiędzy. Tyle że sercówka lepiej by leżała gdyby jej "ostry czubek" był skierowany do grubej liny, a szeroka podstawa do naciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 A faktycznie. Dzięki za zwrócenie uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Update na 12.12.2021 Skończyłem wyblinki i zamontowałem dziś pierwszą reje. Baksztagi i paduny zrobiłem tylko przy foku ponieważ jednak trochę utrudniają pracę,a nic się nie stanie jak zamontuję je później. Pręt na, którym są osadzone podwantki na wyższych poziomach jest 1mm co jest znacznie za grube.Nie wiem dlaczego zapomniałem, że mam jeszcze inne grubości drutu. Jak się ocknołęm było już za późno na poprawki. Na dolnych poziomach użyłem 0,6mm, który też jest trochę za gruby, ale akceptowalny. Najmniejszy jaki mam - 0,4mm byłby ok, ale za bardzo się wyginał przy napinaniu nitek. Zdjęcia zrobiłem teraz więc jakość trochę gorsza, ale chciałem coś wrzucić żeby temat nie był martwy. Cały proces montowania reji zrobię krok po kroku z opisem jak znajdę czas na zrobienie kolejnej. Link do galerii https://imgur.com/gallery/73hrYUo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Noo...coś się dzieje, fajnie! Musiałeś trochę naplątać tych nitek ale za to są efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Samo przygotowanie reji zajęło kilka godzin, a przywiązanie tego do masztu prawie całą niedzielę. Na szczęście najbardziej żmudna robota za mną i teraz został sam miodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 Tylko się nie upij tym miodem! Kilkanaście % ankoholu a potrafi rozebrać, szczególnie na trzeci dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) To dobrze że mój jest wielokwiatowy z masełkiem Edytowane 13 Grudnia 2021 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Update na 9.01.22 Zrobiłem Fokmarsreję. Plastik zastąpiłem prętem mosiężnym. Przy okazji chciałbym pokazać metodę robienia lin po, po których chodzili marynarze na rejach. Metoda znaleziona gdzieś na obcojęzycznym forum. Na wstępnie zamocowanych linkach poziomo wzdłuż reji wiesza się klipsy, które mają napinać sznurek. Supełek wokół i gotowe. Trzeba oczywiście kontrolować napięcia przy ściskaniu żeby wyszło równomiernie. Coś o czym zapomniałem wcześniej dodać Fokreja(niższa) jest zabezpieczona krótkim prętem zamocowanym w maszcie połączonym z reją. Ponieważ ta reja jest metalowa to w tym wypadku użyłem kleju żeby ustawić na odpowiedniej wysokości. Ponieważ nie ma miejsca na Yard Tackles/Truss Parell, które by je zabezpieczały niestety trzeba uciekać się do takich wspomagaczy. Reja jest podnoszona za pomocą 2 otworowego bloczku, z którego końcówki przechodzą też do 2 otworowych bloczków połączonych z pojedynczym przymocowanym na haku do burty. Bloczki ustawiające reje w poziomie. Bloczki do refowania żagla są osadzone na sztagu. W wersji olinowania angielskiej są zawieszone pod platformą. Na niebiesko oznaczone początek i zakończenia linek. Link do galerii: https://imgur.com/gallery/HCeI0ee Edytowane 9 Stycznia 2022 przez CH123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 10 Stycznia 2022 Share Napisano 10 Stycznia 2022 No fajnie! Długo Cię tu nie było ale robota poszła do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 Robota na dwa dni, ale jakoś nie mogłem się zebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 Lepiej późno niż wcale... Będziesz robić żagle z materiału, czy idą Hellera? A może bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2022 Nie, żagli nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 11 Stycznia 2022 Share Napisano 11 Stycznia 2022 zawsze chyle czoła przed ta plątaniną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 19 hours ago, CH123 said: Nie, żagli nie będzie To ne je dobre, Pane Nehoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2022 23 godziny temu, laskonogi napisał: zawsze chyle czoła przed ta plątaniną Dzięki, ale to jest akurat prosta robota.Liny kupione,bloczki kupione tylko to razem poskładać. Największą trudnością było znalezienia planów i dopasowanie do epoki - co wymysł producenta, co można zaakceptować a co trzeba dodać. I niestety te olinowanie jest tak po środku, niby zgodne ale nie do końca. 4 godziny temu, Superbe napisał: To ne je dobre, Pane Nehoda... Niestety robienie żagli to kolejne pół roku. Zresztą od początku miał być bez żagli, już w warsztacie gladiatora to zapowiadałem. Jeśli dobrze pójdzie to w następnym na 100% będą żagle, a być może też własne liny i bloczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Stycznia 2022 Share Napisano 12 Stycznia 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Stycznia 2022 Share Napisano 13 Stycznia 2022 11 hours ago, CH123 said: Jeśli dobrze pójdzie to w następnym na 100% będą żagle, a być może też własne liny i bloczki Oooo, to mi się podoba! Postawiłeś na rozwój, super, tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 Wspominałem ostatnio o bloczkach własnej roboty. Tkaże tego. Pierwszy od lewej z listewki 2x3mm drugi z 3x3mm a trzeci kupiony 3mm. 3mm są granicą od, której już ładnie wygląda i wmiare przypomina bloczek. Są to dwa pierwsze więc z każdym następnym powinno być lepiej. Zrobiłem też 1 4mm ale to przed tą techniką, którą podpatrzyłem u @jacocapone Ponieważ frez zrobiłem wzdłuż listewki a nie w poprzek jak teraz, góra i dół bloczka była ścięta i źle to wyglądało. Maszynka trochę inna, ale technika ta sama. MF70 + frez 0,5mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 20 Stycznia 2022 Share Napisano 20 Stycznia 2022 Będziesz konkurencją dla Amati! Piszę się na listę sprzedaży do testowania albo po cenach promocyjnych...Żartuję oczywiście ale cieszę się, że się rozwijasz i "rośniesz w siłę" Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 20 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2022 Te kwadratowe są nawet proste, zabawa zaczyna się przy wiolinowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 Update na 25.01.22 Te linki z haczykami mają robić za sztaksle i kliwiery Podnoszenie przez bloczek umieszczone na sztagu i zakończone na kołkownicy. Podnoszenie dwóch kolejnych na bloczkach z tyłu platformy Fokbramreja podnoszona na pojedynczym bloczku Link do galerii: https://imgur.com/gallery/rQKFvHn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 W dniu 11.01.2022 o 20:19, CH123 napisał: Nie, żagli nie będzie To jest problem. I to duży. Jeśli nie wykonujesz żagli to powinieneś inaczej umieścić reje . Reje bez rozwiniętych żagli są mocowane w następujący sposób: 1. Reje główne - fokreja, grotreja, bezanreja - zostają zawsze na swoich miejscach na kolumnie 2. Wyższe reje (marsreja, bramreja) były ściągane w dół jak najbliżej dyb odpowiadającym im marsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 25 Stycznia 2022 Share Napisano 25 Stycznia 2022 2 hours ago, CH123 said: Te linki z haczykami mają robić za sztaksle i kliwiery Czy to znaczy, że na tych linkach byłyby sztaksle gdybyś je wykonwał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 25 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2022 @lesio-69 Nie będzie żagli,ale chciałbym zostawić nitki tak jakby były. Jeśli to nadal błąd to fok będzie źle, a pozostałe zrobię poprawnie. Mea culpa. @Superbe Sztaksle- trójkątne żagle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 11 Lutego 2022 Autor Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Update na 11.02.2022 Zgodnie z sugestią Lesia poprawiłem wysokość mocowania reii oraz zamocowałem(*jeśli dobrze odczytałem) szoty i gejtawy- linki, które udają mocowanie i częściowe operowanie żaglem http://santisimatrinidad.jun.pl/viewtopic.php?t=355 Link do galerii: https://imgur.com/gallery/sh5Xz2u Edytowane 11 Lutego 2022 przez CH123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi