CH123 Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 Update na 17.02.22 Zamocowałem kotwice. Sposób mocowania kotwic jest wg J. Boudriot 74 działowy okręt. Sposób wiązania bloczka ciągnącego kotwicę jest nie do końca poprawny, ale ponieważ w modelu z paryskiego muzeum nie ma ich w ogóle to jest to powiedzmy akceptowalne. Gdy zaczynałem budowę modelu patrzyłem na różne sposoby najbliżej konstrukcją był Sans Pareil http://mnm.webmuseo.com/ws/musee-national-marine/app/collection/record/8949?vc=ePkH4LF7w6yelGA1iLmxEikJRJ_oFJcSADQftS41sjBCq3QNLc3hVThcPcGYAwDVS0Zp ale lepiej opisany i ofotografowany jest 74 działowiec wg J. Boudriot'a, więc wyszło coś pomiędzy. Kotwice zamocowane wg Boudriot'a a bloczek ala Sans Pareil. 74 w 1/72 wg Dmitry Shevelev https://www.shipmodeling.ru/phpbb/viewtopic.php?f=65&t=28865&start=330#p370243 Druga strona jest trochę gorsza ze względu na zbyt duże średnice zwiniętych lin pod bojami. Nie wiem czy uda mi się to poprawić bez jakichś drastycznych kroków, które dało by się ukryć.Więc póki co tylko troszeczkę straszą mnie Link do galerii: https://imgur.com/gallery/Art1VIM Żeby uzyskać zwiniętą linę pod boją użyłem nożyka exela jako kołek do owijania. Średnica 8mm Boje wystrugałem z listewki orzechowej 3mmx3mm. Kotwice są metalowe od Amati 30mm. Niby mają mieć te 30mm, ale nawet z moim powiększonym oczkiem wychodzi koło 28mm. Oryginalne były za małe więc zrobiłem swoje z drutu 0,5mm.Dodatkowo też oplotłem je nicią. Obkręciłem drut na gwoździku 3,25mm. Wychodzą takie sprężynki do docięcia i dogięcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 No i super! Teraz możesz go zacumować na dłużej... Fajnie to wygląda P.S, Moje z orginlnym oczkiem mają właśnie tyle ile powinny - 30mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 17 Lutego 2022 Share Napisano 17 Lutego 2022 łoł od pyty linek - szkoda że nie pokusiłeś sie o nawiercenie działa było by o mega lepiej - da się to jeszcze zrobić szacun za cierpliwość ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 17 Lutego 2022 Autor Share Napisano 17 Lutego 2022 Nie nie będę rozwiercał. Każdy mocniejsze szturchniecie tych armatek skutkuje ich wypadnięciem. Miałem taka koncepcję żeby zrobić wszystkie działa na jedną burtę, ale ich dotrwa do końca to nie wiem. Heller pożałował tych dział - da się albo wymieszać wtedy brakuje trochę na jednej i drugiej stronie albo tylko uzupełnienie jednej to druga jest cała pusta. Jeszcze dziwniejsze jest to, że w Victory 1/100 działa trzeba sklejać z połówek a w Superbie 1/150 są całe. Dziwny ten producent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Lina kotwiczna nie może być czarna. Czarny kolor olinowania powstaje w wyniku jego impregnacji. Impregnowana lina robi się sztywna i w tym wypadku nie było by możliwości nawijania jej na kabestan. Charakterystyczną cechą olinowania francuskiego jest brązowy, rdzawy kolor olinowania ruchomego, stąd na zdjęciach może on być zbliżony do koloru czarnego. Nie wiem, czy znasz język rosyjski, ale w tej relacji Dmitry Shevelev na str. 22 opisuje sposób malowania olinowania i z tego opisu wynika, że olinowanie stałe jest malowane umbrą, a ruchome jest nieco jaśniejsze poprzez dodanie do umbry ochry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 18 Lutego 2022 Autor Share Napisano 18 Lutego 2022 Mogłeś o tym wspomnieć w tamtym roku jak składałem kadłub teraz to już popij wodą. Zresztą u niego sztagi też nie są czarne. Jedyne nici w konkretnych rozmiarach robi Amati i są tylko w dwóch kolorach, alternatywą jest Ariadna ale one są zmechacone co wiąże się z problemem pozbywania się kłaków. A tak poza tym jak ci idzie galeon? Może jakbym miał prawdziwy wzór do naśladowania nie robiłbym takich oczywistych błędów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 19 Lutego 2022 Share Napisano 19 Lutego 2022 Tak się tylko wtrące w wątek techniczny, na okręcie tej wielkości lina kotwiczna nie była nawijana na kabestan. Między kabestanem a specjalnymi rolkami była zrobiona swego rodzaju pętla do której wiązano linę kotwiczna na pewnym odcinku i w ten sposób wciągano ja pod pokład etapowo. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 22 godziny temu, unicaunica napisał: Tak się tylko wtrące w wątek techniczny, na okręcie tej wielkości lina kotwiczna nie była nawijana na kabestan. Między kabestanem a specjalnymi rolkami była zrobiona swego rodzaju pętla do której wiązano linę kotwiczna na pewnym odcinku i w ten sposób wciągano ja pod pokład etapowo. To był taki skrót myślowy. Line kotwiczną wciągano za pomocą tzw. liny bez końca. Lina ta przechodziła przez dwa bloki przy kluzach kotwicznych i była okręcana kilkukrotnie na kabestanie. Na całej długości tej liny były zamocowane podwójne krótkie mocne linki. Do tych linek była przywiązywana lina kotwiczna, Przywiązywanie rozpoczynano tuż za kluzami kotwicznymi. Nawijając linę bez końca na kabestan wciągano jedocześnie linę kotwiczną. Tuż przed lukiem przez który wkładano linę kotwiczną do pomieszczenia jej składowania, odwiązywano krótkie linki od liny kotwicznej. trudno byłoby ułożyć sztywną linę kotwiczną w zwoju w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 20 Lutego 2022 Share Napisano 20 Lutego 2022 Dokładnie tak. Analizując funkcje poszczególnych elementów łatwiej zrozumieć ich budowę i można samemu rozwiać pewne watpliwosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 27 Marca 2022 Autor Share Napisano 27 Marca 2022 Update na 27.03.22 Podwiesiłem pozostałe dwie reje na grocie. Na grotmarsreji(druga) zamocowałem topenanty(chyba) - liny utrzymujące poziom oraz grodning - unoszą dolny lik żagla do góry. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 (edytowane) Update na 21.05.2022 Główny maszt prawie skończony brakuje tylko brasów i linek od dolnego żagla, ale to dopiero na sam koniec Link do galerii https://imgur.com/gallery/kZlHXfb Edytowane 21 Maja 2022 przez CH123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 22 Maja 2022 Autor Share Napisano 22 Maja 2022 Bezanreja/Cross Jack Yard Chciałem zacząć robić olinowanie na bezanie,ale po tym co zobaczyłem stwierdziłem że mus to poprawić. Więc dzisiejszy dzień spędziłem na toczeniu rejek. Listewka to grusza 4x4 z małym odchyleniami 1Ściąłęm krawędzie żeby uzyskać w miarę okrągły kształt 2.Już na tokarce papierem ściernym 80 dokończyłem kształtowanie w kołek 3.Zaznaczenie wymiarów następnie toczenie. Póki co ten chiński nożyk daję rade. Wykończenie papierem 150,180. I tak wychodzi "uproszczona" wersja reji. Tutaj jest akurat listwa orzechowa podmieniona później na gruszę Zdjąłem imak(podstawka pod nóż) bo przeszkadzał w zdjęciach To na górze to listewka z przed roku tylko zaokrąglona i pomalowana na czarno Chciałem też zrobić wersję trochę bardziej skomplikowaną z podkreślonym wzmocnieniem rejii(tak sie nazywa ta część po środku?) i ściętymi krawędziami. Niestety nie wyszło, może przy grubszych rejach ta metoda by się sprawdziła. Patyczek wygina się na wszystkie strony przy próbach frezowania i nie da się zrobić prostego wgłębienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Trochę wybiegam naprzód, ale potrzebuję pomocy odnośnie doboru farb. Najlepiej jak by dały się rozpuszczać w wodzie bez żadnych specjalnych rozcieńczalników. Chodzi i o ten lekko pomarańczowy na burtach, czerwony oraz cytrynowy/piaskowy na rufie. https://www.laroyale-modelisme.net/t23610-un-74-canons-non-virtuel-le-centaure-1783-1793 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Maja 2022 Share Napisano 23 Maja 2022 Wg mnie nie dobierzesz akrylowych by pasowało tak jak zamierzasz. Kombinowałbym z olejami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Tylko jaki rodzaj farby rozjaśnić przyciemnić. Chodzi mi o jakąś konkretną farbę najbardziej podobną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 (edytowane) Update na 3.07.22 Powiesiłem pozostałe reje na bezanie. Zostały tylko dwie reje, kilka baksztagów,brasy i koniec Link do galerii: https://imgur.com/gallery/LaQWVqY Edytowane 3 Lipca 2022 przez CH123 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Gdybym ja tak potrafił! Krótko i zwięźle: Brawo!. Na ewentualne błędy nie ma co zważać, zawsze będą, a widać duży wkład pracy i daje się poznać olbrzymią wiedzę. Gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 Dzięki. Największym błędem są niedopasowane bloczki,ale są też największym plusem. Niestety przy tej skali trzeba iść na kompromisy. Albo realność całkowita , albo podejście też realne ale z lekkim przymrurzeniem oka na detale.Tylko przy opcji całkowitej nie da się zrobić olinowania bo nic by się nie zgadzało. Najbardziej boli mnie malowanie część sam źle zrobiłem jak ten zbyt ciemny pokład czy nadlewki a część farby sama się starła z niewiadomych mi przyczyn. Budowa strasznie się rozciągneła,ale ilość wiedzy teoretycznej jaką poznałem jest ogromna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 Na pewno i to będzie procentować w następnych modelach, które będą jeszcze lepsze i porządniejsze. Trzymam za nie kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 10 Lipca 2022 Autor Share Napisano 10 Lipca 2022 Machnięta bezanreja bez linek operujących żaglem żeby łatwiej odnaleźć się w tym bałaganie jaki zaraz będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 11 Lipca 2022 Share Napisano 11 Lipca 2022 10 hours ago, CH123 said: żeby łatwiej odnaleźć się w tym bałaganie jaki zaraz będzie On już tu jest.Naplatałeś Waść całkiem sporo i sie tu połapać, to trzeba pogłówkować. Ale to dobrze, pajeczyna sie rozrasta, jeszcze trochę i Ludwiczek zechce odlecieć. Ładnie, tak trzymaj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 Update 13.07.22 Zrobione linki udające żagle na całym mizznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 Superelasto! Masz i linki i kolory,,chociaż pisałeś że z tym nie idzie Ci zbyt lekko.Ale wyszło całkiem fajnie. Jednak szkoda wielka, że nie bedzie zagli...O ile pamietam tak pisałeś. Moze jednak zmieniłeś zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 13 Lipca 2022 Autor Share Napisano 13 Lipca 2022 Kolory są tylko dwa czarny i jasny amati w różnych grubościach oraz ariadna talia 360 (chyba beż) na wyblinki Nie nie zmieniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Lipca 2022 Share Napisano 13 Lipca 2022 zupełnie nie moje klimaty ale podziwiam za wytrwałość przy tej "pajęczej robocie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi