MajorStachu Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Dzień dobry Spóźniony temat bo już model jest przygotowany do malowania ale robię ten ten temat dla kolegi z wątku Pzkpfw 2 poniżej zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Niestety tak jak myślałem. Uwierz ale ten model nie jest przygotowany do malowania. Resztki szpachli w zawiasach wizjera przedniego i klapy na przednim pancerzu. Kiepsko wygładzone miejsca szpachlowania, nie usunięte miejsca odcięcia elementów z ramek (szczególnie widoczne na wieży). Jak to tak zostawisz i położysz grubo farby to uzyskasz identyczny efekt jak w przypadku pzIID. Najpierw staranne przygotowanie powierzchni a dopiero potem farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Jeśli jakoś masakryczne budżet Cię nie ogranicza kup sobie specyfik zwany debonderem. Jest to nominalnie zmywacz do kleju CA ale równie dobrze można usunąć nim nadmiar szpachli redukując do minimum konieczność szlifowania. A im mniej szlifowania tym mniejsza szansa uszkodzenia sąsiednich detali Kropelka na wacik do uszu i usuwasz bez problemu nadmiar szpachli. Nie wyobrażam sobie modelowania w 72 bez niego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Racja. Ewentualnie można do usuwania szpachli użyć dobrego LT. Ja używam diowork (żółty), rzekomo to samo co Mr Gunze i rozpuszczam Tamiya putty. I w ogóle przed nakładaniem szpachli dobrze ją sobie rozcieńczyć, wtedy sama teoretycznie wpłynie i wypełni mniejsze szpary. Potem jak zaschnie trochę, przejeżdżamy mokrym od LT twardym pędzlem lub wacikiem i powinno być OK. Czasem jednak bez szlifowania się nie obędzie i to dobrze jakby koledzy poradzili jakieś fajne mini pilniczki, bo ja nie znam. Można samemu zrobić naklejając na patyczek (wykałaczkę) papier ścierny, ale dobrze byłoby mieć coś gotowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 18 Sierpnia 2021 Share Napisano 18 Sierpnia 2021 Szpachla szpachlą ale tu trzeba zlikwidować ślady łączenia z ramką. To tylko jedno zdjęcie. Nie mam cierpliwości na pozostałe bo na komórce zaznaczanie to mordega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 Odnośnie szpachlowania. Można używać szpachli lub obyć się bez niej Poniżej przykłady takich samych modeli jeden szpachlowane drugi uzupełniany roztopionym plastikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 20 Sierpnia 2021 Share Napisano 20 Sierpnia 2021 50 minut temu, FLECZER napisał: Odnośnie szpachlowania. Można używać szpachli lub obyć się bez niej Poniżej przykłady takich samych modeli jeden szpachlowane drugi uzupełniany roztopionym plastikiem. Nie każdy ma Twoje umiejetność, Szanowny Panie aż mnie ciarki przechodzą na myśl jakbym paskudziły roztopionym plastikiem szpachle przynajmniej da się łatwo wytrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi