PHILLIP Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 No fajnie wychodzi ! Teraz czekamy na malowanko ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 Wszyscy proszą się o malowanko, to ja też. Zastosujesz malowanie takie jak na pudełku czy jakieś fikikuśne kamo? Szpachla to chyba był twój najlepszy przyjaciel przy składaniu tego modelu. Fajny modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2008 Hehe, malowanko jest standardowe-pudełkowe. Nie malowałem jeszcze Panzer Grau Vallejo - teraz miałem okazje. Trochę rozjaśnień i na razie starczy. Teraz pomalować koła i detale i się zalakieruje. Najpierw podkład z Humbrola: I Vallejo: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 1 Czerwca 2008 Share Napisano 1 Czerwca 2008 No ciekawi, ciekawie. Czekam na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 Chciałbym z całego serca przeprosić KALKI ACADEMY, które obraziłem w poście z relacji M10 Duckbill: viewtopic.php?p=110020#110020 Szanowne KALKI ACADEMY - nie jesteście najgorsze. Zabierając się za nakładanie kalek na tegoż Panzera już sobie myślałem co napiszę w relacji: "MasterBox należy pochwalić za to, że dał każdą kalkę w podwojonej ilości". Napisałbym tak z chęcią, gdyby nie to, że kalki z definicji powinny się nakładać na model, a nie wręcz eksplodować na miliard części w kontakcie z wodą i płynami zmiękczającymi. Mówi się trudno, zamalowali oznaczenia. Nieutulony w żalu idę spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 No to ładnie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 2 Czerwca 2008 Share Napisano 2 Czerwca 2008 Ja sklejałem M-18 z Academy i kalki były dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 2 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2008 Podłubawszy... Podmalowany i zasidoluxowany, w geście rozpaczy udało mi się dwie kalki położyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 No widze że praca wre. Małe pytanko z mojej strony, dlaczego ten właz(jeżeli tak to można nazwać) jest brązowa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Małe pytanko z mojej strony, dlaczego ten właz(jeżeli tak to można nazwać) jest brązowa?? Bo to minia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 4 Czerwca 2008 Share Napisano 4 Czerwca 2008 aaa noooo przecież, nie pomyślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 4 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2008 Karetczak dostał wash'em po kadłubie. Farby do wash'a, ze względu na ciemną karnację Panzera to mix Brązu Van Dycke i Czerni Kostnej. Po wyschnięciu pryśnięty cudownym lakierem satynowym Vallejo Model Color. Teraz eksperymentów z olejami ciąg dalszy, zapewne mocne obicia i miastowe przykurzenie. Następnym razem pokażę też Panów Figurantów - obecnie mają pomalowane mundury, zostały tylko twarze i akcesoria w rodzaju obandażowanej nogi i głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Widzę, że sie nie marnujesz w wakacje. Niech się tylko zaczną moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 5 Czerwca 2008 Share Napisano 5 Czerwca 2008 Masz chłopie zdrowie! Teraz to on wręcz zachęca do klejenia pancerniactwa. A kalki to może im anonimowo przesławny MasterCraft robi- nazwa cokolwiek podobna, a z opisu wygląda, że i zachowanie kalkomanii to podobne mistrzostwo dobrej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 Eksperymentów z robieniem obić ciąg dalszy. Kolor panzergrau jest ku temu bardzo wdzięczny i myślę, że efekty są akceptowalne. Przepraszam za ciut gorsze jakościowo fotki, ale nie straciłem zdolność robienia zdjęć w świetle jednocześnie sztucznym i słonecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Na poprzednich fotach mi się bardej podobał..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Mugłbyś mi tak w paru słowach napisać jak robi się szmaty miesza się wikol z wodą zanurza się husteczkę i kładzie na modelu tylko czy ona jak wyschnie to się odczepi ? Jakie proporcje tego wikolu i wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Obicia ładne, ale chyba za dużo na tym panzer-ku... Przynajmniej, mi się tak wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 Chusteczka higieniczna jaką użyłem, to nie ta taka zwykła co są pakowane po 10 w paczki, tylko jedna z tych pakowanych po 100 albo więcej w kartonowych dystrybutorach. One nie mają tak wyraźnej faktury włókien. Dodatkowo lepiej ją "rozwarstwić" i użyć tylko jednej warstwy. I nie jest ona nakładana na wikol, tylko na sidolux. Wycinasz kształt, nakładasz na model, formujesz zgięcia i dopiero zaczynasz moczyć sidoluxem, np. nakładasz go pędzlem żeby przepłynął na chusteczkę. Potem możesz jeszcze poprawić zgięcia i zostawić do wyschnięcia. Trzyma się to pięknie modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Pikny model, a zwłaszcza te obicia Teraz jeszcze na panów figurantów czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Czyli husteczkę nakładam już po zrobieniu i pomalowaniu modelu a jak bym chciał cos w rodzaju plandeki zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 Ja nakładałem przed malowaniem wszystkiego. I z urzędu proszę o przestrzeganie ortografii i interpunkcji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 trochę wyolbrzymiłeś te obicia - efekt jest przerysowany lekko. Jak go teraz ukurzysz to się to stonuje - tu fajnie jak byś użył odcieni miejskich - brud miasta, pył ceglany itp - fajosko by go to zróznicowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TomaszDudek Napisano 13 Czerwca 2008 Share Napisano 13 Czerwca 2008 J potem ci się to bez problemu zdejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Lipca 2008 Autor Share Napisano 18 Lipca 2008 DEŻA WU No. 1 Jedziemy od nowa Tym razem będzie lepiej. Skleiłem budę - poszło niepomiernie lepiej. Ciekawa rzecz - w pierwszym zestawie obie wypraski kadłuba były w jednym kolorze - teraz jedna jest z jasnego a druga z ciemnoszarego plastiku. Dodając że ramka figurek jest biała a gąsek czarna, to mam już 4 odcienie szarości w pudełku. Ale - jak już mówiłem tym razem kadłub poszedł łatwiej - oczywiście włazy i tak nie pasują i specjalnie nie próbowałem żeby pasowały. Nadal musiałem obciąć przednią płytę nadbudówki o 0,5 cm, a tylna płyta nad silnikiem nie pasuje i trzeba "poprawić kąty". Ale czego się nie robi dla miłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi