barszczo Napisano 26 Sierpnia 2021 Share Napisano 26 Sierpnia 2021 Pierwszy model w skali 1:48 który kupiłem w roku 1988. Edycja z roku 1982. Zakupiony w czeskiej Pradze razem z Mustangiem w tej samej skali. Malowany z pędzla farbami Revell, odtworzony na podstawie zdjęć kokpit. Litery kodowe wycinane, numer seryjny składany z kilku, godło Dywizjonu 303 i napis Krakatao malowane na bezbarwnych fragmentach kalki. Mocno się do niego przyłożyłem choć to generalnie bardzo słaby model z wypukłymi liniami i wieloma uproszczeniami. Nadal jest w ofercie Revella. Do dzisiaj przetrwał gdzieś tylko kadłub, jak go znajdę to uzupełnię galerię. Pudełko i zawartość (zdjęcie z sieci): Model: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Uzupełnieniem zdjęcia odnalezionego kadłuba, nawet nie pamiętałem że wierciłem wydechy. Wintydż pełna gebą, rok 1989: Edytowane 5 Sierpnia 2023 przez barszczo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Pełen szacun za te "kalki" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 Chociaż tyle,’że kadłub ocalał. Jak na lata, w których powstawał to ten model musiał whgladać całkiem nieźle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Września 2021 Autor Share Napisano 22 Września 2021 13 godzin temu, jmx62 napisał: Pełen szacun za te "kalki" 1 godzinę temu, Staryfajter1954 napisał: Chociaż tyle,’że kadłub ocalał. Jak na lata, w których powstawał to ten model musiał whgladać całkiem nieźle. Dzięki panowie, to był pierwszy zbudowany przeze mnie model w skali 1:48. Podszedłem do niego bardzo ambitnie, malowane i wycinane kalki z bliska wygladają jak wyglądają, ale wtedy nie było kompletnie nic. Teraz po latach jak go oglądam, zastanawiam się jakim cudem wymalowałem go z pędzla bez maz. O rozcieńczaniu miałem pojęcie dość ogólne i raczej jeszcze nie zaprzątałem sobie tym głowy. Od góry Revell brąz i Model Master zieleń, od dołu Sky Humbrola. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 24 minuty temu, barszczo napisał: Dzięki panowie, to był pierwszy zbudowany przeze mnie model w skali 1:48. Podszedłem do niego bardzo ambitnie, malowane i wycinane kalki z bliska wygladają jak wyglądają, ale wtedy nie było kompletnie nic. Teraz po latach jak go oglądam, zastanawiam się jakim cudem wymalowałem go z pędzla bez maz. O rozcieńczaniu miałem pojęcie dość ogólne i raczej jeszcze nie zaprzątałem sobie tym głowy. Od góry Revell brąz i Model Master zieleń, od dołu Sky Humbrola. Dałeś radę i to się liczy ! Ja podobnie ambicjonalnie podszedłem do Spitfite z Froga/NOVO. Dokładnie tak samo podchodziłem jak Ty a nawet startowałem z nim na Mistrzostwach Polski w Dąbrowie Górniczej chyba jednych z ostatnich jakie organizował Aeroklub RP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi