Skocz do zawartości

Iliuszyn Ił-18 - Krugozor 1:100, nr katalogowy 1831

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znalazłem parę starych zdjęć z modelarni którą prowadziłem przez jakiś czas przy swoim sklepie. Miałem tam jednego amatora pasażerów który mocno zapalił się do starych projektów typu Plasticart czy Krugozor. Przedstawiam jednozdjęciowy inbox Iłka 18 z Krugozoru który wyglądał na nieudolną kopię Plasticarta. Według Scalemates pierwsza edycja pochodziła z lat siedemdziesiatych, potem był wznawiany przez Alangera. Model mocno uproszczony ze zbyt dużymi otworami imitującymi okna i pokracznym oszkleniem kokpitu. Był przewidziany jako dawca części do projektu Ił-18 Plasticarta.

2102560094_WystawaMichala009.thumb.jpg.027ef319b708f56b60ae4957f2132209.jpg

Tutaj zdjęcie wierzchu pudełka (zdjęcie z sieci):

002.jpg.2319cbcbddcd51034ae3212d84c61350.jpg

A tutaj macie model Plasticarta w trakcie budowy, a właściwie reanimacji sklejonego starocia przez wspomnianego wyżej zapaleńca. Zwróćcie uwagę na precyzyjnie wycięte oszklenie kokpitu, namęczyliśmy się z tym okropnie. Stare okienka na bokach zaklejone od spodu, zalane żywicą, wyszlifowane i wiercone na nowo we właściwych miejscach. Niestety nie wiem czy projekt został ukończony, ale dobrze rokował.

1107501498_I18.jpg.7310716c9c7c82c335ddab670a667306.jpg

• Like 2
Napisano
3 godziny temu, barszczo napisał:

Znalazłem parę starych zdjęć z modelarni którą prowadziłem przez jakiś czas przy swoim sklepie. Miałem tam jednego amatora pasażerów który mocno zapalił się do starych projektów typu Plasticart czy Krugozor. Przedstawiam jednozdjęciowy inbox Iłka 18 z Krugozoru który wyglądał na nieudolną kopię Plasticarta. Według Scalemates pierwsza edycja pochodziła z lat siedemdziesiatych, potem był wznawiany przez Alangera. Model mocno uproszczony ze zbyt dużymi otworami imitującymi okna i pokracznym oszkleniem kokpitu. Był przewidziany jako dawca części do projektu Ił-18 Plasticarta.

2102560094_WystawaMichala009.thumb.jpg.027ef319b708f56b60ae4957f2132209.jpg

Tutaj zdjęcie wierzchu pudełka (zdjęcie z sieci):

002.jpg.2319cbcbddcd51034ae3212d84c61350.jpg

A tutaj macie model Plasticarta w trakcie budowy, a właściwie reanimacji sklejonego starocia przez wspomnianego wyżej zapaleńca. Zwróćcie uwagę na precyzyjnie wycięte oszklenie kokpitu, namęczyliśmy się z tym okropnie. Stare okienka na bokach zaklejone od spodu, zalane żywicą, wyszlifowane i wiercone na nowo we właściwych miejscach. Niestety nie wiem czy projekt został ukończony, ale dobrze rokował.

1107501498_I18.jpg.7310716c9c7c82c335ddab670a667306.jpg

Ten projekt był zapoczątkowany na Modelworku ale nie ukończony

Napisano (edytowane)

Projekt jak napisałem dotyczył Iła-18 z Plasticarta, Krugozor miał być dawcą części.

Edytowane przez barszczo
Napisano
16 minut temu, barszczo napisał:

Projekt jak napisałem dotyczył Iła-18 z Plasticarta, Krugozor miał być dawcą części.

To ten z Modelworku dotyczył jedynie zestawu Krugozora w edycji Alangera. Zosstał zaczęty, fajnie się zapowiadał i niestety ale ślad po nim zaginął :(.

• 11 months later...
Napisano

Ten zestaw znalazłem pod choinką w 1974 roku. Pierwszy model jaki sklejałem.

Sowieci robili absolutnie najgorsze kalkomanie na świecie. 

Kupiłem kilkanaście lat temu z sentymentu Alangera, ale tam z kolei są strasznie zużyte formy po nieudolnym remoncie.  Kadłub się zwęził i nie ma już kołowego przekroju, a okna kabiny zostały zaślepione. Są za to  dobrze wyglądające kalkomanie:) 

Napisano
W dniu 1.08.2022 o 13:52, letalin napisał:

Ten zestaw znalazłem pod choinką w 1974 roku. Pierwszy model jaki sklejałem.

Sowieci robili absolutnie najgorsze kalkomanie na świecie. 

Kupiłem kilkanaście lat temu z sentymentu Alangera, ale tam z kolei są strasznie zużyte formy po nieudolnym remoncie.  Kadłub się zwęził i nie ma już kołowego przekroju, a okna kabiny zostały zaślepione. Są za to  dobrze wyglądające kalkomanie:) 

Pamietam te kalkomanie. Były jakby takie gumowate i rozciągliwe ale mino to nakładały się. Posiadały brudno biały podkład na którym były wydrukowane znaki CCCP.