Złośliwiec Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Swoją prośbę o pomoc chciałbym skierować do modelarzy budujących modele bunkrów i schronów bojowych w skali 1/72. Otóż mam problem z poprawnym odwzorowaniem faktury desek z szalunków na ścianach. Wszystkie pomysły na ich wykonanie jakie mi przyszły do głowy dają mizerne efekty, może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Był taki temat lub juz ktos to poruszął przy budowie schronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 ze sprawdzonych pomysłów najlepszym jest zbudowanie formy z listewek/patyczków do mieszania kawy/innych drewnianych elementów o odpowiedniej wielkości i zalanie jej gipsem :] po zdjęciu miniaturowego szalunku uzyskasz odpowiedni efekt w pożądanej przez ciebie skali :] zdecydowanie realniejsze jest to do wykonania w skali 1:35 bądź 1:16 myślę, że odpowiednim malowaniem bunkra w skali 1:72 mógłbyś uzyskać zadowalający efekt (np. od szablonu) ewentualnie na gładkiej ścianie poprzyklejać jakieś polistyrenowe nitki a następnie je odpowiednio zeszlifować pokaż może jak wygląda model i ewentualnie zdjęcie na którym się będziesz wzorował przy budowie, łatwiej będzie doradzić i napisz jakie do tej pory pomysły wykorzystałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 Zapałki do mniejszej skali stykną, są tak nierówne, że się nadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 Z zapałkami już kombinowałem i w 1/72 nie najlepiej to wygląda. Inny sposób to był cienki paseczek drewienka którymi są przekładane cygaretki odpowiednio pocięty i uformowany, ale jego cienkość i kruchość czyniły go jednorazowym i bardzo drogim materiałem (ale za to w 1/35 jest idealnym materiałem jako okleina do imitacji różnych drewnianych mebli, skrzyń, pak itp.). FAZZY_bez_humoru będę musiał spróbować z tym naklejeniem nitek polistyrenu i szlifowaniem. Co do malowania to ta metoda odpada, bo chyba nie mam takiej wprawy i wychodzi mi za gruba warstwa farby a efekt i tak mizerny. Model a raczej modele z którymi mam zamiar walczyć to Regelbau B1-B i Tobruk MDS-u a efekt jaki chciałbym uzyskać najlepiej widać tu: http://forum.axishistory.com/download/file.php?id=147883 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Czerwca 2008 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2008 Witam. Też odwzorowywałem ślady deskowania, mojego schronu. Popatrz sobie w tym linku, przedstawiłem jak to zrobiłem i za pomocą jakiego urządzenia taie ślady. viewtopic.php?t=4319&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 3 Czerwca 2008 Share Napisano 3 Czerwca 2008 no i 1:0 dla jawkersa najlepszy pomysł :P złośliwiec po obejrzeniu twojego zdjęcia naszło mnie jeszcze, żeby całą powierzchnię pokryć cienką warstwą szpachli a następnie pilnikiem lekko przeszlifować odwzorowując kolejne deski szalunku.. (ewentualnie jak szpachla jeszcze miękka to jakąś płasko zakończoną szpatułką) ale po przeczytaniu posta jawkersa moja wersja wydaje się być bardziej praco i czasochłonna.. i bardziej pyli :P a wykonanie takiego "grzebyka" z drewienka po lodach czy plastiku to 10 minut pochwal się jak zaczniesz rzeźbić ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Złośliwiec Napisano 3 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2008 Jutro ruszam z pracami jak tylko wrócę z wypadu do Warszawki (małe zakupy chemii w Jadar) i będę kombinował z Waszymi pomysłami i sprawdzał co bardziej będzie odpowiadało mojej wizji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi