Złośliwiec Posted June 3, 2008 Share Posted June 3, 2008 Swoją prośbę o pomoc chciałbym skierować do modelarzy budujących modele bunkrów i schronów bojowych w skali 1/72. Otóż mam problem z poprawnym odwzorowaniem faktury desek z szalunków na ścianach. Wszystkie pomysły na ich wykonanie jakie mi przyszły do głowy dają mizerne efekty, może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony pomysł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constructor Posted June 3, 2008 Share Posted June 3, 2008 Był taki temat lub juz ktos to poruszął przy budowie schronu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted June 3, 2008 Share Posted June 3, 2008 ze sprawdzonych pomysłów najlepszym jest zbudowanie formy z listewek/patyczków do mieszania kawy/innych drewnianych elementów o odpowiedniej wielkości i zalanie jej gipsem :] po zdjęciu miniaturowego szalunku uzyskasz odpowiedni efekt w pożądanej przez ciebie skali :] zdecydowanie realniejsze jest to do wykonania w skali 1:35 bądź 1:16 myślę, że odpowiednim malowaniem bunkra w skali 1:72 mógłbyś uzyskać zadowalający efekt (np. od szablonu) ewentualnie na gładkiej ścianie poprzyklejać jakieś polistyrenowe nitki a następnie je odpowiednio zeszlifować pokaż może jak wygląda model i ewentualnie zdjęcie na którym się będziesz wzorował przy budowie, łatwiej będzie doradzić i napisz jakie do tej pory pomysły wykorzystałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constructor Posted June 3, 2008 Share Posted June 3, 2008 Zapałki do mniejszej skali stykną, są tak nierówne, że się nadają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złośliwiec Posted June 3, 2008 Author Share Posted June 3, 2008 Z zapałkami już kombinowałem i w 1/72 nie najlepiej to wygląda. Inny sposób to był cienki paseczek drewienka którymi są przekładane cygaretki odpowiednio pocięty i uformowany, ale jego cienkość i kruchość czyniły go jednorazowym i bardzo drogim materiałem (ale za to w 1/35 jest idealnym materiałem jako okleina do imitacji różnych drewnianych mebli, skrzyń, pak itp.). FAZZY_bez_humoru będę musiał spróbować z tym naklejeniem nitek polistyrenu i szlifowaniem. Co do malowania to ta metoda odpada, bo chyba nie mam takiej wprawy i wychodzi mi za gruba warstwa farby a efekt i tak mizerny. Model a raczej modele z którymi mam zamiar walczyć to Regelbau B1-B i Tobruk MDS-u a efekt jaki chciałbym uzyskać najlepiej widać tu: http://forum.axishistory.com/download/file.php?id=147883 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator jawkers Posted June 3, 2008 Super Moderator Share Posted June 3, 2008 Witam. Też odwzorowywałem ślady deskowania, mojego schronu. Popatrz sobie w tym linku, przedstawiłem jak to zrobiłem i za pomocą jakiego urządzenia taie ślady. viewtopic.php?t=4319&start=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Posted June 3, 2008 Share Posted June 3, 2008 no i 1:0 dla jawkersa najlepszy pomysł :P złośliwiec po obejrzeniu twojego zdjęcia naszło mnie jeszcze, żeby całą powierzchnię pokryć cienką warstwą szpachli a następnie pilnikiem lekko przeszlifować odwzorowując kolejne deski szalunku.. (ewentualnie jak szpachla jeszcze miękka to jakąś płasko zakończoną szpatułką) ale po przeczytaniu posta jawkersa moja wersja wydaje się być bardziej praco i czasochłonna.. i bardziej pyli :P a wykonanie takiego "grzebyka" z drewienka po lodach czy plastiku to 10 minut pochwal się jak zaczniesz rzeźbić ściany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złośliwiec Posted June 3, 2008 Author Share Posted June 3, 2008 Jutro ruszam z pracami jak tylko wrócę z wypadu do Warszawki (małe zakupy chemii w Jadar) i będę kombinował z Waszymi pomysłami i sprawdzał co bardziej będzie odpowiadało mojej wizji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts