Jump to content

Ślady desek z szalunku na schronach i bunkrach w 1/72.

Recommended Posts

Swoją prośbę o pomoc chciałbym skierować do modelarzy budujących modele bunkrów i schronów bojowych w skali 1/72. Otóż mam problem z poprawnym odwzorowaniem faktury desek z szalunków na ścianach. Wszystkie pomysły na ich wykonanie jakie mi przyszły do głowy dają mizerne efekty, może ktoś z Was ma jakiś sprawdzony pomysł?

ze sprawdzonych pomysłów najlepszym jest zbudowanie formy z listewek/patyczków do mieszania kawy/innych drewnianych elementów o odpowiedniej wielkości i zalanie jej gipsem :]

po zdjęciu miniaturowego szalunku uzyskasz odpowiedni efekt w pożądanej przez ciebie skali :]

zdecydowanie realniejsze jest to do wykonania w skali 1:35 bądź 1:16

myślę, że odpowiednim malowaniem bunkra w skali 1:72 mógłbyś uzyskać zadowalający efekt (np. od szablonu)

ewentualnie na gładkiej ścianie poprzyklejać jakieś polistyrenowe nitki a następnie je odpowiednio zeszlifować

pokaż może jak wygląda model i ewentualnie zdjęcie na którym się będziesz wzorował przy budowie, łatwiej będzie doradzić

i napisz jakie do tej pory pomysły wykorzystałeś

Z zapałkami już kombinowałem i w 1/72 nie najlepiej to wygląda. Inny sposób to był cienki paseczek drewienka którymi są przekładane cygaretki odpowiednio pocięty i uformowany, ale jego cienkość i kruchość czyniły go jednorazowym i bardzo drogim materiałem (ale za to w 1/35 jest idealnym materiałem jako okleina do imitacji różnych drewnianych mebli, skrzyń, pak itp.).

FAZZY_bez_humoru będę musiał spróbować z tym naklejeniem nitek polistyrenu i szlifowaniem. Co do malowania to ta metoda odpada, bo chyba nie mam takiej wprawy i wychodzi mi za gruba warstwa farby a efekt i tak mizerny.

Model a raczej modele z którymi mam zamiar walczyć to Regelbau B1-B i Tobruk MDS-u a efekt jaki chciałbym uzyskać najlepiej widać tu:

http://forum.axishistory.com/download/file.php?id=147883

no i 1:0 dla jawkersa

najlepszy pomysł :P

złośliwiec po obejrzeniu twojego zdjęcia naszło mnie jeszcze, żeby całą powierzchnię pokryć cienką warstwą szpachli a następnie pilnikiem lekko przeszlifować odwzorowując kolejne deski szalunku.. (ewentualnie jak szpachla jeszcze miękka to jakąś płasko zakończoną szpatułką)

ale po przeczytaniu posta jawkersa moja wersja wydaje się być bardziej praco i czasochłonna.. i bardziej pyli :P

a wykonanie takiego "grzebyka" z drewienka po lodach czy plastiku to 10 minut

pochwal się jak zaczniesz rzeźbić ściany

Jutro ruszam z pracami jak tylko wrócę z wypadu do Warszawki (małe zakupy chemii w Jadar) i będę kombinował z Waszymi pomysłami i sprawdzał co bardziej będzie odpowiadało mojej wizji