jmx62 Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 (edytowane) Pierwszego Fireflya to zobaczyłem na zdjęciach w SP z lat siedemdziesiątych ale był to Mk.I z Froga, tak mi się ten samolot spodobał że musiałem go mieć. Pierwsza edycja tego modelu była w 1966, miałem wówczas 4 lata i nie wiedziałem, że po angielsku jest to robaczek świętojański/świetlik Oczywiście los spłatał psikusa i podesłał mi Fireflya Mk.V z Airfixa z czarnej edycji 1982. Model na zdjęciach z 1998 sklejał go już mój syn Łukasz i pochodzi z początków jego przygody z modelarstwem. Tu instrukcja zapożyczona z internetu z edycji 1982 W oryginale model miał wypukłe linie i nity ale poszły pod szlif, kalkomanie z lekkim przesunięciem kolorów nadruku(co u Airfixa było rzadkością niemniej akurat tu się trafił taki bubel). Dla "nieczających tematu" jak taki samolot ma latać z połamanym skrzydłem śpieszę wyjaśnić, że w takiej konfiguracji jak na zdjęciu to na pewno nie poleciałby, no chyba że na śmietnik Tutaj pokazana jest hipotetyczna sytuacja jaka może wystąpić podczas hangarowania tzn. jedno skrzydło jest już złożone a drugie jeszcze nie. Przy robieniu fotek wyszło na jaw, że Świetlik gdzieś jak latał po krzakach to zgubił rury wydechowe chociaż okopcenia miał. Później zmienił właściciela, a później te rury znalazły się ale już nikt o nie się nie upomniał Edytowane 1 Października 2021 przez jmx62 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Października 2021 Share Napisano 1 Października 2021 Cześć! Dzięki za pokazanie fotek! ten samolot ma wyjątkowo dziwne skrzydło...! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 5 Października 2021 Share Napisano 5 Października 2021 modelik fajny i bardzo rzadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Miałem go, ale już Greif się nim cieszy. Ja nabyłem wersję z SH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi