jmx62 Posted October 4, 2021 Share Posted October 4, 2021 (edited) Amerykański bombowiec nurkujący Vultee A-31 Vengeance Mk.II Pierwszy model ukazał się wg scalemates.com w 1970r. z całkiem niebrzydkim artboxem. Podobno rok później nawet Hasegawa maczała palce w produkcji tegoż modelu! Kilka lat później Frog zmienił okładkę, tez niebrzydka(wg mnie) Po upadku firmy ZSRR zakupił formy od Froga i zaczął wypuszczać w dwóch wersjach, ta poniżej exportowa, nawet z kalkomaniami Ta poniżej wersja "krajowa" w sensie radziecka. A i tak najczęściej taką wersję pudełka można było zobaczyć na naszych polskich bazarkach. Oczywiście najczęściej bez kalkomanii, tylko w woreczku i już. Czesi już po upadku systemu wypuścili swoją wersję pudełka i kalkomanii, tego akurat ani nie wiedziałem ani nie widziałem. W 1996r a jakże Revell zapakował w swoje pudełko starego Froga czy może tez Novo Nasz rodzimy Chematic na przełomie wieków(z tej edycji jest mój poniżej prezentowany model) I polski ZTS, równiez coś około 2000r. Dawni towarzysze zza wschodniej granicy wygrzebali gdzieś zasypanie niepamięcią wypraski "made in CCCP lub USRR" już w nowym tysiącleciu A nawet kilka lat temu taka edycja gościła na półkach sklepowych z cenami w rublach. Wrzucam przykładowe instrukcje modelu Pierwsza wersja Froga Niewiele różniąca się kolejna wersja Froga no i wersja "made in Novo" Trochę przypominająca instrukcje Matchboxa. Wszystkie zdjęcia pudelek i instrukcji pochodza z przepastnych stron internetu a dokładniej ze strony scalemates.com i nie są moją własnością(zapożyczone jedynie na potrzeby ewentualnej dyskusji w temacie) Ok, dość tego przydługiego wstępu, przejdźmy do meritum czyli samego modelu. Prezentuje się jak poniżej na fotkach. Przeryłem mu linie na wgłębne, reszta w moim standardzie czyli jak na dwadzieścia lat temu pędzle i Humbrole. O, nawet śmigiełko mu się kręci!!! Pamiętam, że jeszcze któryś z kolegów sklejał ten model w ramach projektu grupowego "sklejamy modele ZTS/Mastercraft" czy jakoś tak. Na sąsiednim niebieskim forum tez ktoś go kleił. Edited October 4, 2021 by jmx62 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wuwumaster Posted October 4, 2021 Share Posted October 4, 2021 Ładny Jakoś mam ogromny sentyment do tego modelu, No i warto dodać że jeśli ma być vintage wg nowo to - zgodnie z ichniejszą instrukcją! - golenie należy wklejać kołami do wewnątrz ot taki błąd przy kopiuj-wklej/tłumaczeniu na cyrylicę. Pozdr ww Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jmx62 Posted October 4, 2021 Author Share Posted October 4, 2021 (edited) O, dzięki, nawet nie zauważyłem. Ale na minirzucie z przodu jest ok. Edited October 4, 2021 by jmx62 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekAlice Posted October 7, 2021 Share Posted October 7, 2021 Całkiem niezły model. Jak się go kupowało w pudełku ZTS albo Chematiku za 10-12 złotych to w ogóle miodzio. A ja pierwszego kupiłem na ruskim targu gdzieś koło 1995 za 3 albo 4 złote Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marczenko Posted October 30, 2021 Share Posted October 30, 2021 Miałem kiedyś ten model, dostałem od ojca w prezencie. Pamiętam że w moim wypraski były w kolorze żółtym, co było sporym zaskoczeniem dla mnie wtedy. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cdarek Posted October 31, 2021 Share Posted October 31, 2021 też go miałem z ZTS ale po sklejeniu kadłuba i skrzydeł pokonał mnie i wylądował w koszu...... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts