jmx62 Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 (edytowane) Amerykański bombowiec nurkujący Vultee A-31 Vengeance Mk.II Pierwszy model ukazał się wg scalemates.com w 1970r. z całkiem niebrzydkim artboxem. Podobno rok później nawet Hasegawa maczała palce w produkcji tegoż modelu! Kilka lat później Frog zmienił okładkę, tez niebrzydka(wg mnie) Po upadku firmy ZSRR zakupił formy od Froga i zaczął wypuszczać w dwóch wersjach, ta poniżej exportowa, nawet z kalkomaniami Ta poniżej wersja "krajowa" w sensie radziecka. A i tak najczęściej taką wersję pudełka można było zobaczyć na naszych polskich bazarkach. Oczywiście najczęściej bez kalkomanii, tylko w woreczku i już. Czesi już po upadku systemu wypuścili swoją wersję pudełka i kalkomanii, tego akurat ani nie wiedziałem ani nie widziałem. W 1996r a jakże Revell zapakował w swoje pudełko starego Froga czy może tez Novo Nasz rodzimy Chematic na przełomie wieków(z tej edycji jest mój poniżej prezentowany model) I polski ZTS, równiez coś około 2000r. Dawni towarzysze zza wschodniej granicy wygrzebali gdzieś zasypanie niepamięcią wypraski "made in CCCP lub USRR" już w nowym tysiącleciu A nawet kilka lat temu taka edycja gościła na półkach sklepowych z cenami w rublach. Wrzucam przykładowe instrukcje modelu Pierwsza wersja Froga Niewiele różniąca się kolejna wersja Froga no i wersja "made in Novo" Trochę przypominająca instrukcje Matchboxa. Wszystkie zdjęcia pudelek i instrukcji pochodza z przepastnych stron internetu a dokładniej ze strony scalemates.com i nie są moją własnością(zapożyczone jedynie na potrzeby ewentualnej dyskusji w temacie) Ok, dość tego przydługiego wstępu, przejdźmy do meritum czyli samego modelu. Prezentuje się jak poniżej na fotkach. Przeryłem mu linie na wgłębne, reszta w moim standardzie czyli jak na dwadzieścia lat temu pędzle i Humbrole. O, nawet śmigiełko mu się kręci!!! Pamiętam, że jeszcze któryś z kolegów sklejał ten model w ramach projektu grupowego "sklejamy modele ZTS/Mastercraft" czy jakoś tak. Na sąsiednim niebieskim forum tez ktoś go kleił. Edytowane 4 Października 2021 przez jmx62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 4 Października 2021 Share Napisano 4 Października 2021 Ładny Jakoś mam ogromny sentyment do tego modelu, No i warto dodać że jeśli ma być vintage wg nowo to - zgodnie z ichniejszą instrukcją! - golenie należy wklejać kołami do wewnątrz ot taki błąd przy kopiuj-wklej/tłumaczeniu na cyrylicę. Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Października 2021 Autor Share Napisano 4 Października 2021 (edytowane) O, dzięki, nawet nie zauważyłem. Ale na minirzucie z przodu jest ok. Edytowane 4 Października 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 7 Października 2021 Share Napisano 7 Października 2021 Całkiem niezły model. Jak się go kupowało w pudełku ZTS albo Chematiku za 10-12 złotych to w ogóle miodzio. A ja pierwszego kupiłem na ruskim targu gdzieś koło 1995 za 3 albo 4 złote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marczenko Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Miałem kiedyś ten model, dostałem od ojca w prezencie. Pamiętam że w moim wypraski były w kolorze żółtym, co było sporym zaskoczeniem dla mnie wtedy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 31 Października 2021 Share Napisano 31 Października 2021 też go miałem z ZTS ale po sklejeniu kadłuba i skrzydeł pokonał mnie i wylądował w koszu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi