Andrzej2 Napisano 8 Czerwca 2008 Share Napisano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Reggy z tego co widzę to chyba lufa nie będzie się ruszać A dioramka - nie wiem Laughing Fajnie gdyby była. Ta lufa nadaje bardzo mocnego charakteru, kurcze strach się bać takiej lufy. Powodzenia Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Aż mi głupio. Sklejony. Malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Chociaż w nocy dałbyś tym swoim czołgom odetchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Chociaż w nocy dałbyś tym swoim czołgom odetchnąć. Jaka noc, od półtorej godziny jest jasno a od dwóch godzin ptaki ćwierkają za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Popraw łańcuszki na wieży, bo wyglądają nienaturalnie. Czyli co? Jednak tego też bierzesz do Kielc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 (edytowane) Witam! Mam takie pytanko, jak jest z tymi gąskami, jakiej sa jakości giętkie sa czy nie Edytowane 1 Grudnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 No może zdążę na Kielce - pożyjemy zobaczymy Gąski są bardzo dobrej jakości, ale jeszcze nie wiem jak z pasowaniem na długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Gąski są bardzo dobrej jakości, Nie przesadzaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Nie przesadzaj... Wątpię, żeby coś jeszcze więcej z gum można wycisnąć - mają detale z boków i wyraźny bieżnik, żadnych zadziorów, ubytków. Żyć nie umierać. Tylko żeby pasowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 mają detale z boków i wyraźny bieżnik, żadnych zadziorów, ubytków. A jak z giętkością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Gąski są bardzo dobrej jakości (...) Wątpię, żeby coś jeszcze więcej z gum można wycisnąć (...) O właśnie Piotrze, dobrze że to uściśliłeś. Jak na gumofilce to są ok, ale na tle plastikowych ogniwek, Modelkastenów, nie mówiąc już o Friulach, "wynalazek" DML wypada słabo. A jak z giętkością Są miękkie i dość giętkie. (...) ale jeszcze nie wiem jak z pasowaniem na długość. O to się nie obawiaj, będą pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Jestem ciekaw jaki kolor kamuflażu dobierzesz Jeśli chodzi o pojazdy izraelskie jest to temat, który przewija się niemiłosiernie i zawsze są z tym problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 zawsze są z tym problemy Zwątpiłeś w Piotra:?: na pewno poradzi sobie, a przynajmniej wierzmy że sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Ja po prostu spytam Barthassa jaki kolor poleca Ja bym osobiście dobierał jak zwykle na oko, ale jak można skorzystać z rady specjalisty to czemu nie Więc Barthass, jaki to ma być kolorek najlepiej? Obojętnie jaka numeracja Federal Standard czy jakieś farbki modelarskie. Jakieś wskazóweczki? Z góry dziękuję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 9 Czerwca 2008 Share Napisano 9 Czerwca 2008 Ostatnio przeglądając forum IDF in Scale natknąłem się na wypowiedź, nie byle kogo, a pana Michaela Massa ( Wtajemniczeni wiedzą co to za postać Kustosz muzeum Izraelskich wojsk pancernych w Latrun, oraz autor wielu książek an temat pojazdów IDF ) i twierdzi on, że idealnie na kolor bazowy nadaje się Humbrol numer 72 (pojazdy do lat 70-tych) oraz Humbrol 84 (pojazdy po roku 70-tym do współczesności ) komu jak komu, ale temu panu wierzyłbym na słowo (sam zastosuje się do jego uwag, wreszcie koniec z dobieraniem i mieszaniem czasem 5 rożnych kolorów do uzyskania tego właściwego ) Pozdrawiam i życzę udanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 9 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2008 Wielkie dzięki Barthass! Poszukałem trochę - z przeliczników na Vallejo udało mi się znaleźć tylko tę późniejszą farbę - po prostu ją trochę rozjaśnię i wyjdzie ta wcześniejsza . Teraz mam solidny punkt zaczepienia Sam model jest już zagruntowany czarny Humbrolem i grzecznie schnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Gąski są bardzo dobrej jakości, Nie przesadzaj... nie przesadza - friule dają jedno - po kąpieli w blackenicie -) są naturalne jak prawdziwe. Modelkasteny choć najdokładniejsze ze wszystkich niestety to plastik i malowanie to żmudna robota aby było w miarę . A te gumiśie są bomba - bardzo dokładnie odlane, świetnie się układają, super się syfią i nic od nich nie odpada. Jeśli mająbyć brudne, ubłocone itp. to są bardzo dobre. Prawdę powiedziawszy wybór mój jest taki nr 1 friule - najbardziej realne choć często nie idalne pod względem wymiarów. nr 2 te gumiesie nr 3 magic track nr 4 modelkasten - stosunek ceny jest nie do zaakceptowania jeśli chodzi o efekt finalny - czytaj nie dokładnosć gaski bo ta jest cudowan ale malarskie efekciarstwo. pozdrawiam Seb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 10 Czerwca 2008 Share Napisano 10 Czerwca 2008 Sam model jest już zagruntowany czarny Humbrolem i grzecznie schnie. Ze zniecierpliwieniem czekam na efekt końcowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej2 Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Tak, tak czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JPG Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 nie przesadza - friule dają jedno - po kąpieli w blackenicie -) są naturalne jak prawdziwe A na czym polega ta technika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 A na czym polega ta technika? Taki bajer, że nadaje metalowym gąskom oksydowy, ciemny odcień: http://www.network54.com/Forum/95064/message/1095215462/Friulmodel-Blacken-it+solution+%26gt%3B+step+by+step A ja pomalowałem model Ładny kolor, ale pewno nieprawidłowy . Niedługo wrzucę fotki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 12 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 12 Czerwca 2008 No dobra. Tak sobie zrobiłem krótkie rozpoznanie jeszcze odnośnie kolorów i trafiłem na stronę: http://idfmodelling.free.fr/article01.html Kolor z wojny sześciodniowej mi się spodobał, więc postanowiłem go odtworzyć. Jako baza posłużył kolor Vallejo Model Color 843 Cork Brown. Rozjaśnienia tymże kolorem z dodatkiem żółci i bieli. Kolorek trochę sie różni od tego przykładowego w linku i od tych co dopatrzyłem się na fotkach, ale pomyślałem sobie, że po washu Umbrą Ziemną będziemy prawie w domu. W tym miejscu, chciałbym ochrzanić Dragona Bandaże gumowe na goła dostarczone były oddzielnie. Powinny być 24 sztuki na koła jezdne i 4 sztuki na koła napinające. Tak też jest napisane w instrukcji. Ale w woreczkach miałem 23 sztuki na koła jezdne i 5 na napinające. Na szczęście napinające miał większą średnicę - wystarczyło wyciąć fragment pierścienia i skleić. Wózki jezdne i gąska z jednej strony założone na sucho. Gąskę da się napiąć, ale bez przyklejania wózków to się nie uda. Więc na fotce troszkę wisi. Przepraszam za ciut gorsze jakościowo fotki, ale nie straciłem zdolność robienia zdjęć w świetle jednocześnie sztucznym i słonecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Wszystko ładnie pięknie ale te gąski mi się nie podobają... wyglądają sztucznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 Nooo, kolor wyszedł wyśmienity Taki powinien być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 12 Czerwca 2008 Share Napisano 12 Czerwca 2008 (...) ale te gąski mi się nie podobają... wyglądają sztucznie. Jeśli chodzi o gąski, to bym jeszcze nie oceniał. Zapewne, Piotrek jeszcze nimi będzie wiele majstrował... Specem od kolorów IDF nie jestem, ale ostatnio coraz więcej, oglądam fotki z wojen izraelskich i myślę, że kolor jest ok. (Ostatnio przymierzam sie do budowy syryjskiej Panzer IV - na razie zbieram materiały) Pamiętaj, że kolor na Twoim IShermanie ulegnie jeszcze zmianie, po kolejnych fazach malowania. W tym miejscu, chciałbym ochrzanić Dragona Smile Bandaże gumowe na goła dostarczone były oddzielnie. Powinny być 24 sztuki na koła jezdne i 4 sztuki na koła napinające. Tak też jest napisane w instrukcji. Ale w woreczkach miałem 23 sztuki na koła jezdne i 5 na napinające. W ostatnim czasie, to norma u Dragona. Poszli w "masówkę" i coraz więcej baboli, albo źle odlanych, pokrzywionych części. Dlatego też, przestałem kupować ich modele. Jest ok, pracuj dalej, czekam na kolejne fotki... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi