Skocz do zawartości

M51 ISherman IDF / Dragon 1:35

reggy

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko ładnie, pięknie , ale czy nie zapomniałeś przypadkiem pomalowac przednich świateł?? No i jakieś anteny też by się przydały ... Z niecierpliwością czekam na dalsze postępy

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Będą będą, na końcu. Pomaluje i anteny już mam wycięte - ale jestem świadom, że bym je 4 razy urwał po drodze. Właśnie wycinam drewno na podstawkę.

I chciałbym powiedzieć... że... eee... pigmentowałem go w nocy... eee... nie jest tak źle... może jak się przemogę... to wrzucę fotki...

To nie konkurs To projekcik grupowy. Cieszę się, że się podoba. Podłubię trochę przy nim i podstawce dzisiaj - wieczorkiem coś wrzucę. Podstawka będzie raczej dość surowa - pustynna droga i brak figurek.

Yo!

Bawimy się pigmentami, bawimy się olejami. Z fajnych "features [wym fi:czers]" warto wymienić: wstępnie zrobione odciski brudnych izraelskich buciorów i duuużo plam na płycie silnikowej. Nie wiem, jakoś mi się to podobało i narobiłem trochę. Na zbliżeniach rażą obicia wieży - muszę to koniecznie poprawić.

Zacząłem też robić dioramkę. Mniej więcej na polu kwadratu. Boki z balsy - zabejcuje się i będą ładne. Trochę miękkie te drewno, ale łatwo się obrabia chociaż. Do środka styropian i wszystko pokryte chusteczkami z Wikolem. Na to pójdzie faktura gruntu.

P6240009.JPG

P6240013.JPG

P6240014.JPG

P6240016.JPG

P6240017.JPG

P6240019.JPG

P6240025.JPG

P6240026.JPG

P6240028.JPG

No fakt, lufę podbrudzę trochę, faktycznie coś na niej powinno być na wierzchu nieczystego. A odciski bucików robiłem tak, że spiłowałem na płasko podeszwę z jakiegoś starego figuranta od Dragona, maczałem w farbie olejnej artystycznej, lekko wycierałem i odciskałem. Trochę prób poszło, ale jakoś się udało.

Wcierałem na sucho w lakier satynowy. Tym razem nie kombinowałem z sido

Czym zabezpieczałeś pigmenty, następną warstą sido czy lakieru ????

Pigmenty miga czy pastele ????

No właśnie niczym nie zabezpieczałem - jakoś dotykam i nie zostają ślady. Lakier satynowy Vallejo w które były wcierane je dobrze trzyma. Niczym po pigmentowaniu nie pryskałem modelu. Pigmenty CMK, Mig'i będę miał pewno w przyszłym tygodniu ;D

Na lufie sucha czarna pastela.

Bardzo pozytywnie to wygląda.

Cieszę się, że się podoba. Mam nadzieję, że na innych kolorach będzie mi też coraz lepiej wychodzić...

Eksperymentuję z masą Vallejo White Pumice, mocną fakturkę daje - za mocną na piasek, raczej bardzo gruby żwir. Wrzuciłem trochę pokruszonego gipsu żeby były quasi-kamienie. Jutro zobaczymy jak to będzie wyglądało po malowaniu. Najwyżej się podsypie czymś delikatniejszym. Pooglądałem sobie fotki i na tej:

m51_07.jpg widać, że gąski nie zapadają się w takie podłoże

P6260018.JPG

P6260019.JPG

P6260021.JPG

Fakturę piasku niemal idealnie odwzorowuje klej do płytek, najlepiej przeterminowany. Pryskasz podstawę wodą, posypujesz klejem, po wyschnięciu nadmiar strzepujesz i gotowe. Farbę przyjmuje dobrze.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Okej, chyba galeryjka.

Nauczyłem się paru rzeczy.

Przy modelu:

-nie zapominać malować świateł (póki co zapomniałem)

-kończyć obijanie gdy myślę, że mam już 2/3 obić

-wyszło mi (tak mi się wydaje) pigmentowanie

-wklejać równo antenki

Przy podstawkach

-balsę najpierw bejcować a potem kleić, bo wikol nie wchłania bejcy (przynajmniej mojej)

-Vallejo White Pumice może imitować gruby żwir, nie piasek

P7060003.JPG

P7060011.JPG

P7060016.JPG

P7060022.JPG

P7060025.JPG

P7060026.JPG

P7060032.JPG

P7060034.JPG

P7060037.JPG

P7060054.JPG

collage.jpg

Wszystko ładnie, pięknie.

Nie podobają się mi następujące rzeczy :

-tak jak kolega przede mną wspomniał czyli anteny

- światła

-ja jednak postarałbym się o jakieś blaszki do tego Browninga na wieży - wygląda hmm, nienaturalnie

-gąsienice

A co mi sie podoba??

-oczywiście temat

-weathering

-podstawka