mandrivecs Napisano 7 Grudnia 2021 Share Napisano 7 Grudnia 2021 Wypadło z buta przy poniedziałku i idealnie wpisuje się w tematykę projektu grupowego. Może na kolejną rocznicę z budową uda się zdążyć (wespół z LAV-25)... Zestaw wydany przez RyeFieldModel o numerze 5006, dający możliwość złożenia M1A1 z okresu Pustynnej Burzy, wydany z okazji 25-lecia konfliktu. Do wyboru mamy kalkomanie dla 3 wersji malowania: 2x US Army 1x US Marines Gdybyście dysponowali zdjęciami wozów przedstawionych na planszach przez RFM to będę wdzięczny, za możliwość upodobnienia do oryginału. Zdaję sobie sprawę, że zdjęć z DS jest jak na lekarstwo (sam przez cały wczorajszy wieczór nic nie wyszperałem). Pozdrawiam, Mariusz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 8 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2021 Minął pierwszy wieczór i na tapecie wylądowała armata gładkolufowa M256 kalibru 120 mm. Podział części ostatnio stosowany przez producentów modeli - zamiast dwóch połówek lufy mamy podział na kilka doklejanych do siebie okrągłych elementów, co zdecydowanie daje lepszy efekt i nie ma konieczności wymiany lufy na metalową toczoną - zestawowa daje radę. Na pierwszy rzut oka widać, że elementy przygotowane zostały jako wspólne dla Abramsa z pełnym wyposażeniem wnętrza. Część armaty wewnątrz wieży gotowa do uzupełnienia - w tym zestawie więcej elementów nie znajdziemy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) Minął drugi wieczór - wieża zaczyna nabierać kształtów. Składalność bardzo dobra - minimalna ilość szpachli. Praktycznie wszystkie elementy mają idealny styk, łączenie bez konieczności użycia siły. Do tej pory wszystko klejone na TAMIYA Extra Thin. Jak pisałem wcześniej - do wyboru są oznaczenia US Army i USMC. Czy już na etapie Desert Storm widoczne były istotne różnice między Abramsami obydwu formacji (np. różne wyrzutniki granatów dymnych jak obecnie)? Jeszcze raz ponawiam prośbę o fotografie M1A1 dla malowań pudełkowych jeśli takowe posiadacie, albo choćby link do dobrego walkarounda M1A1 z okresu DS. Edytowane 9 Grudnia 2021 przez mandrivecs 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Przeszukiwanie czeluści Internetu w celu odnalezienia choć jednego zdjęcia Abramsa, dla którego RFM umieściło kalki w pudle nie przyniosło powodzenia. Nie udało mi się znaleźć nic, czego szukałem. Na "alamy" wpadłem na zdjęcia wozów z okresu DS, do których oznaczenia wydało Italeri w swoim ostatnim zestawie M1A1 No. 6571 (leżakuje na strychu): M1A1 Abrams, 3 Dywizja Pancerna, 2 Batalion, 32 Dywizjon, Kompania BRAVO, 1 Pluton, Basra outskirts, Iraq 1991 M1A1 Abrams, 2nd Armored Division, 67th Armored Battalion, A Company, Basra, Iraq 1991 Wiadomo, kalki od Italeri są jakie są, ale wolę iść w kierunku wozu, który mimo wszystko udało się zobaczyć na zdjęciach. Poza tym dla "Donatella" Echelon wydał kalki pn. "KAWABUNGA" dla wszystkich 4 żółwi ninja (okazuje się, że były 4 wozy). Podsumowując zanosi się, że będzie jeden z dwóch powyższych. Mimo wszystko jeśli ktoś dysponuje zdjęciami maszyn, których oznaczenia znajdziemy w zestawie RFM to proszę o dodanie do wątku. Do puki żadna kalka nie została nałożona to "wszystko się może zdarzyć". Pozdrawiam, Mariusz Edytowane 12 Grudnia 2021 przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 12 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2021 Ostatni wieczór znów poświęciłem na poszukiwania informacji o powyższych wozach z okresu DS, żeby nie popełnić istotnych błędów przy budowie modelu. Co do oznaczeń pudełkowych w dalszym ciągu ZONK, ale znalazłem trochę informacji na temat Abramsa z Kompanii Bravo (foto raz jeszcze): Czołg należał do tzw. "plutonu żółwi" (2 batalion, 32 dywizjon, kompania Bravo, 1 pluton), nazwany tak ze względu na to, że wszystkie cztery należące do niego wozy oznaczone zostały przez załogi imionami: DONATELLO, MICHAELANGELO, RAFAELLO i LEONARDO . Pluton był częścią batalionu pancernego 3 Dywizji Pancernej (aktywowany 3 lutego 1962 w Niemczech, zreorganizowany i przemianowany 1 października 1963 docelowo na 2 Batalion, 32 Dywizjon) który nie został wysłany do Azji Południowo-Zachodniej podczas operacji Pustynna Burza. Na początku lutego 1991 r. tylko "pluton żółwi" otrzymał rozkaz oddelegowania do Arabii Saudyjskiej do 194. Dywizjonu Zastępczego Regulującego (VII Korpus). Pluton przybył do Teheranu w Arabii Saudyjskiej 14 lutego 1991 r. z około 18 plutonami czołgów odłączonymi od jednostek pancernych 8. Dywizji Piechoty. Miały być one indywidualnymi zastępcami lub jednostkami Operacji Zastępczych. "Pluton Żółwi" był w stanie zachować integralność swojej jednostki i dołączyć do Ready First Combat Team (RFCT) w strukturach kompanii Delta, 4-32 Dyw. z TF 5-5 . Pluton odpowiadał w RFCT za operacje bojowe i późniejszą służbę graniczną w strefie zawieszenia broni w pobliżu Safwan w Iraku. Pluton przerzucony do Niemiec 21 maja 1991 r, rozformowany w październiku 1992 roku w Niemczech. Tyle z historii udziału plutonu w ODS. Poniżej zdjęcie wozu B-12: Lista załóg wraz ze stanowiskami i przydziałem do poszczególnych wozów z okresu DS - jak widać LEONARDO to pojazd dowódcy plutonu: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 23 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2022 Parę kroków do przodu. Po analizie dostępnych zdjęć, strzępów artykułów dotyczących wozów z okresu DS oraz przeanalizowaniu sugestii innych (dzięki @bulik58 i @Grzegorz Grabowski) pozmieniałem parę rzeczy w wieży: panele blow-off wymienione na późniejsze, wizjer/celownik wymieniony również na późniejszy i w pozycji otwartej jak na foto. Ogólnie ten czołg to spory miszmasz jeśli chodzi o wersje wyposażenia - tracki, czujnik meteo - wczesne (jeszcze z wersji M1), blow-off, wizjer, skrzynki do grantów dymnych - późne końcowych wersji A1. Doszedł kosz na wyposażenie montowany na wieży - ten element akurat jest dość trudny w spasowaniu. Podział elementów utrudnia współosiowe spasowanie; bardzo łatwo o zwichrowanie. Tutaj mam pytanie - czy możecie podać jakieś namiary na zestaw waloryzacyjny, z antenami montowanymi w narożnikach z tyłu wieży? Bardzo chętnie wymienił bym je na toczone i w pozycji rozłożonej. Wanna i ruchome zawieszenie: Pozdrawiam, Mariusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 23 Stycznia 2022 Share Napisano 23 Stycznia 2022 Fajnie, że prace postępują. Czekam na więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 30 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2022 No to lecimy dalej z żółwikiem... Udało się poskładać do kupy wieżę, kadłub i zestawić wszystko razem do kupy... kilka drobnych elementów na Bluetack... Wyrzutniki granatów dymnych w pokrowcach z zestawu DEF Model; cała reszta na razie prosto z pudła. Oryginał ma zdemontowany mniejszy km, tutaj też zostawiłem sam uchwyt i stelaż. Pasowało by wymienić lufę na toczoną w M2 0,50 cal i dodać fototrawioną otwartą skrzynkę amunicyjną. Następna aktualizacja to już chyba będzie na zakończenie prac budowlanych tego, co dało pudło... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 30 Stycznia 2022 Share Napisano 30 Stycznia 2022 Pięknie Jak wrażenia z budowy. Dużo czyszczenia nadlewek? Jak spasowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 5 Lutego 2022 Autor Share Napisano 5 Lutego 2022 W dniu 30.01.2022 o 13:41, Juffre napisał: Pięknie Jak wrażenia z budowy. Dużo czyszczenia nadlewek? Jak spasowanie? Cieszę się, że się podoba - będę chciał maksymalnie upodobnić model do oryginału, czyli "Donatella". O modelu można pisać w pozytywach. Składalność jest bardzo dobra - elementy pomimo sporego stopnia skomplikowania pasują bez problemu. Główne części wanny czy wieży trzymają geometrię po sklejeniu. Detal dość wyraźny, ładny anty slip. Jamek skurczowych brak, ślady po wypychaczach minimalne - umieszczone w niewidocznych miejscach. Rozdrobnienie elementów naprawdę adekwatne do potrzeb - nie ma pierdyliarda zbędnie podzielonych elementów. W mojej opinii sam projekt technologiczny podziału modelu i rozkładu elementów w ramkach na szkolne 6. W ramkach otrzymujemy elementy dla paru wersji (błotniki, płyty blow-off, kopuła dowódcy, osłona włazu kierowcy etc.) - tak, że po zakończeniu budowy mamy zapas części do waloryzacji "gorszych" zestawów. Jedyny mankament to widoczne przesunięcia form paru ramek, skutkujące widocznym szwem dookoła wszystkich elementów w ramce, który w przypadku małych elementów czasem bywa trudny do usunięcia. Reasumując - zestaw z czystym sumieniem mogę ocenić na 5+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Dzięki za informacje Mam w składziku ten model i chciałem się upewnić czy to nie szmelc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) 2 godziny temu, Juffre napisał: Dzięki za informacje Mam w składziku ten model i chciałem się upewnić czy to nie szmelc Nie, z całą pewnością nie jest to szmelc... Można powiedzieć, że to bardzo dobry model. dodatkowo zawartością pudełka ogarniesz kilka kombinacji między wersjami, ponadto co w instrukcji. Donatello dostał błotniki i stanął na podstawce (pierwsza szczotka) - do dopracowania koncepcja i dalsze działania modelarskie w tej materii. Barierka od Menga na bluetacku. Fajnie, że @Mirek66 zaczął swojego, to będzie gdzie podpatrzeć malunki. Edytowane 6 Lutego 2022 przez mandrivecs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) A co to jest (pierwsza szczotka)? Edytowane 6 Lutego 2022 przez makinen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 19 minut temu, makinen napisał: A co to jest (pierwsza szczotka)? Pierwsze podejście, do końca poprawek będzie jeszcze pewnie z pięć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Pierwsza szczotka? Hmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Lutego 2022 Autor Share Napisano 6 Lutego 2022 Tak mawia mój szef, kiedy po "burzy mózgów" powstaje pierwszy draft materiału, zarys... Pierwsza szczotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi