pezetel Posted June 11, 2008 Share Posted June 11, 2008 Witam . Przedstawaim model z zestawu Blue Max . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darthradi Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 Nie jestem fanem tego typu modeli, wolę samoloty z II wojny światowej ale ten jest świetny. Piekna czysta robota można tylko pogratulować zdolności. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sianko Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 Witam! Model bardzo fajny, choć jak dla mnie troszkę za czysty, zwłaszcza osłona silnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZIO BY NAITT Posted June 12, 2008 Share Posted June 12, 2008 Ja też bym go nieco przykurzył , bo rozumiem że maszyna z frontu Palestyńskiego PZDR Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pezetel Posted June 12, 2008 Author Share Posted June 12, 2008 Model wykonałem "na czysto" z premedytacją . Z dwóch powodów : 1. oryginał służył w 150 Squadron R.F.C. w Salonikach - według nomenklatury brytyjskiej - Środkowy Wschód . Według źródeł w trakcie służby dolne powierzchnie - łacznie z kadłubem - były zamalowywane kolorem błękitnym , podobnym do późniejszego RAF Azur blue . Mnie osobiście nie spodobał się taki wzór malowania - takie moje fiksum dyrdum . Postanowiłem przedstwić samolot taki , jaki musiał wyglądać w chwili dostarczenia do jednostki , a więc "sztuka nówka" , nie przemalowny , bez odprysków lakieru na metalowych elemetach malowanych battleship gray i bez śladów zużycia na powierzchniach krytych płótnem . 2. znalazłem nieliczne tylko archiwalne fotki tego typu samolotu na necie . W zasadzie na żadnej nie widać intensywnego weatheringu -jedynie nieznaczne zacieki spod paneli znajdujących się z boku na kadłubie w przedniej częsci , no i spód kadłuba za silnikiem , gdzie intensywnie chlapało olejem . W tej sytuacji nie chciałem wymyślać sladów eksploatacji . Pozdrawiam i dziękuję za uwagi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Avi Posted June 14, 2008 Share Posted June 14, 2008 No i gitara. Ładny, czyściutki szmaciak . Fajnie dobrałeś kolor reddish brown. Mieszałeś, czy też użyłeś autentyka? Natomiast faktycznie spód powinien być raczej niebieski, ale Twój wybór - ma się podobać przede wszystkim Tobie. Zresztą moim zdaniem ten CDL na płatach wygląda ładnie. Tak trzymać. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pezetel Posted June 14, 2008 Author Share Posted June 14, 2008 Witam . Fajnie dobrałeś kolor reddish brown. Mieszałeś, czy też użyłeś autentyka? Użyłem Humbrola 70 . Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gzt Posted June 15, 2008 Share Posted June 15, 2008 Sliczne malenstwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pezetel Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 Witam raz jeszcze. Postanowiłem uzupełnić ten wątek o nieco lepsze zdjęcia . http://lh5.ggpht.com/Brewster64/SGpojwxD0DI/AAAAAAAAAGs/zdwT0EsK29M/s800/__2_0105.jpg' alt='__2_0105.jpg'> Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leszek.Sz. Posted July 1, 2008 Share Posted July 1, 2008 Piękna maszyna . Chociaż siedzę w odrzutowcach to chętnie zerkam na takie letadła, zwłaszcza tak precyzyjnie wykonane. Druga seria zdjęć przy dziennym świetle duzo lepsza. Jakim aparatem robiłeś zdjęcia? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pezetel Posted July 1, 2008 Author Share Posted July 1, 2008 Witam. Wszystkie zdjęcia są zrobione analogową Minoltą 505si super. Przyznaję , że do pierwszej serii nie przyłożyłem się zbytnio . Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts